Komponista Kulakova piemiņai veltīts koncerts notika "Arēnā Rīga"

© Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

"Arēnā Rīga" 14. maijā  notika mūžībā aizgājušā komponista Jura Kulakova piemiņai veltīts koncerts "Sirds kā pērkondārds", aģentūru LETA informēja producents Sandis Mohovikovs.

Lielkoncertā pulcējās nesen mūžībā aizgājušā komponista, multiinstrumentālista, grupas "Pērkons" radītāja un līdera Kulakova draugi un domubiedri mākslā un dzīvē, lai pieminētu komponistu dzimšanas dienas mēnesī.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Koncertā piedalījās grupas "Pērkons", "Instrumenti", "Dagamba", "Menuets", Liepājas Simfoniskais orķestris, dziedātājs Nauris Puntulis, ģitārists Armands Alksnis, "Trīs Latvijas tenori", Kulakova meita - vijolniece Justīne Sipņevska-Kulakova.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Tāpat koncertā uzstāsies mūziķi Ainars Virga, Uldis Marhilevičs, flautiste Liene Sējāne, Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris "Gaudeamus", Rīgas doma meiteņu koris "Tiara" diriģentes Airas Birziņas vadībā un citi mākslinieki.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Vakaru iesildīs grupa "Skaļā daba", kurā apvienojušies seši mūziķi. Koncerta mākslinieciskais vadītājs - mūziķis Reinis Sējāns.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Tīmekļvietnē "enciklopedija.lv" norādīts, ka 1958.gadā dzimušais Kulakovs 1979.gadā pabeidza Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu un iestājās Latvijas Valsts konservatorijā (LVK), kur mācījās pūtēju un estrādes orķestru vadītāju un diriģentu klasē.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Uz grupas "Menuets" bāzes mūziķis dibināja rokgrupu "Pērkons", kurā pats spēlēja taustiņinstrumentus. Bungas spēlēja Dainis Strazdiņš, dziedāja Ieva Akuratere, pieredzējusi aktrise un soliste.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

"Pērkona" pirmais koncerts notika 1981.gada sākumā. Grupas repertuāru veidoja Kulakova skaņdarbi - sākumā arī instrumentālā mūzika, vēlāk tikai dziesmas. Tām iedvesmu sniedza dzejnieka Māra Melgalva dzeju krājums "Meldijās iešana", kuru komponistam uzdāvināja autors.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

1981.gadā Mazajā ģildē notika Melgalva dzejas vakars ar Kulakova grupas koncertu, kas oficiāli nedrīkstēja lietot nosaukumu "Pērkons", tāpēc pirmajos darbības gados šur tur tika pieteikta kā "Arka".

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Arī turpmāk Kulakova iedvesmas avots dziesmām bija nozīmīgu literātu dzeja, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā viņš komponēja ar Klāva Elsberga vārdiem, daudz jaundarbu bija pēc Melgalva otrā dzeju krājuma "Labu vakar".

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Kulakovs guva lielu atbalsi jaunatnes auditorijā, radošajā inteliģencē, "Pērkona" koncerti allaž bija kupli apmeklēti.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

1983.gada sākumā pēc publikas vētrainās reakcijas koncertos Rīgā, Dzelzceļnieku kultūras namā, ar Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas (LPSR) Kultūras ministra Vladimira Kaupuža pavēli grupas "Pērkons" publiska darbība tika aizliegta.

Mājas apstākļos iekārtotā studijā mūziķi ieskaņoja Kulakova dziesmas, kas apkopotas magnetalbumos "Mākslas darbi" un "Zibens pa dibenu".

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.