TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. maijam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Briķe un Avots, Vāne un Mennika, Osokins un Parša, Kalmans un Karetņikova, Liepa un Samītis, Vestvuda un Lī Praiss.

Visi Šekspīra kodi

Publicitātes foto

Ceturtdien, 23. maijā, plkst. 19.00 pirmizrāde Dailes teātrī - “Wintera stāsts” pēc Viljama Šekspīra. Režisors un autors Džefs Džeimss (Jeff James). 12+.

Mūsdienas, Kalifornija. Tehnoloģiju industrijas titāni, jaunie miljardieri Leo Winters un Pols Vorens atrodas savas kompānijas kulta produkta prezentācijas priekšvakarā.

Viņu radītā spēle “Bohēmija” aizstās visu mums zināmo. Tā būs jauna reliģija, bet viņi - jaunā Olimpa dievi. Tā ir virtuālās realitātes spēle, kas sola iespēju izdzīvot savus sapņus. “Bohēmijas” patērētāji būs visi, bet tās ietekme uz cilvēka apziņu ir neprognozējama. Katram, kas vecāks par 21 gadu, atrašanās šajā spēlē ir risks - tā var neatgriezeniski ietekmēt smadzeņu darbību. Tikai jaunas smadzenes spēj adaptēties šajā konstantu laimi sološajā virtuālajā pasaulē.

Izrādes mēģinājums. / Publicitātes foto

Nespējot atrast vidusceļu starp risku, kas saistīts ar spēles nonākšanu tirgū, un fantastisku peļņu, abi draugi nonāk izšķiršanās priekšā.

Starp senajiem draugiem, kurus līdz šim lutinājuši panākumi, nostājas apmātība un sieviete.

Leo sieva Hermione, kurai kādreiz bijušas tuvas attiecības ar Polu, gaida bērnu. Spriedzei pieaugot, Leo mežonīgas greizsirdības lēkmē pieņem neprātīgu lēmumu…

Izrādes mēģinājums. / Publicitātes foto

Kā paudis režisors Džefs Džeimss, “Ziemas pasaka” ir Šekspīra “ārprātīgākā un neparedzamākā luga”. Šekspīra versijā varoņi savas attiecības risināja Sicīlijas un Bohēmijas karaļnamos, bet Džeimss ar savu komandu tos pārcēlis uz Silīcija ieleju un virtuālās realitātes “Bohēmiju”. Rotaļājoties ar līdzībām par soctīklu magnātiem, dzimusi šerpa satīra par varu, visautļautību un greizsirdības aklumu. Kā saka priekšā izrādes nosaukums - angliskajā slengā “W” nozīmē “vinnēt”.

Ko šodien nozīmē mainīt realitāti, ja cilvēka psiholoģija paliek nodevīgi nemainīga?

Līdzās jauninājumiem un līdzībām ar Stīvu Džobsu un Marku Zakerbergu, te sastopama atpazīstama greizsirdība un sāncensība, trausla mīlestība un negaidīts, pasakai līdzīgs un uz cilvēkmīlestību vedinošs atrisinājums. Visi Šekspīra kodi.

Izrādes mēģinājums. / Publicitātes foto

Dramaturgs: Džeimss Jītmens (James Yeatman), scenogrāfe un kostīmu māksliniece Rozanna Vaiza (Rosanna Vize), gaismu mākslinieks Ādams Silvermens (Adam Silverman), video mākslinieks Jakubs Lehs (Jakub Lech), komponists Kīrans Džeimss Lūkass (Kieran James Lucas), horeogrāfe Anna Abalikhina.

Lomās: Kārlis Arnolds Avots, Indra Briķe, Andris Bulis, Dārta Daneviča, Katrīna Griga, Klāvs Kristaps Košins, Anete Krasovska, Arturs Krūzkops, Niklāvs Kurpnieks, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Marta Lovisa Jančevska, Mārtiņš Meiers, Milēna Miškēviča, Ieva Segliņa, Madara Viļčuka (titulattēlā), Dainis Gaidelis un Teodors Masaļskis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Personīgā izaugsme ir mūža ceļojums, taču apņemoties ievērot šo praksi, jūs tikai augsiet un attīstīsieties - gan individuāli, gan kā partneris savam mīļotajam cilvēkam un citiem ģimenes locekļiem, jo jūsu izvēles un ikdiena ietekmē tos cilvēkus, ar kuriem esat saistīti,” raksta blac.media/health.

Svarīgākais