3.lapa

Kāpēc patiesības vienmēr ir vairākas

Publicitātes foto

Piektdien, 22. martā, plkst. 19.00 pirmizrāde Dailes teātrī - “Meistars un Margarita”, pēc Mihaila Bulgakova.

Ko darīt, ja pilsētā ierodas pats nelabais? Vai lūgties un cerēt uz žēlastību? To cilvēki Bulgakova romānā nedara, jo viņiem nelabā ierašanās šķiet kā jauna iespēja tikt pie priekšrocībām un augstāka statusa, daži pat cer uz paaugstinājumu vai lielāku dzīvokli. Visi tur viens otru aizdomās par sadarbošanos, par glaimiem un absolūtu oportūnismu. Un vai gan tas nav bezgala cilvēciski? Tās izskatās kā biroja mazās varas spēlītes, jo neviens nekam augstākam par varu vairs netic. Vienīgais, par ko visi var vienoties, ir tas, ka Dieva nav.

Sātans apbur pilsētas iedzīvotājus, pamodina mirušos un sarīko balli. Beigās pār visu totalitāro un ļauno uzvarēs draudzība un mīlestība. Tas gan būs pēc nāves.

Bulgakovs joprojām spēj uzdot pareizos jautājumus - kāpēc ateisms nestrādā, kāpēc patiesības vienmēr ir vairākas. Viņa darbi ir aktuāli, mūsdienīgi un izārda pa vīlēm mūsu postnormālo laikmetu.

Un līdz pat šodienai romāna “Meistars un Margarita” lasītājs tiek pakļauts slazdam: tajā viegli var ieiet, bet no tā nekad nevar izkļūt.

Nekaunīgs ģēnija radītprieks un vienlaikus rūgtums par pasauli, kurā vienīgais ierocis cīņā pret ierēdņiem un oportūnistiem ir smalka domāšanas kultūra. Tas ir universāls ierocis pret cilvēcisku un patiesu attiecību sairšanu. Tas nav mainījies, lai gan ar vārdiem vien šodien vairs nepietiek.

Lomās: Gints Andžāns, Kārlis Arnolds Avots (attēlā), Artūrs Krūzkops, Gints Grāvelis, Katrīna Griga, Meinards Liepiņš, Mārtiņš Meiers, Kaspars Dumburs, Artūrs Skrastiņš, Toms Veļičko, Milēna Miškēviča, Niklāvs Kurpnieks, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Aldis Siliņš, Imants Strads, Dainis Gaidelis un Madara Viļčuka.

Radošā komanda: dramatizējuma autori, režisori, scenogrāfi, kostīmu un video mākslinieki Tīts Ojaso (Tiit Ojasoo), Ene-Līsa Sempere (Ene-Liis Semper), horeogrāfs un kustību režisors Jiri Naels (Jüri Nael), komponists Jakobs Juhkams (Jakob Juhkam), gaismu mākslinieks Jussi Ruskanens (Jussi Ruskanen), režisora asistenti Diāna Kaijaka un Mārcis Ģipters.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā