15 kultūras pasākumi līdz 22. decembrim, apmeklējami bez maksas

Vērts apmeklēt: koncerti, izstādes, Lībiešu diena un “Viens eņģelis”.

Zvaigznes ceļš

Publicitātes foto

Piektdien, 15. decembrī, plkst. 18.00 Rīgas Domā izskanēs Spānijas prezidentūras ES Padomē noslēguma koncerts Ziemassvētku noskaņās, kurā pa “Zvaigznes ceļu” vedīs koris “Balta” diriģentes Māras Marnauzas vadībā.

Koncerta programmā iekļauta latviešu, spāņu, norvēģu, vācu, kanādiešu komponistu 21. gadsimta oriģinālmūzika, kā arī Eiropas tradicionālās Ziemassvētku dziesmu apdares, kas skanēs Latvijas Universitātes kora “Balta” (attēlā) izpildījumā.

Īpašu Spānijas atmosfēru koncertā raisīs divu habanēru melodiju un ritma burvība, kas kora repertuārā ir kopš dalības un divu godalgoto vietu ieguves Starptautiskajā habanēru un polifonijas konkursā Torrevjehas pilsētā, Spānijā 2022. gadā.

Koris un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza ir plūkuši laurus ne tikai daudzos starptautiskos konkursos ārzemēs, bet arī šovasar Latvijā XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā “Koru kari” ieguva 1. vietu. Korim jau 23 gadus ir cieša sadarbība ar spāņu komponistu Ramiro Realu, kurš veltījis korim “Balta” vairākas dziesmas, un kā īpaša dāvana šajā koncertā skanēs viņa nupat aranžētā spāņu tradicionālā Ziemassvētku dziesma “A la nanita, nana” (“Šūpļa dziesma Jēzum”). Savukārt, par iespēju baudīt Rīgas Doma ērģeļu skaņu parūpēsies ērģelniece Jolanta Barinska, izpildot baroka laika un Ziemassvētku skaņdarbus.

Nosaukums koncertam ir kā stāsts par zvaigzni - par katra cilvēka iekšējo ceļu uz gaismu, par ceļu uz Ziemassvētku zvaigzni, kas savukārt, lieliski sasaucas ar nu jau arī Latvijā popularitāti ieguvušais svētceļnieku ceļš jeb Santjago ceļš (Camino de Santiago), kura galamērķis atrodas Spānijā. Šis laiks no adventes līdz Ziemassvētkiem ir arī kā gaismas uzvaras ceļš pār tumsu, kurš tā pa īstam noslēdzas Zvaigznes dienā, kas Spānijā tiek dēvēta par “Triju Ķēniņu” dienu (Reyes Magos), kas tur ir nozīmīgi svētki.

Ieeja bez maksas (bezmaksas biļetes iespējams saņemt Rīgas Doma kasē).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais