TOP 10 notikumi kultūrā no 22. līdz 28. jūnijam

5.lapa

No tautas dziesmas līdz šansonam

Foto: publicitātes

Piektdien, 22. jūnijā, plkst.13.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Majoros, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7) vokālais pedagogs Edgars Kramiņš un Klasiskās un mūsdienu vokālās mākslas studijas “Harmonija” audzēkņi aicina uz populārās mūzikas koncertu “No tautas dziesmas līdz šansonam”.

Vokālā akadēmija Dr.paed., prof. Edgara Kramiņa (attēlā) vadībā ir sekmīgi aizvadījusi astoto mācību gadu un realizējusi mācību programmas bez jebkādām atlaidēm. Bet saulgriežu laikā tā aicina apmeklēt Raiņa un Aspazijas vasarnīcu, kur Klasiskās un mūsdienu vokālās mākslas studijas “Harmonija” audzēkņi dziedās latviešu tautas dziesmas par darbu, J. Brāmsa, F. Šūberta un F. Mendelsona dziesmas, kā arī franču šansonu, kas ar ironiju un satīru atsauc atmiņā visdaudzšķautnainākās dzīves situācijas un izdzied tās nepatikšanas un negācijas.

Chanson (franču romantiskās dziesmas) pirmsākumi sniedzas tālu atpakaļ - viduslaiku truvēru dziedājumos. Savukārt 19. gadsimta beigās kabarē dziedātāju izpildījumā tās stāsta par it kā ikdienišķiem un sīkiem dzīves mirkļiem un jūtu mirkļu gaistošo burvību.

Par dramatisko un neizskaistinātos dzīvi mums apkārt, par skaistu satikšanos, galvu reibinošu iemīlēšanos, nelaimīgu mīlestību un šķiršanos, par skumju atvadīšanos no iemīļotām vietām.

Franču šansona īpašā iezīme ir dziesmu teksts, kam īsziņas formātā - “trīs minūtēs” - saturiski izstāsta kādu pabeigtu stāstu.

Koncertā iekļauti tādi populāri franču šansoni kā “J'attendrai”, “La Foule”, “Les Champs-Élysées” un “Et si tu n’existais pas”. Bet pāri visam Parīzes šansona simbola - “pelēkā zvirbulēna” Edītes Piafas - dziesmas “Milord”, “Padam”, “Non, je ne regrette rien”.

Dziesmu skanējumu koncertā papildinās muzikālā teātra aktiera, režisora un vokālā pedagoga Edgara Kramiņa stāstījumi par kabarē kultūrā sakņoto franču dziesmas paveidu. Pie klavierēm - koncertmeistare Daiga Blumberga.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Tumšā šokolāde ir bagāta ar uzturvielām, kas var pozitīvi ietekmēt jūsu veselību. Tā ir izgatavota no kakao koka sēklām, kas ir viens no labākajiem antioksidantu avotiem, ko var atrast,” raksta healthline.com.

Svarīgākais