TEĀTRA AFIŠA oktobrim

21.lapa

VIESIZRĀDES

Valmieras teātris Dailes teātrī

Publicitātes foto

Oktobrī ar divām izrādēm Dailes teātrī viesosies Valmieras teātris.

Svētdien, 8. oktobrī, plkst. 14.00 un 18.00 tiks spēlēta izrāde “Cilvēkam vajag suni” (attēlā), ko iestudējis režisors Jānis Znotiņš.

Kad visi četri kucēni ir atvadījušies no savas mammas, Suņu vīrs viņus ved uz pilsētu, lai pārdotu. Pilsēta ir dzīva un mainīga, tā veidojas un pārveidojas, cilvēki un suņi sadzīvo tajā visi kopā. Un tālāk jau no katra saimnieka atkarīgs, vai viņš ir gatavs pieņemt sava suņa bezierunu mīlestību.

Latviešu rakstniece Regīna Ezera (1930-2002) savā 1975. gadā sarakstītajā stāstu grāmatā „Cilvēkam vajag suni” ir teikusi: „Arī suņa sirdij ir savs sāpju mērs, to kā glāzi var pieliet tikai līdz malām, jo pārējais jau līst pāri malām un garām.”

Ar šo stāstu starpniecību, kas ir arī autores mīlestības piemineklis suņiem, režisors Jānis Znotiņš un dramaturģe Ance Muižniece ielūkosies pusaudžu sirdīs, viņu pieaugšanas sāpēs un priekos.

Izrāde nominēta 2019./2020. gada sezonas Latvijas teātru gada balvai kategorijā "Gada izrāde pusaudžiem".

Lomās: Aigars Apinis, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Ingus Kniploks, Juris Laviņš, Mārtiņš Liepa, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika vai Anna Nele Āboliņa, Ilze Pukinska un Rihards Rudāks.

Publicitātes foto

Savukārt trešdien, 25. oktobrī, plkst. 13.00 un 19.00 Valmieras teātris Dailes teātrī rādīs Ances Muižnieces satīru par dzīvo komunismā “Mēs, roks, sekss un PSRS”.

Šis ir stāsts par jauniem cilvēkiem, kuri 1985. gadā piedzīvoja leģendāro grupas “Pērkons” koncertu Ogres estrādē un tam sekojošo vilciena izdemolēšanu. Trīs draugi - septiņpadsmitgadīgie Andrejs, Vizma un Uģis - klausās mūziku, cenšas atrast savu vietu dzīvē, risina attiecības viens ar otru, ar savām ģimenēm un komunistisko režīmu.

Viņu alkas pēc neatkarības no vecāku un iepriekšējo paaudžu uzskatiem un kontroles sakrīt ar lielajām, kolektīvajām, gaisā jūtamajām alkām pēc pārmaiņām un brīvības.

Izrādē skanēs arī „Pērkona” mūzika, katrai dziesmai kļūstot par nozīmīgu daļu no stāsta. Izrāde jauniešiem, kuri grib uzzināt, kā tas bija un tiem, kuri to piedzīvojuši paši.

Lomās: Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Klinta Reinholde un Sandis Runge.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Jau kopš mazotnes vecāki, vecvecāki, pēc tam arī bērnudārza audzinātājas un skolotājas sākumskolā uzstāj, ka ir jādzer ūdens. Tā ir mācība, kas apgūstama pietiekami agri, lai saprastu vēlāk, ka ikdiena bez ūdens nav iedomājama. Un tas viss - veselības labad.

Svarīgākais