© Publicitātes foto

2023. gada maijā uz ekrāniem parādījās jaunā sezona populārajam vēsturiskajam seriālam "Bridžertoni" ar nosaukumu "Karaliene Šarlote: Bridžertona stāsts".

Kopš prmizrādes 4. maijā ‘’Karaliene Šarlote’’ ir skatīta jau 307 miljonus stundu un ātri kļūst par vienu no visu laiku skatītākajiem Netflix seriāliem. Seriāls mani tik ļoti aizrāva, ka kļuva interesanti noskaidrot, cik ļoti šis stāsts ir patiess un kas tajā ir izdomājums.

Publicitātes foto

Izrādījās, ka personāži ir ļoti reāli cilvēki.

Sešu sēriju gara drāma stāsta par Lielbritānijas karaļa Džordža III un karalienes Šarlotes mīlas stāstu.

Publicitātes foto

Apskatīsim vēsturiskos faktus.

Publicitātes foto

  • Karaliene Šarlote un karalis Džordžs III apprecējās 1761. gadā, kad viņai bija 17, bet viņam 22 gadi. Džordžs III bija Lielbritānijas un Īrijas karalis no 1760. līdz 1820. gadam. Pāris tik tiešām iepazinās savā kāzu dienā, tāpat kā seriālā.

Publicitātes foto

  • Atsaucoties uz dažiem avotiem, Džordžs III un Šarlote patiešām iemīlējuši viens otru. Karalis teica: "Karaliene ir mans ārsts, un nevienam nevar būt labāks; viņa ir mana draudzene, un nevienam nevar būt labāka." Turklāt Džordžs III bija pirmais monarhs savā ģimenē, kuram nebija mīļākās.

Publicitātes foto

  • Šarlotei un Džordžam III bija 15 bērni, no kuriem 13 izdzīvoja līdz pilngadībai. Viņi bija zināmi kā mīloša un draudzīga ģimene.

Publicitātes foto

  • Karaliene Šarlote bija slavena ar savu mīlestību pret mākslu un labdarību. Viņa atbalstīja savus mūzikas skolotājus Johanu Kristianu Bahu un Volfgangu Mocartu, kurš viņai par godu uzrakstīja vienu no saviem darbiem, kad viņam bija vien 8 gadi.

Publicitātes foto

  • Vai Šarlote bija pirmā melnādainā Lielbritānijas karaliene? Karaliene Šarlote bija vācu izcelsmes. Bet, vai viņai bija arī afrikāņu saknes?

Publicitātes foto

Vēsturnieks Mario de Valdes un Kokoms apgalvo, ka viņas vaibsti, kas redzami karaliskajos portretos, bija izteikti afrikāniski. Viņš apgalvo, ka karaliene, lai arī bija vāciete, bijusi tieša Portugāles karaliskās ģimenes melnā atzara pēctece.

Šis ir lielais vēstures "kā būtu, ja būtu". "Ja viņa bija melnādaina," saka vēsturniece Keita Viljamsa, "tas vedina uz daudz svarīgiem pieņēmumiem ne tikai par Anglijas karalisko ģimeni, bet arī par karaliskajām ģimenēm lielākajā Eiropas daļā.”

Publicitātes foto

Pieņēmums, ka karaliene Šarlote bija melnādaina nozīmē, ka viņas mazmeitai (karaliene Viktorija) un viņas maz-maz-maz-mazmazmeitai (karaliene Elizabete II) bija afrikāņu senči.

Publicitātes foto

  • Vēsturnieki apgalvo, ka tā laika mākslinieki varēja (pēc karaliskās ģimenes lūguma) mazināt, mīkstināt vai pat izdzēst nevēlamos sejas vaibstus, mainīt sejas krāsu vai pat sejas vaibstus.

Publicitātes foto

  • 1762. gadā Džordžs ģimenei iegādājās Bekingemas māju. Viņa pēcnācēji joprojām dzīvo šajā ēkā, tikai tagad to sauc par Bekingemas pili.

Publicitātes foto

  • Erudīcija, strādīgums, stipra laulība, tautas mīlestība - Džordžam bija viss, lai kļūtu par ideālu britu monarhu. Bet viņa slimība visu sabojāja.

Precīza Džordža III diagnoze joprojām ir noslēpums. Vēsturnieku pieņēmumi svārstās no bipolāriem traucējumiem līdz akūtai porfīrijai.

Karalim vai nu putoja no mutes, vai arī viņš metās pie galda, lai rakstītu dīvainus dokumentus, kas sastāvēja no viena gigantiska teikuma. Reiz viņš ilgi sarunājās ar koku, būdams pilnīgi pārliecināts, ka sarunājas ar Prūsijas karali.

Karalis tika "ārstēts" ar asins nolaišanu, ledus vannām. Viņš tika turēts spaidu kreklā, pilnībā izolēts no ģimenes un draugiem. Toreiz tā ārstēja visas psihiskās saslimšanas. Pēc vēsturnieku domām Džordžs III tika pakļauts pamatīgai spīdzināšanai. Karaliene Šarlote atbalstīja un apmeklēja savu vīru visu mūžu - taču no 1788. gada viņa dzīvoja atsevišķi no viņa (Džordžam bieži bija pēkšņi dusmu uzliesmojumi). Karalis nekad neatguvās no savas slimības - Džordžs III nomira 1820. gadā, nodzīvojot par diviem gadiem ilgāk nekā Šarlote.

Publicitātes foto

  • Šarlote bija slavena kā neglītā meitene. Kā īsi pirms Šarlotes nāves teica kāds galminieks: "Viņas Majestātes neglītums ir pilnībā izbalējis."

Publicitātes foto

  • Viena no Šarlotes un Džordža dēla sievām seriāla beigās ir bērna gaidībās. Vēsturiski tā ir patiesība. Karaliskā pāra ceturtajam dēlam princim Edvardam un viņa vācu izcelsmes sievai princesei Viktorijai piedzims meita Viktorija. Un, kā jūs jau uzminējāt, viņa kļūs par karalieni Viktoriju. Tomēr Edvardam meitas dzimšanas brīdī bija 51 gads, bet seriālā viņu spēlēja gados jaunais aktieris Džeks Maikls Steisijs. Turklāt Edvards nomira, kad Viktorija vēl bija zīdaiņa vecumā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv