15 kultūras pasākumi līdz 19. jūlijam, apmeklējami bez maksas

4.lapa

Festivāls “Vivat, Curlandia!”

Foto: publicitātes

Sestdien un svētdien, 13. un 14. jūlijā, Bauskā notiks tradicionālais Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls “Vivat Curlandia!”, kur četri koncerti būs apmeklējami bez maksas.

Ar nosaukumu “Vivat Curlandia!” festivāls ir pazīstams kopš 2016. gada, kad pēc paveiktajiem vērienīgajiem restaurācijas darbiem Bauskas pilī atgriezās senās mūzikas festivālu gars, kas pirmo reizi šeit iemājoja pirms 30 gadiem. Toreiz, 1993. gadā, ritēja 550. gads, kopš rakstītos avotos pirmo reizi bija minēta Livonijas ordeņa pils Bauskā. Šo jubileju muzeja darbinieki vēlējās svinēt ar senās mūzikas koncertiem Bauskas pilī un ar šo ideju vērsās pie Senās mūzikas centra Rīgā. Tas bija sākums pirmajam senās mūzikas festivālam ne vien Bauskā, bet arī Latvijā. Kopš tā laika festivāls ir kļuvis par tradīciju.

- Sestdien, 13. jūlijā, plkst. 13.00 - koncerts bērniem “Senie mūzikas instrumenti”.

Mazie senās mūzikas klausītāji ir aicināti pavisam tuvu iepazīties ar vēsturiskajiem mūzikas instrumentiem un ļauties elpu aizraujošiem stāstiem par dzīvi 300 gadus senā pagātnē.

Mūziķi, tērpušies mākslinieces rundālietes Jeļenas Forstes šūtajos rokoko laika kostīmos, iepriecinās mazo klausītāju sirdis ar harmoniskajām baroka instrumentu skaņām un iepazīstinās, cik dažādi skan baroka vijole un alts, traversflauta un blokflautas, baroka fagots un baroka čells. Lai uzburtu gaisotni, Bauskas kultūras centra zāli izgaismos tikai un vienīgi sveču gaisma, par ko parūpēsies scenogrāfs Artūrs Arnis. Pēc koncerta bērniem būs iespēja nofotografēties ar senlaiku tērpos ģērbtajiem mūziķiem, apskatīt viņu mūzikas instrumentus un uzdot kādu viņus interesējošu jautājumu.

Koncerta mākslinieciskā vadītāja: Maija Kania; baroka vijole: Maija Kania, baroka alts: Guna Jegorova, blokflautas un baroka fagots: Elīna Vidriķe, traversflautas: Aija Dimza, baroka čells: Elīza Čaša.

Ieeja bez maksas.

- Svētdien, 14. jūlijā, plkst. 12.00 Bauskas pilī - koncerts “Schiava d’amore”.

Publicitātes foto

Koncertu sniegs skanīgs duets no Itālijas - Nadia Kazantseva (soprāns) un Frančesko Melāni (klavesīns) (attēlā).

Viņi iepazīstinās klausītājus ar itāļu renesanses komponistu mūziku, atklājot daudzšķautnainu sievietes tēlu, tai skaitā vienas no retajām renesanses laika komponistēm - Barbaras Stroci - mūzikā.

Koncertprogramma sastāv no darbiem, ko sacerējušas Venēcijas sievietes komponistes, piemēram, Barbara Stroci, kā arī komponisti Andrea Gabrieli, Klaudio Monteverdi un Antonio Sartorio.

Tā ir veltīta mīlestībai un ciešanām mīlestībā no sievietes skatupunkta, kas ir diezgan neparasts gadījums tajā laikmetā. Augstās poēzijas, Venēcijas muzikālā stila un emociju izteikšanas brīvības apvienojums gan no vīriešu, gan sieviešu skatupunkta rada šī laikmeta āriju un dziesmu neparasto, apburošo skaistumu.

Ieeja bez maksas.

- Svētdien, 14. jūlijā, plkst. 14.00 Bauskas Sv. Gara baznīcā - koncerts “Muzikālās skices Frīdriha Lielā galmā”.

Publicitātes foto

Muzicēs Aija Dimza (traversflautas), Elfrīda Švalbe (baroka čells), Mihails Pranovičs (klavesīns) (attēlā).

Koncerta programma būs aizraujošs ceļojums laikā - tajā satiksies divi 18. gadsimta lielmeistari mūzikā - Johans Joahims Kvancs (1697 - 1773), kurš pasaules mūzikas vēsturē zināms ne vien kā izcils instrumentālās mūzikas komponists, bet arī flautas spēles metodikas autors, instrumentu būvnieks un inovators, kā arī - Prūsijas karalis Frederiks II (1712 - 1786), kurš ārkārtīgi mīlēja mūziku un ne vien bija talantīgs J. J. Kvanca audzēknis flautas spēlē, bet arī mantojumā atstājis virkni skaņdarbu gan flautai solo, gan dažādiem kamermūzikas sastāviem un flautas koncertus ar orķestri.

Ieeja bez maksas.

- Svētdien, 14. jūlijā, plkst. 16.00 Bauskas pilī - koncerts “Variations for Mother and Child”.

Šis klavesīna mūzikas koncerts būs kā veltījums Bauskas pils izcilajam dubultvirdžinālam - vienīgajam šāda instrumenta prototipam visā Baltijā. Bauskas pils dubultvirdžināla oriģinālautors ir Johaness Rukers no Rukeru dzimtas, un instrumenta oriģināls (1623. gads) glabājas Vācijā, Štutgartē, muzejā “Landesmuseum Württemberg”.

Vārds “virdžināls” ir atvasināts no angļu valodas vārda “virgin”, kas nozīmē “jaunava”, jo visbiežāk šo instrumentu mēdza spēlēt jaunas meitenes.

Vēl viens nosaukums, kuru mēdz lietot šim instrumentam, ir “mother and child” jeb “māte un bērns”, un tieši šim apzīmējumam par godu arī franču klavesīnists Nikolā Obēns ir radījis aizraujošu koncertprogrammu dubultvirdžinālam.

Programmā: Jans Pītersons Svēlinks (1562 - 1621), Viljams Bērda (1539 - 1623), Džailss Fārnabijs (1560 - 1640), Džons Bulla (1562 - 1628), Johans Adams Rainkens (1643 - 1722).

Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais