15 kultūras pasākumi līdz 26. jūlijam, apmeklējami bez maksas

2.lapa

Mūzikas svētki Burkānciemā

Foto: publicitātes

Ikgadējie Mūzikas svētki Burkānciemā šogad notiks izcilās pianistes, valmierietes Jautrītes Putniņas (1929-2017) jubilejas zīmē. Pirmais koncerts, kas skanēs kā pateicība māksliniecei par lielo ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē un jaunajos talantos, notiks sestdien, 20. jūlijā, plkst.19.00 Namdaru ielas 1 dārzā.

Jautrītes Putniņas piemiņas vakarā piedalīsies mākslinieces domubiedri, skolēni un skolēnu skolēni, tādējādi turpinot paaudžu pēctecību un daļēji piepildot pianistes kvēlāko vēlēšanos - lai ikkatram bērnam tiktu mācīta mūzika pēc katra varēšanas un saprašanas.

Sestdienas, 20. jūlija, dārza koncertā valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja dzirdēt dziedātājus Antu Jankovsku (attēlā) un Nauri Indzeri, pianistus Helēnu Laukmani un Ausmu Lusti-Anušēvicu, vijolnieces Anitu Balčunu un Ilzi Dzenīti, čellistes Amāliju un Poliannu Vatuļinas, čellistu Ivaru Bezprozvanovu, saksofonistu Vilni Kundrātu, koklētājus Daci Priedīti, Eniju Bivālovu un Valteru Evertu.

Uzstāsies arī cēsnieces Ilzes Petrovskas, valmieriešu Aivara Cepīša un Ritmas Pētersones-Cepītes izauklētie jaunie talanti no Valmieras Universum mūzikas un mākslas vidusskolas, kopā ar draugiem muzicēs arī Ivars Rausis, būs iespēja baudīt Jautrītes Putniņas recepšu ēdienus, kurus gatavos Indra Vīlistere un Indra Bērziņa.

Publicitātes foto

Jautrīte Putniņa (attēlā) bija pazīstama ar individuālām un spilgtām mūzikas interpretācijām, radošu pieeju mūzikai un muzicēšanas procesam, viņai bija savs spēles stils un mākslinieciskais rokraksts, kas ļāva sasniegt izteiksmīgu, kontrastiem bagātu skanējumu.

Māksliniece pārsteidza un pārliecināja ar savu spēli, kura balstījās uz īpašu skaņas un skaņkārtas izjūtu, spēju lasīt starp nošu līnijām, ar nevienu citu nesajaucamām interpretācijām un radošu, nepastarpinātu pieeju mūzikai un muzicēšanas procesam vispār.

Pianiste bija daudzu mūziķu radošā iedvesmotāja - pie Jautrītes nāca, lai viņas vadībā sagatavotu programmas, nāca pēc padoma un iedvesmas.

Nozīmīgs ir arī pianistes devums Valmieras kultūras dzīvē. Lai rastu iespēju bērniem muzicēt kopā ar profesionāliem mūziķiem, kas modinātu bērnos lielāku interesi par mūziku, kā arī rosinātu jaunos mūziķus nopietnāk izkopt savas muzikālās dotības, Jautrīte toreizējam Valmieras Mūzikas skolas direktoram Aivaram Cepītim ierosināja organizēt spēlēšanas svētkus - festivālu. Pirmais Mocarta Mūzikas festivāls notika 1991. gadā. Jautrītes Putniņas un Aivara Cepīša sadarbība ilga vairāk nekā 25 gadus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais