Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Zviedre un Liuziniks, Freiberga un Misika, Eņģele un Ojala, Osokins un Žilinskis, Jurjāne un Paronjanca.

Osokins, Šūmanis un mīlestības vēstules

Publicitātes foto

Sestdien, 2. martā, plkst. 19.00 Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis” pianists Andrejs Osokins atklās Latvijas koncerttūri savai jaunajai programmai “Mīlestības vēstules Klārai”, kas veltīta izcilajam romantisma laika komponistam Robertam Šūmanim.

Šī programma būs kā mīlestības duets starp Robertu un Klāru Šūmaņiem, kas skatītājiem tiks atklāts ar emocionāli spilgtiem skaņdarbiem un aizraujošiem stāstiem gan par viņu dzīvēm, gan radīto mūziku.

Virtuozi krāšņā, ģimenes un mīlestības tēmai veltītā programma pēc pirmatskaņojuma Siguldā izskanēs arī Koknesē, Alūksnē, Limbažos, Veselavā, Rīgā un citviet.

“Šūmaņa mūzika man ir īpaši tuva, jo tā ir emocionāli ļoti dāsna - piepildīta ar smalkiem dvēseles pārdzīvojumiem, skaistām melodijām un bagātīgiem kontrastiem. Šajā programmā satiksies divi radoši dižgari - ne tikai Šūmanis, bet arī viņa sieva Klāra - izcila komponiste un virtuoza pianiste.

Šūmaņa mūzika, ko viņš veltīja Klārai, ir viena no kvēlākajām un dvēseliskākajām romantiskās klaviermūzikas lappusēm.

Ar mūziku un stāstiem klausītājiem atklāšu viņu dzīves, talanta uzplaukumu, mīlestību un ģimeniskumu, kas izpaudīsies gan smalkā lirismā, gan bērniem veltītajos skaņdarbos. Viņu radītā mūzika savīsies kā mīlestības vēstules - brīžiem kaislīgi, brīžiem ar maigu pieskārienu, citkārt ar skumjām, asarām un prieku atklājot abu komponistu mīlas stāstu,” stāsta pianists Andrejs Osokins (attēlā).

Publicitātes foto

Šūmanis tiek uzskatīts par vienu no noslēpumainākajiem romantisma laika komponistiem, kurš pirmais sāka radīt mūziku kā savas dvēseles dienasgrāmatu.

Tajā ir unikāls naivuma, trausluma, brāzmainas enerģijas un augstsirdības savienojums, kam vienlaikus piemīt ārkārtīgi liels emocionāls siltums un empātija. Turklāt Šūmanis bija izcils nevainojamu melodiju izgudrotājs, kas spilgti atklāsies koncertā. Koncertprogrammā iekļauti pasaulē plaši zināmi Šūmaņa skaņdarbi, ko viņš radīja kā mīlestības vēstules Klārai Vīkai laikā, kad abiem tika liegts precēties un viņi bija spiesti dzīvot šķirti. Klāras skaņdarbi izskanēs kā maigas un gudras atbildes uz mīļotā vēstulēm. Koncertā tiks atskaņots arī Roberta Šūmaņa skaņdarbs “Veltījums - mīlas dziesma” op. 25, kuru komponists uzdāvināja savai mīļotajai kāzu priekšvakarā.

Pianista Andreja Osokina sniegumā šo kompozīciju var dzirdēt šeit:

Koncerti ”Andrejs Osokins Robertam Šūmanim. Mīlestības vēstules Klārai”:

- 15. martā plkst. 19.00 Kokneses kultūras namā

- 20. aprīlī plkst. 18.00 Alūksnes kultūras centrā

- 17. maijā plkst. 19.00 Limbažu kultūras namā

- 31. maijā plkst. 19.00 Veselavas muižā

- 4. oktobrī plkst. 19.00 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”

Savukārt no 5. aprīļa līdz 12. maijam norisināsies pianista veidotais “Osokina Brīvības festivāls Ukrainai”.

Tā laikā izskanēs daudzveidīgi un krāšņi koncerti un citi pasākumi, kas veltīti Ukrainas armijas un civiliedzīvotāju, kā arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā. Plašāka informācija par gaidāmajiem notikumiem pieejama mājaslapā www.andrejsosokins.com.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā