Interesanti fakti par Muzeju dienu un nakti

© pexels.com

Šogad akcijai “Muzeju nakts” ir 20. gada diena, taču Muzeju dienu atzīmē jau ilgāk un arī Latvijā šī diena kļūst arvien populārāka.

Latvijas iedzīvotāji daudz laika atvēl laiku vēsturei, mākslai un kultūrai. Citiem 18. maijs ir izveidojies par skaistu tradīciju, kad kopā sanāk ģimenes un draugi, lieli un mazi, pēc tam daloties iegūtajos iespaidos, fotogrāfijās un zināšanās. Pirms doties uz kādu no Latvijas muzejiem, ielūkojies vēsturē, interesantos faktos, kā arī uzzini, kas jāņem vērā.

Muzeju dienas vēsture

pexels.com

18.maijā Eiropā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena, ko Starptautiskā muzeju padome (ICOM) pirmoreiz izsludināja 1977. gadā.

1999.gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju “Muzeju pavasaris”, kas vēlāk pārtapa akcijā “Muzeju nakts”. Tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē.

Latvija Muzeju dienu atzīmē kopš 1978.gada, ātrāk nekā akciju “Muzeju nakts”.

Toties tieši “Muzeju nakts” tagad ir kļuvusi par vienu no populārākajām aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu, jo daudziem tieši vakara stundās šķiet šarmanti aiziet uz muzeju.

Latvijā mīl “Muzeju nakti”

pexels.com

“Muzeju naktī” Rīgā un tās apkaimē durvis apmeklētājiem vērs vairāk nekā 80 kultūrvietas, uzrādot skaita palielinājumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad šeit bija fiksētas 57 “Muzeju nakts” apskates vietas. Savukārt reģionos 136 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldību un privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas.

Zināms, ka “Muzeju naktī” Latvijā šogad piedalās vairāk nekā 217 kultūrvietas, pulcinot visus kultūras un vēstures cienītājus.

pexels.com

Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 38, Kurzemē apmeklētājiem durvis tiks vērtas 36 vietās, Latgalē - 37 vietās, savukārt Zemgalē - 25 kultūrvietās.

Vecgulbenes etnogrāfiskais tērps, villaines un šatiera segas būs skatāmas "Muzeju naktī" Gulbenes muzejā. Vairāk lasiet šeit.

Šis ir arī gads, kad satiekas Starptautiskā muzeju diena un “Muzeju nakts”, sniedzot plašākas iespējas ieplānot muzeju apciemojumu bez steigas, jo, kā tas parasti ir Starptautiskajā Muzeju dienā daudzi muzeji būs atvērti bezmaksas apmeklējumam visu dienu.

Interesanti fakti

pexels.com

  • Senajā Grieķijā muzejs bija mūzām veltīts templis.
  • Renesanses laikā ar šo vārdu saprata telpas, kur zinātnieks glabāja savu kolekciju.
  • Līdz ar Lielo franču revolūciju 18. gadsimtā radās muzeji, kuru eksponātus varēja apskatīt plaša publika.
  • Muzeja fondus un darbību noteiktā nozarē nosaka muzeja profils. Ir vēstures, mākslas, mūzikas, kara, dabaszinātņu un citu profilu muzeji.
  • Pēc muzeja profila tiek iekārtotas patstāvīgākās ekspozīcijas, rīkotas ekskursijas un dažādi stāstu vakari, kā arī tiek rīkotie tematiskie pasākumi un izdoti uzziņas materiāli, kas noder arī skolās, īpaši vēstures stundās.

Ņem vērā!

pexels.com

Muzeju diena un nakts notiek vienu reizi gadā, tāpēc, pirms došanās uz pasākumiem, ieteicams kārtīgi un niansēti izpētīt katra muzeja sniegto programmu.

Jāņem vērā tas, ka muzejā var būt cilvēku masas, tāpēc var gadīties, ka, lai tiktu kārotajā muzejā, nākas gaidīt garā rindā. Ņemiet vērā laiku.

Lai lieliska Muzeju diena un nakts!

Dzīvesstils

Agri vai vēlu, neatkarīgi no tā, cik prasmīgi un ambiciozi darbojaties virtuvē, kādreiz pietrūks laika vai naudas un galu galā pagatavosiet vakariņas no konserviem kā vienīgo resursu. Un tad patiešām var pateikt, kurš ir profesionālis un kurš nav, raksta professionalsecrets.com.