TOP 10 notikumi kultūrā no 15. līdz 21. jūnijam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Zālīte un Skrastiņš, Lūriņa un Lisners, Līvmane un Jarāns, Osokins un “RIX”, “Skuja Braden” un “Sibīrijas liecības”.

Latviskākā un vētrainākā ielīgošana

Foto: publicitātes

Šovasar jūnijā “Skroderdienas Silmačos” turpina savu ceļu pie skatītājiem Latvijas brīvdabas estrādēs un koncertzālēs. Jo latvieši pelnījuši latviskāko un vētraināko no visām ielīgošanām!

1902. gadā pirmo reizi tika nospēlēta nu jau leģendārā Rūdolfa Blaumaņa izrāde “Skroderdienas Silmačos”. Vēlākajos gados skatītāju iemīļotā izrāde sāka savu uzvaras gājienu pa Latvijas profesionālo un amatierteātru skatuvēm.

Latvijā šī luga ir piedzīvojusi nepārspētus izrāžu rekordus. 120 gadus intrigas vērptas, brunči medīti, sirdis lauztas, dziesmas skandētas un, ko tur slēpt, ebrejs Ābrams spridzināts!

“Parēķiniet paši - 120 gadi ir kā minimums 6 paaudzes, kuras ir uzaugušas ar Skroderdienām. Mums ir iespēja dziedāt līdzi un smieties par jokiem, par kuriem smējušies mūsu vecvecvecvecvecāki,” spriež izrādes režisors Imants Strads.

Publicitātes foto

Šovasar “Skroderdienas Silmačos” gaidāmas: Cēsu Pils parka estrādē (15. jūnijā plkst. 19.00), brīvdabas koncertzālē “Mītava” (16. jūnijā plkst. 19.00), Ādažu Kultūras centrā (17. jūnijā plkst. 19.00), VEF Kultūras pilī (18. jūnijā plkst. 19.00), kā arī Valmieras estrādē (20. jūnijā plkst. 19.00), Saulkrastu estrādē (21. jūnijā plkst. 19.00) un Sauleskalna estrādē Talsos (22. jūnijā plkst. 19.00).

Atbildes uz jautājumu, kas ir šīs lugas popularitātes fenomens, centušies atrast daudzi.

Iespējams, šajā darbā Rūdolfs Blaumanis radījis modeli, ko varētu dēvēt par latviešu sabiedrības ideālo pasauli, kas pilna ar dzīvesprieku, vitalitāti un labestību.

Un ielīgošana bez pārgalvīgas jautrības, stipra humora un liriskas smeldzes nav iedomājama. Un kurš gan šo visu var iznest tik spēcīgi, kā vienīgi mūsu labākie aktieri no Latvijas lielākajiem teātriem!

Lomās: Kristīne Nevarauska (Antonija) un Ģirts Ķesteris (Dūdars) (abi attēlā), Madara Melne Tomsone (Elīna), Ivo Martinsons (Aleksis), Artis Jančevskis (Kārlēns), Imants Strads (Pindaks), Zane Aļļēna (Ieviņa), Meinards Liepiņš (Rūdis), Marģers Eglinskis (Ābrams Vulfsons), Ģirts Liuziniks (Joske), Lelde Dreimane (Zāra Goldbaum), Ieva Puķe (Pindacīša), Elīna Vāne (Bebene) un Māra Mennika (Tomuļu māte).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā