TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. maijam

8.lapa

Panku karalienes Vivjenas Vestvudas tērpi

Publicitātes foto

No sestdienas, 18. maija, Modes muzejā būs apskatāma īpaši gaidīta izstāde “Vivienne Westwood: Personiska tērpu un aksesuāru kolekcija”, kas tapusi sadarbībā ar privātu kolekcionāru no Lielbritānijas.

Pirmo reizi Rīgā būs iespēja redzēt izcilās britu dizaineres radītos tērpus un aksesuārus.

Dāma Vivjena Vestvuda (1941-2022) allaž bijusi dumpiniece - un vienlaikus viņa kļuvusi par britu modes klasiķi: panku estētikas izveidotāja, britu stila, īpaši tartana un tvīda, apdziedātāja, korsešu aktualizētāja modē, politiskā un klimata aizsardzības aktīviste… Visas šīs spilgtās viņas dizaina šķautnes būs iespēja novērtēt Modes muzeja izstādē “Vivienne Westwood: Personiska tērpu un aksesuāru kolekcija”, kas tapusi sadarbībā ar britu kolekcionāru Lī Praisu (Lee Price).

Publicitātes foto

Viens no izstādes vadmotīviem - pašas Vestvudas vārdi: “Dzīve ir daudz labāka, ja tu valkā iespaidīgas drēbes”.

Modes muzeja vadītāja Natālija Muzičkina atzīst: “Vivjena Vestvuda paveica to, ko nereti paveic īsti reformatori - viņa pamatīgi izpurināja noputējušo modes lādi, apskatīdama lietas caur ironijas vai nolieguma prizmu. Bet pēc tam, it kā jokodama, izveidoja pati savu stilu, kas teju uzreiz kļuva par klasiku”.

Publicitātes foto

Vestvudas modes skatēs pirmajās rindās sēdēja izcilākie modes dizaineri, no Vestvudas ietekmējusies nākamā dizaineru paaudze - Džons Galjāno, Aleksandrs Makvīns, Džunja Vatanabe, viņu apbrīnoja Žans Pols Gotjē, Kristiāns Lakruā, Azedīns Alaija, Karls Lāgerfelds, Reja Kavakubo… Pat Džanni Versače 90. gadu sākumā nespēja turēties pretī panku dumpīgajam valdzinājumam un iekļāva šī stila elementus savās kolekcijās.

Kā Otrā pasaules kara laikā dzimusī strādnieku šķiras meitene no Anglijas laukiem kļuva par britu modes dizaina ikonu?

Publicitātes foto

“Vestvudas dzīvesstāsts ir apbrīnojams - viņa nokļuva modes dizaina Olimpā, kur itin neviens viņu negaidīja…

Taču viņai piemita izdzīvotājas spīts - un ārkārtīgi svaigs skatījums uz pasauli un modi, kas kļuva par viņas panākumu atslēgu. Viņa uz visu raudzījās pētoši un jautājoši, kā bērns - tas ļāva viņai ģenerēt tādas idejas, kādas, visticamāk, nekad neienāktu prātā klasiski skolotajiem dizaineriem.

Spilgts piemērs - Vestvuda reiz aizdomājās par to, kāpēc T-krekliem kakla izgriezums izvietots simetriski, un nolēma to pabīdīt mazliet pa kreisi, “tuvāk sirdij”, kā viņa pati paskaidroja,” stāsta Modes muzeja speciāliste Agrita Grīnvalde.

Publicitātes foto

Tērpi un aksesuāri, kas būs apskatāmi izstādē, ir daļa no brita Lī Praisa (Lee Price) privātās kolekcijas. Kaismīgs Vestvudas fans kopš 13 gadu vecuma, Lī pusaudža gados tērēja savu kabatasnaudu, lai aizbrauktu uz Londonu un nopirktu kaut ko no Vestvudas drēbēm - savu pirmo “Westwood” T-kreklu viņš joprojām atceras… Pēc tam viņam ar neatlaidību un pacietību izdevās dabūt darbu leģendārajā Vestvudas veikalā “World’s End”, savukārt 1998. gadā Lī Praiss jau kļuva par “Westwood” veikala vadītāju Līdsā, Anglijas ziemeļos. Patlaban Lī dzīvo Lionā, Francijā un turpina papildināt un pilnveidot savu kolekciju, kas nu jau piedalījusies vairākās izstādēs Skandināvijā, Francijā un Lielbritānijā.

Publicitātes foto

“Manā skatījumā Vestvuda iemieso britiskumu un britu mantojumu,” stāsta Lī Praiss. “Es uztveru viņas radīto apģērbu kā nākotnes dārgumus - un es esmu kā savdabīgs šo apģērbu aizbildnis, kas rūpējas par tiem.

Brīnišķīgākais visā ir tas, ka Vestvudas kolekcija nekad nebūs pabeigta - vienmēr ir vēl kaut kas, ko darīt, ko atrast - tie ir nebeidzami svētā Grāla meklējumi.”

Publicitātes foto

Apmeklētājiem izstāde "Vivienne Westwood: Personiska tērpu un aksesuāru kolekcija" būs atvērta no 18. maija. 17. maijā plkst.18.30 Modes muzeja kafejnīcā, Grēcinieku ielā 24, notiks izstādes svinīgā atklāšana.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Svarīgākais