TEĀTRA AFIŠA jūnijam

Pirmizrādes, viesizrādes, sezonas noslēguma koncerts un ikgadējas tradīcijas.

PIRMIZRĀDE

Juteklīga satīra par mīlestības un attiecību tēmu

Publicitātes foto

Sestdien, 8. jūnijā, plkst. 18.00 pirmizrāde Liepājas teātrī - Ances Muižnieces “Mīlestības vārdā”. Režisors - Jānis Znotiņš.

Kā uzsver izrādes radošā komanda - bieži dzirdēts vārdu savienojums “tradicionāla ģimene”, taču nav skaidrs, kas īsti ar to būtu jāsaprot. Tāpēc mēs ar visu nopietnību centāmies izpētīt, kas aiz šiem vārdiem slēpjas, iztēloties un izdzīvot uz skatuves pareizas un tradicionālas attiecības. Tā rezultātā nonācām pretrunu un smieklu pasaulē, tāpēc nu ir radusies juteklīga satīra par mīlestības un attiecību tēmu.

Laikmetā, kurā jauni cilvēki aizvien mazāk satiek viens otru dzīvē, un, neraugoties uz plašajām tehnoloģiju iespējām, bieži vien izjūt dziļu vientulību, sabiedrība (politiskie spēki, kopienas, biedrības, pašvaldības, skolu direktori un skolotāji, vecāki, vecvecāki, vienaudži un visi citi, kam vien nav slinkums) grūž jaunu cilvēku prātos priekšstatus par to, kā pareizi, kad un ar ko viņiem būtu jāveido attiecības. Šie priekšstati tiek nodoti no paaudzes paaudzē, atstājot mūsos dziļus nospiedumus un nepārvaramas bailes kļūdīties.

Jaunībā mīļotā cilvēka meklējumi ir sevišķi aktuāli un jūtīgi. Mēs uzskatām, ka pret tiem jāattiecas ar vislielāko cieņu, jo dzīve tikai tāpēc ir skaista, ka tā nav mūžīga, un mums tajā ir dota spēja just, iemīlēties, pārdzīvot un mīlēt.

Lugā izmantoti fragmenti no Bībeles, Garlība Merķeļa “Latviešiem” (1794), Jēkaba Janševska “Dzimtenes” (1921-1925), Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” (1888), Raiņa lugas “Uguns un nakts” (1905), Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm. Darbā izmantota arī Jāņa Zālīša “Mīlestības vārdā” (1981), taču precīzi citāti nav iekļauti.

Lomās: Valts Skuja, Kārlis Artejevs, Artūrs Irbe, Madara Kalna, Kintija Stūre, Agnija Dreimane. Māksliniece - Pamela Butāne, horeogrāfe - Agate Bankava, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Nākamās izrādes: 9. jūnijā plkst. 18.00 un 13. jūnijā plkst. 19.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais