Vērts apmeklēt: izstādes, pianistu konkurss, Mocarta efekts un Rucavas pēcpusdiena.

Kā dzīvoja senie ļaudis

Publicitātes foto

Šogad, pirms telpu slēgšanas Brīvības bulvārī 32 maija beigās un pārcelšanās uz Rīgas pili, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs rīko pasākumu ciklus, lielāko uzmanību pievēršot Latvijas vēstures ekspozīcijai, kas kādu laiku nebūs apmeklējama.

Ģimenes ar bērniem tiek aicinātas uz nodarbību ciklu “Mazie vēstures pētnieki”, lai piecās nodarbībās iejustos pētnieku lomās un izzinātu Latvijas vēstures posmus, to iemītniekus, viņu lietotos darbarīkus un citus priekšmetus.

Pirmajā nodarbībā - sestdien, 27. janvārī, plkst. 12.00 “Kā dzīvoja senie ļaudis?” mazie vēstures interesenti iepazīs senāko periodu Latvijas vēsturē un meklēs atbildes uz jautājumiem, ko prata, kā ģērbās un rotājās, kādos mājokļos dzīvoja mūsu senči tālā pagātnē. Atbildes palīdzēs rast ne tikai nodarbības vadītāja, bet arī daudzi arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti - bultas, harpūnas, cirvji, trauku fragmenti, ieroči, rotas un citi.

Bērni iepazīs seno ļaužu dzīvi, praktiski darbojoties ar arheoloģisko priekšmetu kopijām: māla trauku fragmentiem, krama rīkiem, bronzas cirvjiem, akmens laikmeta priekšmetu - harpūnas, makšķerāķa un bultu gala - 3D modeļiem.

Nodarbība notiks LNVM Brīvības bulvārī 32, Latvijas vēstures ekspozīcijā. Dalība nodarbībā, kā arī ieeja muzejā un ekspozīcijas un izstāžu apskate katra mēneša pēdējā sestdienā ir bez maksas.

Nākamās nodarbības bērniem: 24. februārī, 30. martā, 27. aprīlī un 25. maijā.

Savukārt LNVM Dauderu nodaļa (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā) 27. janvārī no plkst. 10.00 līdz 17.00 aicina interesentus bez maksas izbaudīt greznā 19. gadsimta beigu savrupnama gaisotni un apskatīt muzeja pamatekspozīciju, kā arī izbaudīt nesteidzīgu pastaigu Dauderu dārzā.

Plkst. 14.00 tikšanās ar mākslinieci Ivetu Šmitu viņas izstādē “Kustībā esošie”. Izstādē aplūkojami mākslinieces figurālās glezniecības darbi un autortehnikā tapušie gleznojumi uz zīda, kuros atspoguļoti mirkļi no baletdejotāju ikdienas dzīves (attēlā).

Darbi izstādei “Kustībā esošie” radīti vairāk nekā divu gadus laikā. Tapšanas procesā autorei arī bija iespēja Latvijas Nacionālajā Operas un Baleta teātrī iepazīt baleta mākslinieku ikdienu gan mēģinājumu laikā, gan izrāžu aizkulisēs, un to fiksēt ar analogo fotofilmu kameru, bet iegūtie kadri vēlāk tika izmantoti vizuālo darbu veidošanā.

Autori valdzina baleta kustību graciozitāte, estētika un smalkums, darbos baleta mākslinieki it kā notverti lidojumā, pat bezsvara stāvoklī, liekot apbrīnot cilvēka ķermeņa neierobežotās iespējas.

Tomēr māksliniece uzsver, ka kustību māksla tikai šķietami ir skatuviski viegla, bet patiesībā prasa fiziski smagu un sarežģītu darbu, disciplinētību un lielas koncentrēšanās spējas.

Pēc tam būs iespēja doties arī ekskursijā pa Dauderu ekspozīciju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā