MĀKSLINIECE Ilze Laizāne izstādē “Atcver acis” aicina skatītājus aplūkot nesenā pagātnē radītos darbus © Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

“Būt karalienei nozīmē apzināties savu sievišķīgo spēku un ietekmi uz notikumiem savā dzīvē. Es katru dienu uzlieku sev galvā savu neredzamo karalienes kroni,” saka gleznotāja Ilze Laizāne.

Mākslas galerijas “Bazar’t” telpās t/c “Mols” otrajā stāvā tikko atklāta mākslinieces Ilzes Laizānes personālizstāde “Atver acis”. Sižetiski māksliniece glezno sievietes karalienes, kā arī šo spēcīgo sieviešu pasauli, viņu mājdzīvniekus, ceļojumus, pilis un dabu ap viņām.

Iedvesmas avots - sievietes dvēsele

“Manai karalienei patīk viss skaistais - skaisti cilvēki, skaistas lietas, skaista vide apkārt. Un mans iedvesmas avots ir sievietes dvēsele, kuras potenciāls esmu es pati,” saka māksliniece.

ENERĢISKA. “Man patīk spilgtas krāsas, varbūt tāpēc, ka iekšēji esmu enerģiska, un to cenšos izpaust arī savos darbos,” atzīst Ilze Laizāne / Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

“Mani vienmēr ir interesējuši vecmeistari, renesanses laiks. Jau bērnībā, kā jau visas meitenes, zīmēju princeses un karalienes. Daudz ceļojot un apmeklējot vēstures muzejus, ir iespēja ietekmēties. Renesanses ietekmēta, savos darbos vienmēr iegleznoju kādas tā laika rotas vai traukus, tādā veidā savos darbos attēloto padarot karaliskāku, sievietes tēlu - noslēpumaināku, ar īpašu auru,” stāsta Ilze Laizāne.

Viņa uzskata, ka katrā sievietē ir kaut kas karalisks, bet viņas gleznās attēlotās sievietes ir pārsvarā iedomu tēli, kas rodas, pārdomājot reālajā dzīvē satikto sieviešu tēlus. Tādējādi, katram tēlam piešķirot savu raksturu, māksliniece ikkatrā savā gleznā “iepūš dvēseli”.

ATVER ACIS. Māksliniece Ilze Laizāne uzskata, ka šodien ir svarīgi atvērt acis un sekot tam, lai “galma dzīvē” viss ritētu mierīgi un lai karalienes vienmēr būtu viņas pašas / Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

Nepalikt vienaldzīgam

Izstādē “Atver acis” skatītāju vērtējumam tiek sniegti pēdējā gada laikā tapušie darbi. Tas ir mākslinieces aicinājums pievērsties procesiem, sajūtām, ko varam uztvert, sajust un galvenais - ieraudzīt. Māksliniece caur savu izstādi mudina un aicina novērtēt Latvijas dabas skaistumu, sajūtot tās spēku un varenību.

Ilzes Laizānes gleznas ir simboliskas figurālas kompozīcijas, aiz kuru ārējā skaistuma slēpjas kāds patiess stāsts, noslēpums. Māksliniece turpina savu iesākto reālisma virzienu, radot glezniecības darbus viegli gaisīgā eļļas tehnikā (darbi izpildīti eļļas tehnikā, kas apvienota ar zīmējumu).

Savos darbos autore pauž emocijas, transformējot tās gatavās gleznās, balstoties uz visapkārt esošās dabas esamības bezapziņas vēstījumu. Jaunrades procesā tieši daba ir iedvesmas avots. Tēli, kuru raksturs ir lirisks, poētisks, ir pakārtoti krāsai, ritmam un vīzijai. Tie tiek demonstrēti kā mitoloģiskas, simboliskas būtnes, kurām ir cieša saistība ar dabu, kaut arī nozīmīga paliek autores sapņu iztēles loma. Attēlotas ne tikai ar redzi uztveramas lietas, bet arī nereāli tēli, kuri ar savu formu un apjoma smalkajām detaļām mēģina sazināties ar skatītāju.

TAURIŅU GADS. Sižetiski māksliniece glezno sievietes karalienes, kā arī šo spēcīgo sieviešu pasauli, viņu mājdzīvniekus, ceļojumus, pilis un dabu ap viņām. / Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

Taujāta, uz ko mums šodien vajadzētu “atvērt acis”, Ilze Laizāne atteic: “Uz visu apkārt notiekošo, uz lietām, ko, iespējams, ikdienā neievērojam. Mans moto ir baudīt dzīvi, novērtēt visu dzīves doto un - dzīvot šodien! Ne mirkli neizlaist no acīm apkārt notiekošo un nepalikt vienaldzīgam! Atvērt acis un sekot tam, lai “galma dzīvē” viss ritētu mierīgi un lai karalienes vienmēr būtu viņas pašas”.

Izstāde “Atver acis” apmeklētājiem būs apskatāma līdz 31. maijam, katru dienu no plkst. 10.00 līdz 21.00, mākslas galerijā “Bazar’t”, t/c “Mols” 2. stāvā, Krasta ielā 46, Rīgā.

Krāšņa sievišķība un misticisms

Ilze Laizāne ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Stikla mākslas nodaļu (2005-2009, bakalaura grāds), Glezniecības katedru (N. Brasliņa, J. Jurjāna, K. Zariņa figurālās glezniecības meistardarbnīcu, 2009-2011, maģistra grāds) un Grafikas katedru (G. Sietiņa meistardarbnīcu, 2011-2014). Ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2018. gada un Jūrmalas mākslinieku biedrības biedre kopš 2016. gada. Viņa aktīvi iesaistās radošajos procesos gan Latvijā, gan aiz tās robežām - Itālijā, Beļģijā, Austrijā, Lietuvā, Vācijā, Francijā, Baltkrievijā un citviet.

LAUVAS SIRDS. Tēli, kuru raksturs ir lirisks, poētisks, ir pakārtoti krāsai, ritmam un vīzijai. Tie tiek demonstrēti kā mitoloģiskas, simboliskas būtnes, kurām ir cieša saistība ar dabu / Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

“Es piedalos dažādās mākslas mesās un dažādos projektos. Esmu atvērta, cenšos neatteikt nevienam piedāvājumam. Vienmēr, atgriežoties mājās, galva ir pilna ar idejām, tāpēc, kad esmu Latvijā, mēģinu gleznot katru dienu - eju uz studiju kā uz darbu. Ja galvā ir ideja, tā ātri jārealizē, pretējā gadījumā tā “pārdeg” un pazūd interese,” stāsta Ilze Laizāne.

Māksliniece secina, ka šogad viņai sanāk tāda kā turneja pa Latviju - izstādes ir katru mēnesi. Jau bija Valmierā un Cēsīs, bet šobrīd, paralēli izstādei Mākslas galerijā “Bazar’t”, viņas darbu izstāde “Portāls” aplūkojama arī Jūrmalas Kultūras centrā (ieeja bez maksas). Tajā jūtama krāšņa sievišķība, izvēlēto toņu daudzveidība un zināms misticisms. Reālais saplūst ar fantāziju, dabas motīvi savijas ar figurālām kompozīcijām - dabai un cilvēka klātbūtnei autores glezniecībā ir būtiska loma, tā mudina skatītāju apcerēt neredzamo pasauļu vibrācijas.

ZELTA SIRDS. Ilzes Laizānes gleznās attēlotas ne tikai ar redzi uztveramas lietas, bet arī nereāli tēli, kuri ar savu formu un apjoma smalkajām detaļām mēģina sazināties ar skatītāju / Foto no Ilzes LAIZĀNES personiskā arhīva

Nākamā Ilzes Laizānes darbu izstāde tiks atklāta jūnijā galerijā “Art Platz” (Alberta ielā 4, Rīgā), bet augustā - Liepājā. Savukārt rudenī mākslinieces darbi ceļos uz izstādi Vācijā.

Gleznotāja ar saviem darbiem aktīvi piedalās arī interneta galerijās, un gandrīz visus mākslinieces darbus var aplūkot galerijā “Singular Art”.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv