IESPĒJA UN PRIVILĒĢIJA. “Valmieras teātra štatā strādā nevis tie, kurus “nav paņēmuši” Rīgas teātri, bet tie, kuri apzinās, ka darbs Valmieras teātrī ir iespēja un privilēģija,” uzsver Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena © _Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Valmieras teātris, uzsākot savu 101. sezonu, nepiedalīsies sacensībā par lielāko, dārgāko, skaļāko vai slavenāko izrādi, bet mēģinās sataustīt laika pulsu, skatītājam radot teātrī pašu vērtīgāko sajūtu – ka izrāde runā tieši ar viņu un par viņu.

Tiks pabeigta teātra rekonstrukcija

Valmieras teātra jaunās, teātra simtgades, sezonu iezīmēs ilgi gaidītais notikums - 2024. gada vasarā tiks pabeigta Valmieras teātra rekonstrukcija. Šobrīd darbi norit pēc plāna un viss liecina, ka ceturtais noteiktais termiņš būs īstais.

“Dzelžaini ticu, ka tas notiks,” saka Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena.

Teātra Lielajai zālei un Apaļajai zālei klāt nāks mobilā un elastīgi apdzīvojamā black-box zāle ar 120 vietām. Tā ir 21. gadsimta teātra sastāvdaļa, ideāla vieta gan eksperimentiem teātrī, gan laikmetīgajai dejai, gan dzejas lasījumiem, gan intīmām monoizrādēm.

VALMIERAS TEĀTRIS ar jaunās, teātra simtgades, sezonas plāniem, kā arī teātra ēkas rekonstrukcijas gaitu medijus informēja preses konferencē, kurā piedalījās teātra direktore Evita Ašeradena un jauniestudējumos iesaistītie mākslinieki - režisore Inese Mičule, aktieri Aksels Aizkalns un Aigars Apinis / Foto: Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Bet tikmēr teātris turpinās apdzīvot topošo laikmetīgās mākslas telpu “Kurtuve”, kas šogad ir nominēta Latvijas Arhitektūras gada balvai. Tāpat, līdzīgi kā aizvadītajā sezonā, daudz kilometru tiks nobraukti, dodoties viesizrādēs pa visu Latviju.

Un, kas svarīgi, Valmieras teātra štatā strādā nevis tie, kurus “nav paņēmuši” Rīgas teātri, bet tie, kuri apzinās, ka darbs Valmieras teātrī ir iespēja un privilēģija. Tas nozīmē būt pamanītam, novērtētam un veidot lomas, kas aktieri nevis iesprosto šaurā, labi ejošā ampluā, bet piedzīvot īstu profesionālo izaugsmi.

Vīra spēks un vīra ilgas

Valmiera teātra 21. gadsimta jaunās identitātes lielākais jautājums ir: kā pietāti pret saknēm un tradīcijām, repertuāru “visām gaumēm” nepadarīt miegaini nekādu un kā pa īstam jaunajiem aktieriem dot sajūtu, ka šis ir viņu laiks un iespēja Valmieras teātrī.

VISVAIRĀK. Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena var būt lepna - Valmieras teātris jau otro gadu ieguvis visvairāk “Spēlmaņu nakts” nomināciju - 21 nomināciju 11 kategorijās / _Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

2023./2024. sezonas vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu. Valmieras teātris tic, ka latviešu vīrieši savā patiesajā spēkā un būtībā ir hokejisti pēc uzvaras pasaules čempionātā, nevis saulesbrāļi pieturā ar aliņu plastmasas pudelē. Kas noiet greizi? Kas dod spēku un kas - ņem? Vai piedot ir viegli? Vai tas ir spēks vai vājums? Kas ir īpašais vīrieša iniciācijas ceļš, lai no puikas kļūtu par vīru? Kas ir vīra spēks un vīra ilgas? Kas dod harmoniju un dziļāko apmierinājumu, un kas - piešķiļ nedaudz dullības un trakuma dzīves ceļojumam, lai tā nešķistu garlaicīga kā atdzisusi zupa.

Var teikt, ka šī būs vīriešu smeldzes sezona ar traģēdijas atvēzienu.

Kopumā deviņi jauniestudējumi spoguļos vīrieti dažādās šķautnēs: vīrietis - karotājs, tēvs, dēls, sapņotājs, mīlētājs, patriots, brālības biedrs u.c. No Jāzepam līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem.

Izstāde, pastmarka un simt tūkstoš eiro

Viscaur sezonai gaidāmi tieši simtgadei veltīti notikumi, īpaši novembrī, kas ir īstais teātra jubilejas mēnesis.

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tiks atklāta Valmieras teātrim veltīta izstāde, bet 1. novembrī VAS Latvijas Pasts laidīs klajā teātra simtgades pastmarku.

Tāpat gaidāmi arī citi pārsteigumi, piemēram, teātra simtgadei veltīts notikums “One hundred”/”Viens simts” šā gada novembrī. Kas tas būs - teātra izrāde, koncerts, performance? To uzzinās tikai tie, kas atnāks uz teātri.

Šajā sezonā neatsveramu atbalstu, vismaz simt tūkstoš eiro apmērā, sniedz “Borisa un Ināras Teterevu fonds”, kam pateicoties taps četri nozīmīgi klasiķu darbu jauniestudējumi:

- Viens no sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa traģēdija “Jāzeps un viņa brāļi” Ineses Mičules režijā, kura pirmizrāde Kurtuvē plānota 5. oktobrī. Telpa - Reinis Dzudzilo, kostīmi - Krista Dzudzilo, gaismas - Oskars Pauliņš, komponists - Rihards Zaļupe, horeogrāfe - Linda Mīļā. Lomās: Mārtiņš Meiers, Aksels Aizkalns, Ieva Estere Barkāne, Tālivaldis Lasmanis, Inese Pudža, Krišjānis Salmiņš, Rūdis Bīviņš, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Artis Jančevskis, Ingus Kniploks, Mārtiņš Liepa, Ģirts Rāviņš, Sandis Runge, Krišjānis Strods, Toms Treinis, Niks Judenkovs, Roberts Kāpostiņš un Ernests Meikšāns.

INESE MIČULE iestudēs vienu no Valmieras teātra jaunās sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa traģēdiju “Jāzeps un viņa brāļi”, kā arī izrādi pēc Vizmas Belševicas ironiskajiem vērojumiem “Stāsti, stāsti, stāsti” / _Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

- Pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem veidotais “Atraitnes dēls” ar aktieriem Inesi Ramuti un Kārli Dzintaru Zahovski. Režisors - Viesturs Roziņš, pirmizrāde Apaļajā zālē - 27. oktobrī. Scenogrāfs - Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, komponists - Jēkabs Nīmanis.

- Pāvela Rozīša “Valmieras puikas”. Režisors - Jānis Znotiņš, pirmizrāde Kurtuvē - 2024. gada 14. martā. Dramatizējums - Ance Muižniece, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa. Lomās: Aksels Aizkalns, Aigars Apinis, Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Gerda Embure, Rūdis Bīviņš, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons un Klinta Reinholde.

AIGARS APINIS 2023./2024. sezonā spēlēs trīs jauniestudējumos - “Manas domas grib ar mani parunāt”, “Valmieras puikas” un “Pazudušais dēls”. Viņš arī nominēts “Spēlmaņu nakts” balvai nominācijā “Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks” (izrādei “SIA Ģimenes romāns”) / _Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

- Rūdolfa Blaumaņa “Pazudušais dēls”. Režisors - Reinis Suhanovs, pirmizrāde Apaļajā zālē - 2024. gada 24. maijā). Tas būs atjaunojums 2017. gada iestudējumam. Scenogrāfs - Andris Eglītis, mūzika - Kristaps Pētersons, Jēkabs Nīmanis, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone. Lomās: Mārtiņš Liepa, Krišjānis Strods, Sandis Runge, Rūdis Bīviņš, Kārlis Dzintars Zahovskis, Aigars Vilims, Aksels Aizkalns, Aigars Apinis, Māra Mennika, Ieva Barkāne, Gerda Embure, Diāna Krista Stafecka un Elīna Vāne.

AKSELS AIZKALNS jaunajā sezonā spēlēs trīs jauniestudējumos - “Jāzeps un viņa brāļi”, “Valmieras puikas” un “Pazudušais dēls” / _Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Heinlo, Treinis, Arājs un Mičule

No jaunās sezonas deviņiem jauniestudējumiem pirmais jau ir nonācis pie skatītājiem Valmieras vasaras teātra festivālā - izrāde bērniem “Manas domas grib ar mani parunāt”, kuras autore un režisore ir Kersti Heinlo (Igaunija). Lomās: Aigars Apinis, Una Eglīte, Gerda Embure un Diāna Krista Stafecka.

“MANAS DOMAS GRIB AR MANI PARUNĀT”. Izrāde no dažādiem bērna skatu punktiem izspēlē un meklē atbildes uz dzīves lielajiem jautājumiem: kas ir draudzība, bēdas, prieks, vientulība, mīlestība. Attēlā - Princese Līksme (Diāna Krista Stafecka) un Zēns (Aigars Apinis) / _Lita MILLERE

Vēl šajā sezonā Valmieras teātris piedāvās sekojošus jauniestudējumus:

- Ātrāk!” - stāsts par Daliņu no Valmieras līdz Losandželosai, pirmizrāde Kurtuvē - 2024. gada 5. janvārī. Režisors - Toms Treinis, scenārija autors - Mārtiņš Meiers, scenogrāfs - Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece - Marta Treine. Lomās: Anna Nele Āboliņa, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Klinta Reinholde un Kārlis Dzintars Zahovskis.

- Justīne Kļava/“Konsuela de Sentekziperī”, pirmizrāde Apaļajā zālē - 2024. gada 2. februārī. Režisors - Henrijs Arājs, scenogrāfs - Adrians Toms Kulpe, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa. Lomās: Rihards Jakovels, Diāna Krista Stafecka, Ieva Puķe, Artis Jančevskis un Tālivaldis Lasmanis.

- “Stāsti, stāsti, stāsti” - pēc Vizmas Belševicas ironiskajiem vērojumiem, pirmizrāde Kurtuvē - 2024. gada 25. aprīlī. Režisore - Inese Mičule, scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa. Lomās: Rihards Jakovels, Artis Jančevskis, Januss Johansons, Ieva Puķe, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Ģirts Rāviņš, Rihards Rudāks, Krišjānis Salmiņš, Baiba Valante un Elīna Vāne.

Visvairāk “Spēlmaņu nakts” nomināciju

21.jūnijā preses konferencē tika paziņoti 2022./2023. gada sezonas Gada balvas teātrī „Spēlmaņu nakts” nominanti 15 kategorijās, un Valmieras teātris jau otro gadu ieguvis visvairāk nomināciju - 21 nomināciju 11 kategorijās.

Astoņas nominācijas ieguvusi izrāde “Sēras piestāv Elektrai”: “Gada mazās formas izrāde”, “Gada aktrise otrā plāna lomā” - Ieva Puķe, “Gada aktieris otrā plāna lomā - Kārlis Freimanis, “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Diāna Krista Stafecka, “Gada scenogrāfs” - Mārtiņš Vilkārsis, “Gada kostīmu māksliniece” - Ilze Vītoliņa, “Gada jaundarbs mūzikā” - Emīls Zilberts un “Gada gaismu vai video mākslinieks -Mārtiņš Feldmanis.

“SĒRAS PIESTĀV ELEKTRAI”. Aktrise Diāna Krista Stafecka par Lavīnijas Menonas lomu izrādē “Sēras piestāv Elektrai” saņēmusi “Spēlmaņu nakts 2022/2023” nomināciju “Gada jaunais skatuves mākslinieks” / _Mārtiņš VILKĀRSIS

Septiņas nominācijas ieguvis iestudējums “Nelabie. Pēc Dostojevska”: “Gada mazās formas izrāde”, “Gada režisors” - Elmārs Seņkovs, “Gada aktrise otrā plāna lomā” -Anna Nele Āboliņa, “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Ieva Estere Barkāne, “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Sandis Runge, “Gada scenogrāfs” - Oskars Pauliņš un “Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks” - Linda Mīļā.

“NELABIE. PĒC DOSTOJEVSKA”. Izrāde ieguvusi septiņas “Spēlmaņu nakts 2022/2023” nominācijas, tostarp “Gada mazās formas izrāde” un “Gada režisors” - Elmārs Seņkovs. Attēlā - Ivans Šatovs (Kārlis Dzintars Zahovskis) / _Matīss MARKOVSKIS

Piecas nominācijas ir izrādei “Paolo un Frančeska”: “Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem”, “Gada režisore” - Indra Roga, “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Ieva Estere Barkāne, “Gada jaunais skatuves mākslinieks” - Artis Jančevski un “Gada scenogrāfe” - Anna Heinrihsone.

JAUNĀ AKTRISE Ieva Estere Barkāne nominēta “Spēlmaņu nakts 2022/2023” balvai kategorijā “Gada jaunais skatuves mākslinieks” par divām lomām - par Frančeskas de Polentas lomu izrādē “Paolo un Frančeska” (attēlā) un Darjas Šatovas lomu izrādē “Nelabie. Pēc Dostojevska” / _Matīss MARKOVSKIS

Un viena nominācijas ir izrādei “SIA Ģimenes romāns” - “Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks” - Aigars Apinis.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv