Etnogrāfiskais Vecgulbenes tautas tērps būs skatāms Muzeja naktī

© FOTO: Iveta PETROVSKA

Vidzemes tradicionālās šatiera segas un villaines 20.gs.sākums, kā arī Vecgulbenes etnogrāfiskais tautas tērps skatāms Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja Klētī (Gulbenē, Klēts ielā 4, apmeklējuma biļetes Pils ielā 3) līdz 15. oktobrim. Muzeja nakts laikā, 18. maijā izstāde būs skatāma no plkst. 19.00 līdz pusnaktij.

Vidzemes tautas tērpi liekas vienkārši, bet, ieskatoties tajos, atklājas tautas radoša gara patiesais skaistums. Viskošākie apģērba gabali vidzemnieču tērpos ir brunči.

Vecgulbenes etnogrāfiskais tautas tērps / Foto: Iveta Petrovska

Tie ir ļoti dažādi - svītraini, rūtaini, rakstaini. Vidzemes lielākajā daļā valkāja ņieburus un jakas. Tos šuva no vienkrāsainas tumši zilas, zaļas, brūnas, pelēkas, melnas, arī baltas vilnas drānas.

«Krekli darināti no balta linu auduma ar virsū šūtiem uzplečiem, garas piedurknes vaļējiem dūrgaliem, atlokāmu apkakli. Vidzemnieces garos svārkus apjoza ar pītām vai austām svītrainām un ziedainām jostām,» stāsta Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Alīna Kirijenko un aicina visus interesentus apskatīt un izpētīt tautas tērpa nianses pašiem.

Visi izstādes eksponāti ir no muzeja krājuma un tiek rūpīgi glabāti, tāpēc vēl jo interesantāk apmeklētājiem būs apskatīt lietas, kas ikdienā netiek rādītas.

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Alīna Kirijenko / FOTO: Iveta PETROVSKA

Jaunu meitu galvas rotas bija stikla pērlīšu vainagi. Visā Vidzemē precētas sievietes galvā lika tā saucamās sievas cepures, kas bija ieviesušās jau 18.gs. Cepures bagātīgi rotāja ar izšuvumiem.

Villaines / FOTO: Iveta PETROVSKA

Vidzemes villaines ir uzskatāmas par vienu no mākslinieciski augstvērtīgākajiem latviešu tautas mākslas darinājumiem. Villaines uzsedza stūriski saliktas uz abiem pleciem.

Villaines auda no krāsotas vilnas un tās bija ar īsām, krāsainām bārkstīm, kā arī ar garām, savītām bārkstīm.

Šatiera segas / FOTO: Iveta PETROVSKA

Vidzemes segu izgatavošanas tradīcijas veidojušas no 19.gs. 60.gadiem līdz 20.gs. 40.gadiem.

Gandrīz katrā mājā lielākais greznums, ar ko lepojās un ko rādīja bija austas segas. Tieši Vidzemes šatieru segās izmanto dažādas pasaules krāsas un toņus.

FOTO: Iveta PETROVSKA

No pelēkiem šatieriem pelēkā joslā līdz spilgtai, sulīgai krāsai. Šatiertehnika - vienas krāsas pakāpeniska nokrāsu pāreja. Vidzemes segās ir sastopama ļoti liela dažādība svītru joslu iekšējā kompozīcijā, bet ne krāsu dažādībā.

Dzīvesstils

Ārēji no malas šķiet, ka šis patiesi ir Gundegas Skudriņas gads – 20 gadi viņas uzņēmumam “Skudras Metropole” un pati tikko nosvinējusi 50 gadu jubileju. Toties šī sajūta ir plīvurs, kas mazliet aizmiglo acis. Gundega iet tālāk neatskatoties, taču tajā pašā laikā viņa labi atceras, kāpēc vispār sāka radīt pasākumus, kas liek aizraut elpu visai pasaulei, kā arī, kāpēc vēl šodien, pēc šiem gadiem, viņa un viņas komanda guļ tik maz, ka būtu jāsāk bažīties.