Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Hamatova un Krūze, Igo un Krauze, Bojarkina un Budovskis, Liepiņš un Mednis, Dumburs un Kvāla.

Raiņa noslēpumainā nāve

Publicitātes foto

Ceturtdien, 16. novembrī, pirmizrāde uz Dailes teātra lielās skatuves - Viestura Kairiša jauniestudējums “Spīdolas nakts”.

Iedvesmojoties no Raiņa lugām, dramaturgs Matīss Gricmanis radījis jaundarbu, kas reflektēs par Raini kā ļoti kontroversiālu personību.

Rainis tikai gadu pirms savas nāves lugā “Rīgas ragana” brīdināja par briesmām, kas draud Latvijai, ja Lāčplēša pēcteči vieglprātīgi padosies Austrumu solījumiem.

“Rīgas ragana” bija dzejnieka pirmsnāves pareģojums - tā bija viņa pēdējā lielā luga, bet tās brīdinājumu spēku pastiprina dzejnieka noslēpumainā nāve. Vieni saka, ka vainojama ielaista slimība, bet citi, ka politiskās intrigas bija dzejnieku novedušas līdz sirdstriekai. Vēl daži apsūdzēja ārstu, kurš Rainim deva jaunības atjaunošanas zāles.

Raiņa pēdējā fotogrāfijā redzams, ka viņš gultai līdzās turējis revolveri. No kā viņš baidījās? Vai tās nevarētu būt bailes no paša radītajiem nacionālajiem varoņiem, jo Lāčplēsis nevienam nepiedotu pat neapzinātu kolabracionismu. Spīdola nodevējus izbaroja pūķim. Vienīgā cerība bija viņu abu meita Dedze, kura pēc nostāstiem mīlot pat ienaidniekus.

Lomās: Katrīna Griga, Kaspars Dumburs, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa, Toms Veličko, Artūrs Skrastiņš, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Lauris Subatnieks, Imants Strads, Madara Viļčuka, Marta Lovisa Jancevska, Meinards Liepiņš, Mārtiņš Meiers, Artūrs Krūzkops, Ola Dreģe un Lidija Pupure.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā