© Publicitātes foto

Viss, kas vajadzīgs laiskam vakaram mājās, ir laba filma un laba pidžama. Īpaši pēc svētku dienās, kad ir nepārvarama vēlme pēc iespējas ilgāku laiku pavadīt horizontālā stāvoklī un pēc iespējas lēnāk ieskrieties jaunā gada darbos.

Ziemas sajūta ir nedaudz pagaisusi līdz ar pazudušo sniegu, tāpēc piedāvājam kārtīga sniega piepildītu filmu izlasi, kas papildināta ar pidžamu idejām.

“The Pink Panther”

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Rozā Pantera ir 1963. gada amerikāņu režisora Bleika Edvardsa (Blake Edwards) komēdija, kur notikumi risinās ap dimanta Rozā panteras zādzību, ko mēģina atšķetināt inspektors Žaks Klūzo. Filma ir izcils Après-ski stila piemērs un tērpus vairākiem varoņiem veidojis pats Īvs Senlorāns (Yves Saint Laurent). Vienā no galvenajām lomām redzama arī Klaudija Kardināle (Claudia Cardinale) un franču modele un aktrise Capucine.

Filma kā jau komēdija un laika klasika ir viegla, kalnu kūrorta ainavu un komisku situāciju pilna. Franču humora deva dialogos neatstās vienaldzīgu.

2010.gadā filma tika saglabāta Amerikas Savienoto Valstu Nacionālajā filmu reģistrā kā kulturāli, vēsturiski un estētiski nozīmīgs darbs.

Party Pajama, 100% viscose, Sleeper, no $234,00

“Charade”

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Šarāde arī ir 1963. gada amerikāņu filma, kuras režisors ir Stenlijs Donens (Stanley Donen) un galvenās lomas tajā atveido Odrija Hepberna (Audrey Hepburn) un Kerijs Grants (Cary Grant). Filma ir spriedzes trillera un romantiskas komēdijas apvienojums.

Galvenā varone ir jauna sieviete, kura pēc sava vīra negaidītas nāves pēkšņi nokļūst kriminālu elementu redzeslokā - sievieti sāk vajāt cilvēki, kuri meklē to, ko nozadzis viņas nogalinātais vīrs.

Hepbernas satriecošos tērpus filmai radījis Ibērs de Živanšī (Huberts de Givenchy), aktrises iecienītākais modes dizaineris un modes nama, zīmola “Givenchy” radītājs. Franču aristokrāts un dizainers bijis Odrijas Hepbernas draugs visa mūža garumā.

Pastelle Oversized krekls, 100% viskoze, Sleeper, $175,00

Pastelle Oversized bikses, 100% viskoze, Sleeper, $140,00

“Force Majeure”

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Force Majeure ir 2014. gadā Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Francijas kopproducēta melnā komēdija, kuras autors un režisors ir Rubens Estlunds (Ruben Östlund). Filma stāsta par laulības spriedzi, ko izraisījusi lavīna Francijas Alpos - ģimenes maltītes laikā, tā vietā, lai nodrošinātu sievas un divu bērnu drošību, galvenais varonis dod priekšroku bēgšanai.

Nepārvarama vara jeb force majeure ir līguma klauzula, kas atbrīvo abas puses no atbildības neparedzētu katastrofu gadījumā.

Filma savulaik tikusi atzinīgi novērtēta, un kritiķi slavēja gan tās scenāriju, gan kinematogrāfiju. 2015.gadā tā ieguva Zviedrijas Filmu institūta balvu kā labākā gada filma un dažādas publikācijas to atzina par vienu no 2014. gada vērtīgākajām filmām.

2020.gadā ir tapusi šīs filmas amerikāņu versija un rimeiks “Downhill”, kuras režisori ir Neits Faksons (Nat Faxon) un Džims Rešs (Jim Rash). Tajā galvenās lomas atveido Džūlija Luisa-Dreifusa (Julia Louis-Dreyfus) un Vils Ferels (Will Ferrell) kā precēts pāris, kas pārdzīvo sarežģījumus ģimenes slēpošanas brauciena laikā.

Pink Gingham long-sleeved shirt, 100% organic cotton, Tekla, €175

Pink Gingham pants, 100% organic cotton, Tekla, €150

“Fargo”

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Fargo ir 1996.gadā tapusī izcilākā brāļu Džoela un Ītana Koenu (Joel Coen, Ethan Coen) sarakstītā un producētā komēdijas kriminālfilma.

Filma vēsta par Minesotas policijas priekšnieci, kura izmeklē trīskāršu slepkavību, kas notiek pēc tam, kad izmisušais automašīnu pārdevējs nolīgst divus noziedzniekus, lai viņi nolaupa viņa sievu ar mērķi izspiest lielu izpirkuma maksu no sava turīgā sievastēva.

Fargo pirmizrāde notika 1996. gada Kannu kinofestivālā, kur Džoels Koens ieguva festivāla Prix De La Mise En Scène (balvu par labāko režisoru) un filma tika nominēta Zelta palmas zaram. Filma guva plašus gan kritikas, gan komerciālus panākumus, izpelnoties īpašu atzinību par Koenu režiju un scenāriju. Fargo saņēma septiņas "Oskara" nominācijas 69. Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, arī kategorijā "Labākā filma", "Labākais režisors”, “Labākais oriģinālscenārijs”.

1998. gadā Amerikas Filmu institūts to nosauca par vienu no 100 lielākajām amerikāņu filmām vēsturē. 2006. gadā filma tika atlasīta saglabāšanai Amerikas Savienoto Valstu Nacionālajā filmu reģistrā.

2014.gada ir tapis un pirmizrādi piedzīvojis arī tāda paša nosaukuma televīzijas seriāls. Seriāls turpina sekot dažādu intrigu, vilšanās un slepkavību hronikām sasalušajā Minesotā un tās apkārtnē. Visi notikumu ceļi mistiskā kārtā, vienā vai otrā veidā ved atpakaļ uz Fargo. Koenu producēts FX televīzijas seriāls tika radīts, iedvesmojoties no filmas un notiek tajā pašā izdomātajā visumā. Fargo sēriju autors ir Noah Hawley, un arī TV seriāls saņēmis plašu kritiķu atzinību.

Uno Stripe Orange & White Pyjama, 100% organic cotton, Nufferton, €179,95

“Snowman”

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Detektīvs Harijs Hols izmeklē sievietes pazušanu, kuras šalle tiek atrasta aptīta ap draudīga izskata sniegavīru. Drīz kļūst skaidrs, ka tos savās nozieguma vietās būvē sērijveida slepkava.

Sniegavīrs ir 2017. gada psiholoģiskā trillera filma, kuras režisors ir Tomass Alfredsons (Tomas Alfredson). Filma ir starptautisks Apvienotās Karalistes, Amerikas Savienoto Valstu, Zviedrijas un Japānas kopprojekts, un stāsts ir veidots no 2007. gada tāda paša nosaukuma Jo Nesbē romāna notikumiem. Filmā galvenās lomas atveido Maikls Fasbenders (Michael Fassbender), Rebeka Fērgusone (Rebecca Ferguson), Šarlote Geinsbūra (Charlotte Gainsbourg), Vels Kilmers (Val Kilmer) un Dž.K. Simmons (J.K.Simmons).

Šīs filmas skatīšanās laikā noderēs kāds sildošs dzēriens un īpaši silts pleds vai sega - filma ir kārtīgs trilleris un nav ieteicama bērniem.

Skagen Stripes krekls, 100% organiskā kokvilna, Tekla, €175

Skagen Stripes bikses, 100% organiskā kokvilna, Tekla, €150

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv