2.lapa

Ielūdz Pēteris Vasks

Publicitātes foto

Sestdien, 12. augustā, plkst. 19.00 Mazajā Mežotnes pilī ik vasaras mākslinieku plenēra noslēgumā norisināsies nozīmīgākais Pētera Vaska fonda koncerts “Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne”.

Šogad koncertā uzstāsies izcilais franču stīgu kvartets “Akilone” (attēlā), kura pirmā vijole nu jau gadu ir latviešu vijolniece Magdalēna Geka.

Koncerta programmā iekļauts Pētera Vaska 2. stīgu kvartets “Vasaras dziedājumi”, kas saistīts ar Vaskam tuvās Latvijas dabas iespaidiem. Tāpat koncertā atskaņos Francijā dzīvojošās ķīniešu komponistes Šu Jī (Xu Yi) kvartetam veltīto skaņdarbu “Aquilone Lontano”, kas radies, iedvesmojoties no kvarteta nosaukuma, kas itāļu valodā nozīmē “gaisa pūķis” - kā metafora par saikni starp debesīm un zemi.

Koncerta centrālais notikums - fonda pasūtinātā jaundarba Andra Dzenīša 4. stīgu kvarteta “Iekšpus. Elīzijs. Ārpus” pirmatskaņojums.

“4. stīgu kvartets radies pārmaiņu laikā, un arī tā triju daļu kompozīcija sevī iemieso pakāpeniskas, taču jūtamas pārmaiņas. Man gribētos šī darba formu salīdzināt ar pakāpenisku, taču gana pamanāmu pārmaiņu līniju, kurā cilvēciski domājošais, spēcīgu kaislību un strauju, raibu notikumu un krāsu kaleidoskopu griezošais prāts no reālā, saskatāmā plāna pakāpeniski noslēdzas spilgtu atmiņu, pagātnes, gaisīgu jūtu, melanholiskas paradīzes sajūtas pārņemtā bezgalīgā plūdumā. Bet pēc tam - it kā nemanāma, gara tuneļa savienojumā atduras tādā kā paralēlā, svešādi sirreālā pasaulē, kurā iztālēm joprojām dun kaut kas no šīs mūzikas sākotnējām krāsām, taču šoreiz - pavisam bezkaislīgi, nejaušībā atsvešināti, kā ārpus - dabā, kurā ik kustība reizē ir nejauša, taču vienlaikus pakļauta dievišķas vienkāršības likumiem. Šī sasniegtā pasaule varētu turpināties mūžīgi, un vēl, un vēl, un vēl. Un tā turpināsies. Arī bez mums,” uzskata komponists.

Stīgu kvarteta “Akilone” (2011) sastāvā muzicē: Magdalēna Geka (vijole), Elīze De-Bendelaka (2. vijole), Perīne Gijemota-Manka (alts) un Lusī Merkata (čells).

2016. gadā stīgu kvartets “Akilone” ieguva Grand Prix un “Proquartet” balvu prestižajā Bordo stīgu kvartetu konkursā Francijā, un ir ieguvis atpazīstamību uz Eiropas un starptautiskajām skatuvēm ar tā krāsaino un smalko spēli, kā arī lielu stilistisko dažādību. Kvartets regulāri uzstājas uz Francijas un Pasaules prestižākajām kamermūzikas skatuvēm. Kopš 2022. gada stīgu kvartets “Akilone” ir uzņemts rezidencē fondā “Singer-Polignac” Parīzē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā