TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 19. jūlijam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: trīs festivāli, pasaules leģendas, likteņzīmes, jauni talanti, saulains džezs un realitātes blaknes.

Senās mūzikas festivāla noslēgums

Foto: publicitātes

Sestdienas, 13. jūlija, vakarā VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz krāšņu “Senās mūzikas festivāla” noslēguma koncertu Rundāles pils dārzā. Arī šogad koncertā skanēs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki”, kas kļuvis jau par festivāla tradīciju un ik gadu kopā pulcē tūkstošiem apmeklētāju.

Kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” Andra Veismaņa vadībā koncertā uzstāsies talantīgais vijolnieks Roberts Balanas (attēlā).

“Senās mūzikas festivāla” noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki” - viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē.

Ciklā apvienotie četri vijolkoncerti pirmoreiz izdoti 1725. gadā krājumā ar nosaukumu “Harmonijas un izdomas sacensība”. Un patiesi - šajā mūzikā netrūkst ne harmonijas, ne izdomas, jo Vivaldi sirsnīgi izpriecājies, zīmējot ainas no dabas un sadzīves, un partitūrā ierakstot arī vārdisku to atšifrējumu. Kompozīcijā iekodētais temperaments un krāsu sulīgums atraisa interpretu fantāziju, taču te vajadzīga arī briljanta spēles tehnika un dzīva muzikalitāte.

Publicitātes foto

Ar krāšņi plaukstošu starptautisku karjeru un kaismīgu toni apveltītā Roberta Balanas dinastijas jaunākā atvase jau vairākus gadus dzīvo Londonā un koncertē ne vien uz pasaulslavenām skatuvēm, bet arī vietās, kur no elitāras spozmes nav ne vēsts.

Īpašu uzmanību virtuozais mākslinieks izpelnījies ar savu neremdināmo vēlmi nojaukt robežas starp mūzikas žanriem, reizēm klasisko vijoli nomainot pret elektrisko un sensenas vērtības azartiski atsvaidzinot ar popa un roka mūzikas elementiem, tādējādi izpelnoties arī pat paša sera Eltona Džona sajūsmas pilnos atzinības vārdus.

Jau 16 gadu vecumā Roberts Balanas kā solo mākslinieks debitējis Londonas Karaliskajā Svētku zālē un Vigmora zālē, un kopš tā laika vairākkārtīgi uzstājies Apvienotajā Karalistē, Eiropā un Āzijā.

Publicitātes foto

Roberta Balanas pēdējā laika nozīmīgākās solo uzstāšanās ir aizvadītas Latvijas Nacionālajā operā, Viļņas Filharmonijas zālē, EartH teātrī un koncertzālē OMEARA Londonā, Bridžvoteras zālē Mančesterā, templī un arheoloģiskajā piemineklī Medinet Habu Ēģiptē.

Šī gada februārī vijolnieks muzicēja un sniedza meistarklases prestižajā mākslas festivālā Kaimanu salās (Cayman Arts Festival), bet martā mākslinieks debitēja ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, atskaņojot Džona Adamsa “Dharma at Big Sur” - 6 stīgu elektriskās vijoles koncertu.

Līdzās Antonio Vivaldi mūzikai koncerta ieskaņā tiks izgaismotas arī citas 17. un 18. gadsimta mūzikas pērles. Koncertā skanēs Georga Filipa Tēlemaņa, Nikolas Porporas, Georga Frīdriha Hendeļa un Žana Filipa Romo skaņdarbi.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais