SPĒKS UN IEDVESMA. “Tas, ka dzīvoju mūzikas pasaulē, ne tikai bagātina un krāšņo manu dzīvi, bet dod arī tādu spēku un iedvesmu, ka uz saviem spārniem varu mēģināt pacelt arī citus,” saka pasaulslavenā operdziedātāja Inese Galante © Publicitātes foto

“Vienmēr kaut kas sākas un kaut kas beidzas, bet, kamēr vien cilvēks ir dzīvs, nekas nebeidzas,” saka pasaulslavenā operas dīva, unikālā soprāna īpašniece, prestižā klasiskās mūzikas jauno izpildītāju konkursa “Ineses Galantes talanti” iniciatore, iedvesmotāja un žūrijas priekšsēdētāja un mūzikas festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” mūza un patronese Inese Galante.

No 10. līdz 13. augustam jau 17. reizi Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē notiks mūzikas festivāls “Summertime - aicina Inese Galante”. Šī reize būs īpaša, jo festivāls notiks pēdējo reizi, piedāvājot augstvērtīgu klasiskās mūzikas un džeza baudījumu - koncertus, kuros uzstāsies augstākās raudzes pasaulslaveni mākslinieki, kā arī mūsu jaunie talanti, kuri jau paspējuši pārsteigt pasauli.

No skatuves neatvadās

“Jau septiņpadsmit gadu festivālam “Summertime - aicina Inese Galante” pieder mana sirds un dvēsele. Ir bijuši arī grūti laiki un ļoti dīvaini divi gadi, bet es esmu gandarīta, ka festivāls šo gadu gaitā ir kļuvis par vienu no krāšņākajiem, elegantākajiem un mūsdienīgākajiem mūzikas pasākumiem Latvijā un glītu kultūras vizītkarti Jūrmalai. Taču septiņpadsmit gadi ir ilgs laiks. Es nesaku, ka atvados no skatuves, es turpināšu dziedātājas karjeru un īpaši pievērsīšos savam misijas darbam - jauno izpildītāju konkursa “Ineses Galantes talanti” rīkošanai. Savu darbību turpinās arī “Ineses Galantes fonds”, rīkojot augstvērtīgus mūzikas pasākumus ar starptautisku zvaigžņu piedalīšanos. Tāpēc nekas nebeidzas, beidzas tikai mūzikas festivāla “Summertime - aicina Inese Galante” formāts,” skaidro vairāku skatītāju paaudžu mīlētā operas dīva.

“Ir citi plāni, ir jaunas ieceres, bet es negribu runāt par to, kā vēl nav. Kā tas būs, kā tas realizēsies, rādīs laiks,” saka operdziedātāja, piebilstot, ka “nevajag gadiem ilgi dziedāt vienu un to pašu āriju, ir jāpamaina repertuārs”.

AUGSTU NOVĒRTĒ. Inese Galante augstu novērtē savas meitas Diānas Galantes neatsveramo ieguldījumu festivāla “Summertime - aicina Inese Galante” organizēšanā, viņas uzlikto augsto latiņu un gaumes izjūtu / Publicitātes foto

Inese Galante augstu novērtē savas meitas Diānas Galantes neatsveramo ieguldījumu festivāla organizēšanā, viņas uzlikto augsto latiņu un gaumes izjūtu.

“Kad pirms vienpadsmit gadiem viņa uzņēmās to visu vadīt, paralēli tam, ka viņai ir sava profesija, ko viņa ļoti mīl, Diānai tas bija milzīgs izaicinājums un skola. Bez Diānas festivālā “Summertime - aicina Inese Galante” nebūtu tik daudz krāsu un emociju, bet - viņa vēlas pievērsties jaunām idejām, iespējām un projektiem, tāpēc abas esam nolēmušas, ka šogad festivāls notiks pēdējo reizi.”

Sirds un dvēsele ir Latvijā

“Es dzīvoju ārzemēs, braukāju un uzstājos pa visu pasauli, un biju praktiski pirmā, kura sāka pārstāvēt Latviju pasaulē. Varbūt ne viena vienīgā, bet pirmā, kurai pēc tam sekoja daudzi citi mūsu talantīgie un apdāvinātie skatuves mākslinieki. Un man par to bija tāds prieks! Jo es vienmēr vēlējos, lai mūsu Latvijas vārds skan pasaulē,” saka Inese Galante, piebilstot, ka šodien jau daudzi Latvijas talantīgie mākslinieki ir atraduši savu vietu pasaulē.

“Esmu daudz braukājusi pa pasauli, daudz redzējusi, un vienmēr arī esmu vēlējusies labāko, kas ir pasaulē, atvest uz Latviju. Savulaik vedu uz Operu, pie daktera Daiņa Kalna uz starptautiskajiem Siguldas opermūzikas svētkiem. Tie bija pirmie soļi, līdz pirms 19 gadiem izveidoju savu festivālu. Gribēju, lai tas ir Eiropas līmenis, lai tam nav provinces piegaršas. Tas nepavisam nebija viegli, bet, paldies Dievam, ka Diāna piekrita man palīdzēt,” stāsta Inese Galante.

Ja pirms daudziem gadiem viņai Amerikā un arī citviet pasaulē bija jāstāsta, kur ir Latvija, tad šodien visi operdziedātājas draugi jau zina ne tikai to, kur ir Latvija, bet arī to, ka šeit ir zinoša, gudra un inteliģenta publika.

“Gandrīz visi mākslinieki, mani ārzemju kolēģi, kurus esmu aicinājusi uz festivālu, teikuši, ka gribētu pie mums vēlreiz atgriezties. Kāda jums publika, tik atsaucīga un silta, tik skaisti un eleganti cilvēki, ka acis nevar atraut, tik fantastiski garšīgi ēdieni, viss tik tīrs un skaists, ar izjustu un delikātu eleganci un gaumi… Wow! Un man vienmēr bija prieks un lepnums to dzirdēt, jo - tā ir mana Latvija! Vienalga, lai kur es būtu, mana sirds un dvēsele vienmēr ir šeit, Latvijā,” apgalvo Inese Galante.

Lai vairāk smaida

“ES GRIBĒTU, lai visi cilvēki ir laimīgi, jo, ja cilvēks ir laimīgs, viņā nav agresijas, viņš nav negants, ļauns, mantkārīgs un nenovīdīgs. Viņš netraucē otram būt laimīgam,” saka operdziedātāja Inese Galante / Publicitātes foto

“Es kā farmaceite, studējusi medicīnu, saprotu, cik ļoti, ļoti, ļoti no svara cilvēkam ir darīt to, bez kā viņš nevar dzīvot. Tas nav tikai par “patīk” vai “nepatīk” - tas ir par to, kas ļauj justies laimīgam, kam gribi “kalpot”. Un tas ir galvenais. Jo, kad cilvēks ir laimīgs, viņš grib laimīgus padarīt arī citus. Tur ir tas knifs,” uzskata Inese Galante, paskaidrojot, ka medicīna ārstē miesu, bet mūzika un māksla dziedina dvēseli. Runā valodā, ko saprot jebkurš visā pasaulē, un tā ir visvērtīgākā vitamīnu injekcija, kas atver acis, sirdi un dvēseli paceļ spārnos, dod spēku un enerģiju lidot neiedomājamos augstumos, sniedz optimismu un rada iedvesmu.

“Es gribētu, lai visi cilvēki ir laimīgi, jo, ja cilvēks ir laimīgs, viņā nav agresijas, viņš nav negants, ļauns, mantkārīgs un nenovīdīgs. Viņš netraucē otram būt laimīgam. Es tā domāju, es tā jūtu. Tāpēc es gribu, lai cilvēki šeit ir apmierināti ar savu dzīvi, lai nav satraukuma pilni un grūtību dēļ nospiesti pie zemes, lai nesitas pa dzīvi kā pret sienu, bet lai vairāk smaida, saprotiet?” saka pasaulslavenā operas dīva. Viņa sola, ka mūzikas festivāls “Summertime - aicina Inese Galante” šādas emocijas ļaus piedzīvot.

Virtuozi pianisti un muzikāls huligāns

ATKLĀŠANAS KONCERTĀ klausītājus priecēs virtuozi latviešu pianisti - Daumants Liepiņš (attēlā), Andrejs Osokins, Reinis Zariņš un Aurēlija Šimkus / Publicitātes foto

“Festivāla atklāšanas koncerts būs kā nekad un kā nekur, jo tajā piedalīsies tikai super profesionāļi - virtuozi pianisti, kuru vārdus zina ne tikai Latvijā, bet arī daudzviet pasaulē. Tehniski apdāvināti, katrs ar savu temperamentu, ekspresiju un individuālu rokrakstu - Andrejs Osokins, Reinis Zariņš un Daumants Liepiņš, kurš ir arī konkursa “Ineses Galantes talanti” laureāts, un viena princesīte - Aurēlija Šimkus. Būs arī viens pārsteigums, bet to es neatklāšu,” teic festivāla mūza un patronese Inese Galante.

“Viņi spēlēs divatā, trijatā, četratā, un tas būs kas neredzēts! Esmu pārliecināta, ka koncerts būs krāšņs un emociju pārpilns, atklājot bagātīgo klavierspēles pasauli, kas jo īpaši pārliecinoši izskanēs starp Jūrmalas priedēm, manā iemīļotajā Dzintaru koncertzālē.”

PAR EMOCIJĀM bagātu koncertu parūpēsies Balkānu ritmu karalis Shantel / Publicitātes foto

Nākamajā dienā uz festivāla skatuves kāps muzikālais huligāns, īstens kosmopolīts, mākslinieks ar rumāņu, ebreju un grieķu saknēm Shantel (Stefan Hantel), kura mūzikā dzirdama Balkānu, fanka, regeja un pat roka ietekme.

“Šajā koncertā skatītājus sagaida pārsteigums, ko viņš sagatavojis kopā ar mūsu čellisti Ernu Daugavieti. Viņa bija uz viņa koncertu pagājušogad, arī viņam sanāca dzirdēt mūsu čellisti, abi mākslinieki bija abpusēji sajūsmināti un starp viņiem dzima muzikāla mīlestība,” atklāj Inese Galante, piebilstot, ka šajā vakarā būs vēl kāds pārsteigums, bet tas vēl tiek turēts noslēpumā.

Viva l`amore, Viva Italia!

KONCERTĀ “VIVA L’AMORE/Inese Galante un draugi” uz skatuves kāps pasaules lielāko opernamu solisti, tostarp ukraiņu solists Aleksandrs Cimbaļuks (attēlā), kā arī jaunie un talantīgie Latvijas mūziķi / Publicitātes foto

12.augusta koncertā “Viva l`amore!/Inese Galante un draugi” Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē skanēs klausītāju iemīļota klasiskā mūzika - par un ap mīlestību. Šajā vakarā līdzās Inesei Galantei uz skatuves kāps gan pasaulē atzītais ukraiņu operdziedātājs, Metropolitēna operas un Milānas “La Scala” solists Aleksandrs Cimbaļuks (Alexander Tsymbalyuk), kurš regulāri uzstājas uz starptautisko operas namu skatuvēm, gan Latvijas Nacionālās operas un baleta solists Artjoms Safronovs, gan jaunie talanti, kuri jau kļuvuši par Ineses Galantes labdarības fonda vizītkarti, jo daudzi no viņiem pēc dalības konkursā “Ineses Galantes talanti” atpazīstamību iemantojuši ne tikai Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Pie klavierēm - spilgtā un emocionālā austriešu pianiste Grēta Erhartere-Sargsjana.

ITĀLIJAS GARU festivālā ieviesīs Rafaels Gvalaci / Publicitātes foto

Savukārt 12. augusta vakarā koncertā “Viva Italia!” ar pirmo koncertu Latvijā uzstāsies itāļu džeza izpildītājs, Sanremo festivāla vairākkārtējs dalībnieks un laureāts, Itālijas Eirovīzijas zvaigzne Rafaels Gvalaci (Raphael Gualazzi).

Jaunie, spožie un tikšanās ar Marlēnu

Mūzikas festivāls “Summertime - aicina Inese Galante” tradicionāli ir bijusi skatuve, uz kuras vieta atvēlēta arī pavisam jaunajiem mūziķiem. Vairākiem šobrīd Latvijā slaveniem māksliniekiem tieši šis festivāls bijusi vieta atspēriena startam. Taču šogad pirmo reizi jaunie talanti būs īpaši rīkota koncerta galvenās zvaigznes - svētdien, 13. augustā, Dzintaru koncertzālē koncertā “Jaunie un spožie” uzstāsies konkursa “Ineses Galantes talanti” laureāti: saksofoniste Ilva Ešenvalde (konkursa 2022. gada laureāte, 2. vietas ieguvēja kategorijā Pūšaminstrumentu spēle), vijolnieks Andrejs Jegorovs (konkursa 2018. gada laureāts, 1. vieta kategorijā Stīgu instrumentu spēle) un soprāns Inna Kločko (konkursa 2022. gada laureāte, 1. vieta Vokālās mākslas kategorijā).

KONCERTĀ “JAUNIE UN SPOŽIE” uzstāsies saksofoniste Ilva Ešenvalde, LNOB soliste Inna Kločko un vijolnieks Andrejs Jegorovs / Publicitātes foto

“Jaunie mūziķi sola pārsteigt publiku ar savu spilgto talantu un meistarību. Koncerta klausītājiem būs iespēja ieraudzīt un izjust lepnumu par mūsu valsts radošo potenciālu,” piebilst festivāla “Summertime - aicina Inese Galante” direktore Diāna Galante.

AR MONOIZRĀDI, kas veltīta Marlēnai Dītrihai, festivāla Galā koncertā uzstāsies slavenā aktrise un dziedātāja, Brodvejas zvaigzne Ūte Lempere, noslēdzot stāstu par “Summertime - aicina Inese Galante” / Publicitātes foto

Festivāls noslēgsies 13. augusta vakarā ar dziedātājas, aktrises, komponistes Ūtes Lemperes (Ute Lemper) muzikālu monoizrādi “Tikšanās ar Marlēnu” (Rendezvous with Marlene), kas tapusi pēc aktrises trīs stundu garas telefona sarunas ar leģendāro Holivudas zvaigzni Marlēnu Dītrihu. 35 gadus pēc telefona sarunas dziedātāja savas atmiņas par Dītrihu pārvērtusi neticami personīgā un intīmā stāstā, ko viņa risina dialoga formātā starp Marlēnu un Ūti.

Ticiet, atbalstiet, piepildiet

“Es tik ļoti vēlos, lai festivāla skatītāji iegūst tādas emocijas, tādu baudu, kas viņus uzlādē gadu uz priekšu, lai, iespējams, kāds no koncertiem vai kāds no māksliniekiem paliek atmiņā uz mūžu! Lai aizmirstas visas bēdas un agresija, kas valda pasaulē. Tas ir mans sapnis, ko vēlos piepildīt,” saka festivāla mūza un patronese Inese Galante.

“Kāpēc visi cilvēki nedzīvo ar mīlestību sirdī? Kāpēc ir cilvēki, kuri nogalina citus? Kāpēc nevar mierīgi līdzās pastāvēt, mācīties citam no cita un paņemt to labāko? Mēs taču visi esam tikai ciemiņi uz šīs zemes, atnākam un aiziesim, saprotiet?” Inese Galante aizdomājas. Viņa stāsta, ka, daudz ceļojot pa pasauli, viņa sapratusi, ka visi cilvēki ir vienādi, atšķiras tikai klimats, kādā dzīvojam, ēdiens, no kā pārtiekam, tradīcijas, ko piekopjam, bet - visi grib būt laimīgi. Piepildīt savus sapņus, nodzīvot savu mūžu laimīgi, mīlēt un būt mīloši.

“Tāpēc es jūs aicinu - klausieties mūziku, kas attīra dvēseli un piepilda sirdi, baudiet dzīvi, smaidiet viens otram, palīdziet jauniem, veciem un tiem, kuriem vajag palīdzību. Ticiet cits citam, atbalstiet un piepildiet cits citu. Mums visiem to vajag un, jo vairāk cilvēki palīdzēs cits citam, jo foršāk mums visiem būs dzīvot. Kā vienmēr atkārtoja mana mammīte: “Ja ir grūti, vajag spēt, stipram būt un uzvarēt!” Mums katram ir savas problēmas, savas bēdas un savi uzdevumi dzīvē. Un kas mums var palīdzēt būt stipriem? Mūzika, labestība, humors, mīlestība. Tāpēc - lai ir spēks problēmas risināt, lai ir griba un “apetīte” iet tālāk!” mirkli pirms sākas emocionāli krāšņākais vasaras festivāls, mums visiem novēl Inese Galante.

Par jauniem sasniegumiem

“Kad mamma man uzticēja rīkot viņai tik dārgo festivālu “Summertime - aicina Inese Galante”, sākumā piekritu vien uz gadu un priecājos, ka varēšu izmantot savu starptautisko pieredzi, iedzīvinot festivālā jaunas tradīcijas un nostiprinot to Eiropas līmenī. Man tas bija aizraujošs piedzīvojums, un vienpadsmit gadi paskrēja nemanot,” atzīst festivāla direktore Diāna Galante. Viņa uzskata, ka ir laiks doties tālāk, meklēt jaunus izaicinājumus un formātus.

“SEVI AR CIEŅU NEST un citus cienīt. Kā izturies pret sevi, tā pret citiem. Nekad nedari otram to, ko negribi saņemt pretī. Man liekas, ka ar šīm frāzēm pietiek visam mūžam,” uzskata operas dīva Inese Galante / Publicitātes foto

“Esmu pateicīga festivālam un visiem cilvēkiem, ar ko gadu gaitā esmu strādājusi - jūs man palīdzējāt augt šajā jomā, mācīties un paveikt lielas lietas. Pateicoties šim festivālam, es arī no jauna iepazinu Latviju, jo no šejienes aizbraucu bērnībā. Atgriezos jau pieaugusi, lai palīdzētu mammai ar “Summertime - aicina Inese Galante”, šeit piedzima mans dēls, un tagad par savām mājām uzskatu ne tikai Diseldorfu, bet arī Rīgu un Jūrmalu,” saka Diāna Galante.

“Latvija man ir devusi iespēju satikt ļoti daudz brīnišķīgu cilvēku un gūt fantastiskas emocijas. Tāpēc šovasar mans galvenais uzdevums būs sarīkot īstus svētkus ikvienam festivālā “Summertime - aicina Inese Galante”, lai tā noslēgumā mēs varētu pacelt šampanieša glāzes par jauniem sasniegumiem!” aicina festivāla direktore Diāna Galante.

Festivāla “Summertime - aicina Inese Galante” programma:

- Atklāšanas koncertā 10. augustā uzstāsies virtuozi Latvijas pianisti Andrejs Osokins, Reinis Zariņš, Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus.

- 11. augustā jestru ballīti iegriezīs Balkānu ritmu karalis Shantel.

- 12. augustā klausītājus pulcēs Ineses Galantes vakars “Viva l’amore!”, kurā uz skatuves kāps Metropolitēna operas un Milānas “La Scala” solists, ukraiņu bass Aleksandrs Cimbaļjuks, Latvijas Nacionālās operas un baleta solists Artjoms Safronovs, pie klavierēm - austriete Grēta Erhartere-Sargsjana, uzstāsies arī jaunie mākslinieki.

- 12. augusta vakarā - Sanremo konkursa vairākkārtējs laureāts, Itālijas Eirovīzijas zvaigzne Rafaels Gvalaci.

- 13. augustā koncertā “Jaunie un spožie” uzstāsies saksofoniste Ilva Ešenvalde, LNOB soliste Inna Kločko un vijolnieks Andrejs Jegorovs.

- Festivāls noslēgsies 13. augusta vakarā ar Ūtes Lemperes monoizrādi “Tikšanās ar Marlēnu”.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv