“CIRQUE DU SOLEIL” atgriežas Latvijā ar iespaidīgi krāšņu un akrobātisku izrādi “OVO”, kas ir veltīta kukaiņu pasaulei © Publicitātes foto

No 15. līdz 18. jūnijam “Arēnā Rīga” ar savu viskrāšņāko akrobātisko izrādi “OVO” uzstāsies leģendārā Kanādas cirka trupa “Cirque du Soleil”. Viņi atgriežas Latvijā pēc trīs gadu pārtraukuma, lai ar košiem tērpiem, galvu reibinošiem trikiem, ar bosanovas un sambas ritmiem, kas apvienoti ar fankmūziku un elektromūziku, nepārtrauktas kustības virpulī atspoguļotu dienu krāsaino kukaiņu dzīvē.

Dzīvesstilam bija ekskluzīva iespēja būt klāt leģendārā cirka krāšņās izrādes “OVO” Eiropas tūres pirmizrādē Gdaņskā, Polijā, un ielūkoties šova aizkulisēs - pavērot māksliniekus mēģinājumu procesā, uzzināt, kur izrādes laikā “slēpjas” muzikanti un kā veidota skatuves scenogrāfija, “pieskarties” efektīgajiem skatuves rekvizītiem, ielūkoties veļas mazgātavā, tērpu un apavu garderobē/remontdarbnīcā, kā arī izzināt košā skatuves grima uzklāšanas noslēpumus.

TUVOJAS “OVO”. Neaizmirstamais “Cirque du Soleil” šovs, ko 14 gadu laikā noskatījušies jau vairāk nekā 7 miljoni cilvēku vairāk nekā 25 dažādās valstīs, jūnijā būs baudāms arī Rīgā / Publicitātes foto

Cirks bez dzīvniekiem

“Cirque du Soleil” savas pastāvēšanas 39 gados - savu 40. gadadienu tas svinēs nākamgad 16. jūnijā - ir mainījis visas pasaules izpratni par cirku. Tas ir cirks bez dzīvniekiem, un šī Kanādas organizācija, kuras galvenā mītne ir Monreālā, ir ieņēmusi pasaules līdera vietu izklaides jomā - tā spējusi radīt neaizmirstamas pieredzes piedzīvojumu gan lieliem, gan maziem skatītājiem piecos kontinentos.

“Cirque du Soleil” savu darbību uzsāka 1984. gadā Kanādas pilsētā Baie-Saint-Paul Sentlorensas upes krastā netālu no Kvebekas, kad grupiņa krāšņu mākslinieku klaiņoja pa ielām, soļojot uz ķekatām, žonglējot, dejojot, pūšot uguni un muzicējot. Ielu priekšnesumos bija satriecoši tērpi, maģisks apgaismojums un oriģināla mūzika.

Gijs Lalibertē (Guy Laliberté, 1959), Žils Ste-Kruā (Gilles Ste-Croix,1949) un viņu draugi ielu mākslinieki sāka lolot diezgan traku sapni - radīt pavisam jaunu cirka veidu un ar savu trupu apceļot pasauli, sniedzot ieskatu cirka mākslas nākotnē. Tas bija brīdis, kurā dzima nu jau starptautiski pazīstamā “Saules cirka” (franču valodā - “Cirque du Soleil”) trupa. Šāds nosaukums trupai izvēlēts, jo “saule simbolizē jaunību, enerģiju un spēku”. Kad “Cirque du Soleil” saule pirmoreiz uzlēca, cirka mākslas pasaulē sākās jauna rītausma.

SĀKUMS. “Cirque du Soleil” savu darbību uzsāka 1984. gadā Kanādas pilsētā Baie-Saint-Paul Sentlorensas upes krastā netālu no Kvebekas, kad grupiņa mākslinieku klaiņoja pa ielām, soļojot uz ķekatām, žonglējot, dejojot, pūšot uguni un muzicējot / Publicitātes foto

Šodien cirka dibinātājs un vadītājs Gijs Lalibertē ir labi pazīstams visā pasaulē. Viņš ir miljardieris, pokera spēlētājs un 2009. gadā, samaksājot vairāk nekā 20 miljon dolāru, kļuva par kosmonautu-tūristu. No 2010. gada viņam ir arī sava zvaigzne prestižajā Holivudas Slavas alejā (Hollywood Walk of Fame).

Izbaudīt neiespējamo un piedzīvot negaidīto

Šodien “Cirque du Soleil” komandā ir 3600 darbinieku un ap 1000 mākslinieku, kuri dažādos šovos strādā visā pasaulē. Viņi pārstāv 76 nacionalitātes un runā vairāk nekā 35 valodās. Pirms pandēmijas “Cirque du Soleil” repertuārā bija 44 dažāda mēroga šovi - lielākām un mazākām skatuvēm un arēnām. Šobrīd, kā liecina informācija cirka mājaslapā cirquedusoleil.com, tiek piedāvāti 20 dažādi šovi. Ir atsevišķi šovi, kas nebrauc tūrēs pa pasauli, bet ir īpaši veidoti konkrētām vietām un tur arī tiek izrādīti - piemēram, Lasvegasā, Amerikā, pastāvīgi skatāmi ir seši “Cirque du Soleil” šovi.

Talanti no visas pasaules sapņo kļūt par šīs trupas dalībnieku, tāpēc “Cirque du Soleil” ir sava kastinga komanda, kurā ir vairāk nekā 25 cilvēki, arī talantu meklētāji, kuri dara visu iespējamo, lai atrastu visizcilākos māksliniekus, kuri varētu papildināt šo komandu.

Gadu gaitā “Cirque du Soleil” komandai ir izdevies iedvesmot vairāk nekā 375 miljonus cilvēku uz skatuvēm visā pasaulē.

Tas spēj radīt patiesu, iekļaujošu un cilvēcīgu saikni ar skatītāju, piedāvājot izbaudīt neiespējamo un ļaujot piedzīvot negaidīto, viņus pazīst jau vairāk nekā 80 dažādās pasaules valstīs.

Kukaiņu dzīves cikls

“OVO” ir 25. “Cirque du Soleil” iestudējums, kas radīts uzņēmuma 25. gadadienā. Šī izrāde, kas izveidota 2009. gadā un kuras pirmizrāde 23. aprīlī notika dzimtajā pilsētā Monreālā, ir veltīta kukaiņu pasaulei, un tajā iekļauti dažādi cirka elementi, arī “nepārspējami” akrobātiski priekšnesumi, žonglēšana un vareno “sienāžu” batuts.

Tās režisore un horeogrāfe ir rakstniece, dejotāja Debora Kolkere (Deborah Colker) no Brazīlijas. Viņa bija arī 2016. gada vasaras olimpisko spēļu Riodežaneiro atklāšanas ceremonijas kustību režisore un horeogrāfe.

AR NEPĀRSPĒJAMAS AKROBĀTIKAS palīdzību, izceļot izvēlēto kukaiņu sugu unikālās īpašības un spējas, “OVO” atklāj bioloģiskās daudzveidības skaistumu visos tās kontrastos un dinamikā / Publicitātes foto

“Cirque du Soleil” publiciste, kanādiete Dženija Maleta (Janie Mallet) sarunā atklāja, ka 2015. gadā šī izrāde tika atjaunota, papildināta ar jauniem notikumiem, sižeta pavērsieniem, personāžiem un vēl neredzētiem trikiem. Tad sākās kovida pandēmija, arī “Cirque du Soleil” darbība tika apturēta, bet pēc pandēmijas izrāde “OVO” tika pārveidota vēlreiz. Izrāde Rīgā būs jau trešā tās versija.

Izrādi pavada skaista dzīvā mūzika, ko aizskatuvē izpilda septiņi muzikanti, kurus skatītāji neredz. Viņi caur monitoriem vēro notiekošo uz skatuves un precīzi pielāgo mūziku izrādē notiekošajam. “OVO” mūzikas partitūru ir veidojis brazīliešu mūziķis Berna Ceppas, bosanovas un sambas ritmus apvienojot ar fankmūziku un elektromūziku. Izrādes vajadzībām ierakstītas arī īstas kukaiņu skaņas, lai, apvienojot tās ar mūziku, piešķirtu izrādei vēl nebijušu dzīvīgumu.

Izrādes nosaukums “OVO”, kas portugāļu valodā nozīmē OLA”, attiecas uz izrādes centrālo tēmu, kas koncentrējas uz kukaiņu dzīves ciklu un dzīves ciklu kopumā.

Tā ir pirmā un līdz šim vienīgā “Cirque du Soleil” izrāde, kurā darbojas tikai un vienīgi kukaiņi, atspoguļojot dienu fantastiskajā insektu pasaulē.

Skatuve čum un mudž no kukaiņiem - uz tās darbojas circeņi, sienāži, skarabeji, tauriņi, sarkanās skudras, blusas, jāņtārpiņš, spāre, melnais zirneklis, sarkanais zirneklis, baltais zirneklis, muša, mārīte, vabole, tarakāni, odi un ķirmji. Ar nepārspējamas akrobātikas palīdzību, izceļot izvēlēto kukaiņu sugu unikālās īpašības un spējas, izrāde atklāj bioloģiskās daudzveidības skaistumu visos tās kontrastos un dinamikā.

DZĪVES CIKLS. Izrāde sākas ar gigantiskas olas parādīšanos pašā skatuves epicentrā. Tā ir 8,5 metrus plata un 7 metrus augsta, un tā simbolizē dzīves ciklu / Publicitātes foto

Kopš šova atklāšanas 2009. gadā tas ir izrādīts jau vairāk nekā 3500 reizes, un 14 gadu laikā to noskatījušies jau vairāk nekā 7 miljoni cilvēku vairāk nekā 25 dažādās valstīs.

Jaunas cilvēka ķermeņa spēju robežas

Izrādi “OVO” veido 100 cilvēku no 25 dažādām valstīm, tostarp 52 mākslinieki un sporta čempioni, kuri uz skatuves piedāvā augstākā līmeņa akrobātikas paraugdemonstrējumus un no jauna definē cilvēka ķermeņa spēju robežas.

Aptuveni 40% mākslinieku, pirms pievienojušies “Cirque du Soleil” trupai, ir bijuši profesionāli sportisti, un izrādē “OVO” piedalās arī divas mākslas vingrotājas, kuras savulaik startējušas olimpiskajās spēlēs - tā ir Olga Ščerbatika (Olga Shcherbatykh, 2004) no Ukrainas un Nensija Damianova (Nansy Damianova, 2008) no Kanādas. Tāpat izrādē jau 13 gadus piedalās arī nepārspējamais žonglieris Tonijs Freburgs (Tony Frebourg), kura sportiskajā kontā ir deviņi pasaules rekordi.

APTUVENI 40% no izpildošajiem māksliniekiem ir bijušie profesionālie sportisti - vingrotāji, kā arī pasaules un pat olimpiskie čempioni. Šiem cilvēkiem cirks ir ne tikai māksla, bet arī dzīvesveids / Publicitātes foto

Visi izrādes “OVO” dalībnieki ir ietērpti ļoti krāšņos un līdz niansēm detalizētos kostīmos, ko iedvesmojusi apkārtējā daba un ko veidojusi franču/kanādiešu kostīmu māksliniece Liza Vandala (Liz Vandal).

“Cirque du Soleil” publiciste Dženija Maleta atklāja, ka lielākajai daļai mākslinieku ir divu versiju kostīmi - viens ir daudz vieglāks un funkcionālāks, lai izpildītāji varētu veikt akrobātiskās performances, bet otrs, kas nepieciešams “ikdienas dzīvei kukaiņu sabiedrībā” - daudz krāšņāks, detalizētāks un līdz ar to arī daudz smagāks. Pavisam izrādei ir izveidoti ap 1000 dažādu apģērbu gabalu, bet sašūti tie ir dubultā -, ja dienā ir jāspēlē divas izrādes. Jo visi kostīmi pēc/pirms katras izrādes tiek mazgāti, un tam ir nepieciešamas 46 veļasmašīnu ielādes.

Ne tikai tērpus un visu skatuves scenogrāfiju un rekvizītus, bet arī veļasmašīnas un ventilatorus apģērbu žāvēšanai izrādes komanda ved sev līdzi. Tā no pilsētas uz pilsētu pārvietojas ar 23 milzīgiem kravas furgoniem, un no 15. līdz 18. jūnijam tie piepildīs arī “Arēnas Rīga” stāvlaukumu.

Rosina iztēli un atraisa fantāziju

“Cirque du Soleil” komandā nav grimētāju - katrs šova mākslinieks ir tam apmācīts un grimē sevi pats. Katram tēlam ir profesionāla vizāžista īpaši izstrādāts plāns, kā tieši veidojams grims - pat līdz tik sīkām detaļām, kāda krāsa ar kādu grima otiņu un kādā secībā tas ir uzklājams. Tas viss glabājas milzīgā dekoratīvās kosmētikas “kumodē”.

Kukaiņu pasaulē nav arī bieži sastopamas taisnas līnijas, tāpēc, lai pieturētos pie izrādes reālisma, skatuve un sienas ir izliektas. Izliekta ir arī tramplīnu siena, kas māksliniekiem ir liels, taču aizraujošs izaicinājums, bet skatītājiem - galvu reibinošs baudījums.

ĻOTI SIRSNĪGS. “OVO” patiesi ir nepārtrauktas enerģijas piesātināts, muzikāls, vizuāli iespaidīgs, rosīgs, aizraujošs, smieklīgs un vienlaikus ļoti sirsnīgs un baudāms iestudējums, kas rosina iztēli un atraisa fantāziju gan maziem, gan lieliem skatītājiem / Publicitātes foto

Nepalaidiet garām šo krāšņo un profesionāli augstvērtīgo akrobātisko baudījumu, jo “Cirque du Soleil” jau paziņojuši, ka tuvāko 2-3 gadu laikā viesizrādes Baltijā nav plānotas.

“OVO” patiesi ir nepārtrauktas enerģijas piesātināts, muzikāls, vizuāli iespaidīgs, rosīgs, aizraujošs, smieklīgs un vienlaikus ļoti sirsnīgs un baudāms 100 minūšu garš iestudējums, kas rosina iztēli un atraisa fantāziju gan maziem, gan lieliem skatītājiem.

Atgādinām, ka iepriekšējā viesizrāde, ar kuru pasaulslavenie kanādiešu mākslinieki viesojās Latvijā, bija “Crystal” 2020. gada janvārī.

“OVO” RĪGĀ

Ceturtdien, 15. jūnijā, plkst. 19.30

Piektdien, 16. jūnijā, plkst. 19.30

Sestdien, 17. jūnijā, plkst. 15.30 un 19.00

Svētdien, 18. jūnijā, plkst. 13.00 un 17.00

BEZ TABU. TV3 žurnālistam Robertam Blasam “OVO” pirmizrādes dienā Gdaņskā bija ekskluzīva iespēja ne tikai pielaikot sienāža kostīmu, bet to arī iemēģināt, arēnas aizskatuvē metot kūleņus. Pēc intervijas raidījumam “Bez Tabu” “Cirque du Soleil” publiciste atzina, ka sienāzis viņu intervējis pirmoreiz. Šo “šovu” iemūžināja operators Rainers Brikmanis / Foto: Santa RAITA

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv