”Mūsdienu sabiedrības sastāv no burbuļiem, mēs dzīvojam kaimiņos, bet mūsu intereses un vērtības ir ļoti atšķirīgas. Arī es pati translēju tikai to, ko esmu uztvērusi, uzkrājusi,” saka māksliniece Magone Boleiko.

Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā eksponēta mākslinieces Magones Boleiko izstāde “Biotops”, kas aicina mākslas baudītājus vērot apbrīnojamos dabas procesus, tās nebeidzamās transformācijas formās, krāsās un būtībā.

Apbrīna par dabas procesiem

Publicitātes foto

Darbu izstādē “Biotops” māksliniece pauž apbrīnu par dabas procesiem.

“Jo ciešāk un uzmanīgāk ieskaties, jo vairāk spēj ieraudzīt. Piemēram, laiks. Laiks dabas procesos ir ļoti secīgs un strukturēts. Katram notikumam ir precīzs brīdis, to palaižot garām, nobruktu visa kārtība. Līdzsvars dabā ir apbrīnojami noslīpēts, dabiskos procesos visi elementi ir savienoti un lomas sadalītas. Cilvēks var plūst laikā, piepildīt to ar savu dabisko būtību, pildīt savu misiju, būt daļa no veseluma, bet var pretoties un cīnīties. Cilvēks var sadarboties, dzīvot simbiozē ar citiem šīs planētas organismiem, bet var atteikties no sadarbības un censties dzīvot pats, atsevišķi, veidot savus likumus. Formas dabiskajos procesos pilda funkciju. Neatkārtojamā meistarībā veidots katrs pumpurs, zieds, lapa, lai tie pildītu savu misiju vislabāk. Kā pumpurs sakļāvies auklē trauslo ziedu visu ziemu, kā sēklas lido ar saviem dažādajiem spārniem, kā auglis kārdina, lai tā sēklas tiktu aiznestas plašajā pasaulē - tie ir dabas inženierijas meistardarbi, grandioza arhitektūra un vienreizējas inovācijas.”

Birokrātija un sintētisks uzturs

“DABA cilvēku harmonizē fiziskā līmenī, saskarsmē cilvēka ķermenis un zeme apmainās ar elektroniem. Tam ir zinātniski pierādīts efekts uz cilvēka fizisko un garīgo veselību,” uzskata Magone Boleiko / Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Māksliniece Magone Boleiko stāsta, ka jaunatklātā izstāde iemieso viņas dārza mīlestību. Procesus, ko viņa vēro, koordinē, ar kuriem cīnās.

“Daļu dārza esmu atstājusi dabisku, mežonīgu - to varētu dēvēt par tā sirdi. Tā arī ir tā daļa, kas kļuva par izstādes galveno ideju. Tomēr visiem darbiem šai ekspozīcijā nepietika vietas, tādēļ šī “sirds” - sērija “Biotops I-III” būs apskatāma Rīgā šajā rudenī,” atklāj māksliniece.

Viņa ar saviem darbiem runā par līdzsvaru dabā, bet interesanti, kas viņu pašu notur līdzsvarā un - kas no tā spēj izsist?

“Es esmu ļoti emocionāla. No līdzsvara mani izsit pilsētnieka sadzīve, piemēram, birokrātija, sintētisks uzturs un apģērbs, sociālās konstrukcijas un dažādi pasaku tēli - kad redzi, ka tas ir absurds un viltus vērtība, bet ir jābūt pieklājīgam. Tas prasa milzu piepūli,” viņa neslēpj. Kādu brīdi to var izturēt, bet jau studiju laikā, dzīvojot Rīgas centrā, viņa novēroja, ka otrās nedēļas beigās bija steidzami jādodas prom no pilsētas - “sazemēties”.

Mūsu vērtības ir atšķirīgas

“Daba cilvēku harmonizē fiziskā līmenī, saskarsmē cilvēka ķermenis un zeme apmainās ar elektroniem. Tam ir zinātniski pierādīts efekts uz cilvēka fizisko un garīgo veselību. Vēl arī simbioze ar baktērijām, kas mīt zemē - smalks mehānisms ar fantastisku iedarbību!” stāsta Magone Boleiko. Minimālais laiks, ko viņa pavada savā dārzā, ir trīs reizes nedēļā pa vairākām stundām. Plus pastaigas, augu vākšana gar Daugavu, pa mežu, meža avota apmeklējums.

“GAN DĀRZS, gan māksla ir garīgas prakses, kas viena otru papildina. Caur radošo darbu cilvēks izpauž sevi, darba rezultāts ļauj sevi ieraudzīt no malas,” uzskata māksliniece Magone Boleiko / Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Taujāta, vai tieši daba viņu radoši iedvesmo, māksliniece atteic, ka iedvesma ir izziņas procesa kulminācija. “Tās ir stundas bibliotēkās, grāmatās, pastaigās, meditācijās, vērojumos. Informācija plūst, vienā brīdī ideja sāk formēties. Varētu šķist, ka tas notiek pats no sevis, bet es zinu, ka, jo vairāk materiāla uzkrāšu, jo krāšņākus tēlus spēšu radīt,” saka māksliniece.

“Mūsdienu sabiedrība sastāv no burbuļiem, mēs dzīvojam kaimiņos, bet mūsu intereses un vērtības ir ļoti atšķirīgas. Arī es pati translēju tikai to, ko esmu uztvērusi, uzkrājusi,” saka māksliniece. Šobrīd viņa ir vēl izstādes “Biotops” varā, ūdens viļņojas un ir vajadzīgs laiks, lai norimtu, atkāptos un sāktu ko jaunu.

Latgales vēstniecības GORS Mākslas galeriju iespējams apmeklēt no otrdienas līdz svētdienai, no plkst. 12.00 līdz 22.00. Magones Boleiko izstāde “Biotops” tur būs aplūkojama līdz 24. septembrim.

Mode kā idejas nesējs

Magone Boleiko (1985) ir absolvējusi Rēzeknes Mākslas vidusskolas Modes dizaina nodaļu (2004), no 2005. gada studējusi scenogrāfiju un konceptuālo glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), iegūstot maģistra grādu mākslā (2013).

Sarīkojusi 14 personālizstādes, viņas darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā.

“Mode mani interesēja kā idejas nesējs, kā koncepcija, tādēļ turpināju studēt LMA Scenogrāfijas nodaļā. Apģērbam ikdienā ir jābūt dabiskam, ērtam. Lielāko prieku man sagādā meistaru darinājumi. Man ir mīļas grieķu sandales, latviešu ādas mākslinieka soma, pončo no Peru. Tas ir apģērbs, aksesuāri, kas stāsta stāstu. Tas ir ērts, silts un mīlestības piepildīts apģērbs. Kā tradicionālās vilnas zeķītes,” māksliniece paskaidro.

Ieslodzījuma vietas izaicinājums

“BIOTOPS”. Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā eksponēta mākslinieces Magones Boleiko izstāde “Biotops”, kas aicina mākslas baudītājus vērot apbrīnojamos dabas procesus, tās nebeidzamās transformācijas formās, krāsās un būtībā / Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Šogad Magone Boleiko ir ieguvusi Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas (RTA) sertifikātu pedagoģiskā procesa vadībā un organizācijā. Un šogad arī izveidojusi interešu izglītības programmu “Dabas mākslas skola”.

“Es vairākus gadus sadarbojos ar biedrību “Iļģuciema sievietes”, kas rūpējas par ieslodzītajām Iļģuciema sieviešu cietumā. Daži projekti ir arī bērniem ar īpašām vajadzībām. Tā ir pavisam savādāka auditorija. Pagāja laiks, līdz es sapratu, ko tai spēju dot un ko pretējā puse spēj ņemt pretim. Ieslodzījuma vietā ir grūti ienest vai aizsūtīt jebkādu materiālu, tādēļ sāku veidot radošos uzdevumus no tādiem materiāliem, ko salīdzinoši viegli iespējams atrast uz vietas. Šis izaicinājums pavēra durvis uz veselu pasauli, ko agrāk nebiju pazinusi,” stāsta Magone Boleiko, paskaidrojot, ka “Dabas mākslas skola” ir projekts, kurā viņa apkopo idejas par dažādu dabas materiālu izmantošanu.

“Kad ieslodzītajām vai bērniem ar īpašām vajadzībām aiznesu piecpadsmit veidu smilgas, visas mākslīgās puķes nobāl! Un viņi to redz, sajūt un saprot. Caur šo procesu notiek personības transformācija, un tas ir ārkārtīgi smalks process,” uzskata “Dabas mākslas skolas” radītāja.

Viena liela saule

PILSĒTNIEKA SADZĪVE. “Es esmu ļoti emocionāla. No līdzsvara mani izsit pilsētnieka sadzīve, piemēram, birokrātija, sintētisks uzturs un apģērbs, sociālās konstrukcijas un dažādi pasaku tēli - kad redzi, ka tas ir absurds un viltus vērtība, bet ir jābūt pieklājīgam. Tas prasa milzu piepūli,” atzīst Magone Boleiko / Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo agency

Taujāta, kā paiet viņas vasara, Magone atteic, šis laiks Latvijā ir ļoti skaists, viņa bauda to no agra pavasara, īpaši izjūt Saulgriežus, rūpējas par savu daudzkrāsaino tomātu šķirņu kolekciju un aromātisko garšaugu dobi.

“Ar ģimeni katru vasaru braucam ar telti pie jūras, jo tā īsti to iespējams izjust tikai visos diennakts laikos, nesteidzīgi. Šogad priecājāmies par skaistajiem vasaras vakariem, dejojot kopā ar Muzikālo apvienību “Brička” un Rīgas Danču klubu. Priekšā ir 10. Latvijas Permakultūras (ilgstpējīgas saimniekošanas) festivāls, kur varēs sastapt daudz interesantu un radošu cilvēku. Tikai vairāk siltuma un saules vēlētos, jo laikapstākļi kļuvuši pārāk lietaini un drēgni,” Magone nosaka.

“Gan dārzs, gan māksla ir garīgas prakses, kas viena otru papildina. Caur radošo darbu cilvēks izpauž sevi, darba rezultāts ļauj sevi ieraudzīt no malas,” viņa uzskata. Viena no aktivitātēm Permakultūras festivālā Rogovkā (12, 13. augustā) būs Magones vadītā radošā darbnīca “Sēklu mandala”. Visas dienas garumā ikviens no dabas materiāliem varēs izveidot tieši savu sēklu mandalu, tāpat būs iespēja arī piedalīties kopīgajā svētku mandalas radīšanā, kurā mazās sēklu mandalas savienosies vienā lielā saulē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv