TEĀTRA AFIŠA novembrim

19.lapa

VIESIZRĀDES

Čaka erotiskā dzeja un Ziemeļnieka smeldzīgi skumjais mīlas atvars

Publicitātes foto

Novembrī Mārtiņa Vilsona (attēlā) "verandas izrādes" "Mīlestības gads" un "Ziemeļnieks" sāk otro viesizrāžu sezonu Rīgā - Kalnciema kvartāla Vīna veikala eleganti mājīgajā zālē. Izrāžu sākums plkst. 19.00.

Kamēr dabā gaismas kļūst arvien mazāk, atliek vien meklēt gaismu sevī, lai tumsā nepazaudētos. Labs veids ļauties gaismas meklējumiem sevī, ir Mārtiņa Vilsona veidotās dzejas izrādes, kas kaut uz mirkli liek apstāties.

Mārtiņš skatītāju “ņem saudzīgi aiz rokas” un dzejas stāstā aizved prom no ikdienības pāri laikam.

Trešdien un ceturtdien, 1. un 2. novembrī, par godu dzejnieka Aleksandra Čaka dzimšanas dienai, kas bija 27. oktobrī, Aleksandra Čaka muzejā Rīgā varēs skatīt izrādi “Mīlestības gads”. Aleksandrs Čaks. Niks Matvejevs. Mārtiņš Vilsons.

Pirms izrādes skatītājiem būs iespēja apskatīt Aleksandra Čaka muzeju, kas ir izcilā pilsētas dzejnieka A. Čaka pēdējā dzīves vieta, kur viņš dzīvoja no 1937. gada līdz pat savai nāvei 1950. gadā. Tā ir vieta, kur ikvienam dota iespēja iejusties autentiskā vidē, kuru sadzīviski un garīgi veidojis un apdzīvojis pasaules mēroga rakstnieks - pilsētas un sieviešu apdziedātājs, latviešu modernās dzejas pamatlicējs Aleksandrs Čaks.

Aleksandra Čaka erotiskā dzeja, savienojumā ar Nika Matvejeva dziesmām Mārtiņa Vilsona nekautrīgi atklātajā interpretācijā, atver sirdis un raisa personīgas, košas iztēles ainas skatītāju prātos.

Mīlestība ir kā trauksmains sapņu lidojums, kas mākslinieku apciemo visnegaidītākajos brīžos. Tā rada iedvesmu, kas ir piederīga mīlestībai un kaislībai iepretim ikdienišķajai pasaules realitātei. Mīlestība uz dzīvi un sievieti.

Čaks bija sabiedrības dvēsele - kur bija Čaks, tur bija dzīvība. Asprātīgi tosti, pagodinājumi kādām pavisam necilām sievietēm, kas, dzejnieka izceltas, pēkšņi aizkustinoši iemirdzējās. Īso svārku, skatiena vilinājuma, kairo pieskārienu akcentējums veidoja Čaka erotisko dzeju, kam bija saikne ar dziļāko, tikai apjaušamo juteklību.

Niks Matvejevs (1958-2014) bija dzīves gardēdis, vienlaikus kautrīgs un labsirdīgs cilvēks, ar nebēdnīgi dzirkstošām acīm. Mūziķis, komponists, apveltīts ar izcilu humora izjūtu, stāstnieka talantu un plašu sirdi. Niks ir atstājis divus diskus ar Čaka dzeju: “Dziesmas meitenēm” un “Atzīšanās”. Izrādē “Mīlestības gads” skan dziesmas no šiem diskiem Mārtiņa Vilsona izpildījumā, kas ir dāvana draugam Nikam Matvejevam 65. dzimšanas dienā.

Izrāde “Mīlestības gads” Kalnciema kvartāla Vīna veikala zālē: 7. un 28. novembrī.

Savukārt 29. novembrī Kalnciema kvartāla Vīna veikala zālē būs skatāma muzikāla dzejas izrāde “Ziemeļnieks”.

Jāņa Ziemeļnieka dzeja, kuru papildina un emocionāli bagātina Jura Kulakova dziesmas ar dzejnieka vārdiem no cikla “Ētera odējs” (2008) un Svena Vilsona kompozīcijas. Dzeja, kas ir kā psihoanalīze un meditācija - stāsts, kas spēj aizklauvēties līdz skatītāju sirdīm.

Jāņa Ziemeļnieka dzeju caurstrāvo tiekšanās pēc saules, siltuma, sapratnes un mīlestības, ilgas pēc cilvēcīgas tuvības un atbalsta, dziļa vientulība un bezgalīgas ilgas.

Trīs vienas ģimenes Vilsoni: Mārtiņš Vilsons, Svens Vilsons (ģitāra) un Gustavs Vilsons (kontrabass) - skatītājus ierauj smeldzīgi skumjā mīlas atvarā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.

Svarīgākais