Vērts apmeklēt: izstādes, dokumentālā filma un Meteņdienas svinības.

Dievišķais kailums

Publicitātes foto

Izdevniecības “Aminori” mākslas telpā aplūkojama mākslinieces Līgas Ķempes gleznu izstāde “Venus”, kurā savijusies klasiskā un laikmetīgā māksla.

Mūsdienu gleznotāja Līga Ķempe savus modeļus atradusi Eiropas glezniecības klasiķu darbos, kuros autoru personiskie iekšējās apgarotības meklējumi iegleznoti mīlestības un skaistuma dievietes Veneras tēlā. Pāršķirstot mākslas vēstures lappuses, par Līgas iedvesmas avotiem kļuva itāļu mākslinieki Sandro Botičelli un Ticiāns, vācu Lūkass Krānahs, franču Žans Ogists Dominiks Engrs, spāņu Francisko Goija un flāmu Pīters Pauls Rubenss, un Līga piedāvā mums savu interpretāciju par viņu gleznotajām Venerām.

Dievietes, ko iespējams sastapt Līgas izstādē, brīžiem iegūst visai kuplas formas, pieprasot attiecīgi lielformāta audeklus, bet brīžiem tās sarūk līdz pavisam niecīgam elfu izmēram, tai pat laikā neko nezaudējot no sava rakstura un skaistuma. Šīs gleznainās varones raksturo smalka līnija, plastiska izteiksme, skaidra kompozīcija, pārdomātas detaļas.

“Viņu kuplajās formās ir sievietes spēks,” uzskata gleznotāja, “bet viņu kailums ir dievišķs”.

Īpaša uzmanība jāpievērš Līgas jaunākajai gleznai ar nosaukumu “Meldra”, kas tapusi par godu Daces Rukšānes romāna “Džikī” galvenajai varonei un interpretē angļu gleznotāja Solomona Džozefa Solomona Afrodītes tēlu. Šo darbu izstādē varēs aplūkot tikai līdz 12. februārim (ieskaitot), jo tūlīt pēc tam tas atgriezīsies savās mājās privātkolekcijā.

Līga Ķempe ir dzimusi liepājniece un 1995. gadā absolvējusi toreizējo Liepājas Lietišķās mākslas koledžu. 2003. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu gleznošanas apakšnozarē, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā, profesoru Normunda Brasliņa, Jura Jurjāna un Kristapa Zariņa meistardarbnīcā. Līgas diplomdarbs bija viņas pirmā personālizstāde “Carpe Diem” Rīgas galerijā “Bastejs” 2002. gadā.

Grupu izstādēs Līga Ķempe piedalās jau kopš 1999. gada, bet starp daudzajām personālizstādēm īpaši jāizceļ “Karaļvalstība” galerijā “Bazar’t”, kas notika 2022.gadā un kur māksliniece vienlaikus atzinās mīlestībā abām savas dzīves kaislībām - glezniecībai un futbolam.

Izstādi “Aminori” telpā (Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 69) varēs aplūkot līdz 14.martam. Ieeja bez maksas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā