“Ienākot strādāt Dailes teātrī, mēs ar Viesturu Kairišu sapņojām, kā vizuālo mākslu cieši savīt kopā ar dramatisko mākslu. Un es esmu gandarīts, ka mūsu sapnis ir piepildījies, un tas notiek mūsu modernisma arhitektūras pērlē – Dailes teātrī,” saka Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sācis svinēt savu desmitgadi un otrdien, 18. aprīlī, Dailes teātrī atklājis izstādi “Rotkho. Made in Latvia”.

Autentiski Latvijas mākslinieku darbi

“Rotkho. Made in Latvia” ir izstāde, kurā ar Marka Rotko darbu kopijām piedalās seši spoži Latvijas mākslinieki - Frančeska Kirke, Sandra Strēle, Helēna Heinrihsone, Ritums Ivanovs, Aleksejs Naumovs un Kaspars Zariņš.

“Zīmīgi, ka tieši pagājušogad, kad Rotko centrs pirmo reizi uz laiku bija atstāts bez mākslinieka oriģināldarbiem, par gada labāko izrādi tika atzīta tieši Lukaša Tvarkovska Dailes teātrī režisētā izrāde “Rotkho”, kuras centrā ir stāsts par viltojumu un oriģinālu, mākslas vērtību un spēju veidot saikni ar mākslas darbu tā dažādajās izpausmēs,” saka izstādes “Rotkho. Made in Latvia” idejas autors un kurators Aivars Baranovskis. Viņam radās doma veidot izstādi pēc izrādes “Rotkho” motīviem, paplašinot iestudējumu ārpus skatuves robežām, izplešot tā darbību no Rīgas līdz Daugavpilij, no digitālā attēla līdz tā atveidojumam un atveidotā oriģinālam.

“Izaicinošajam projektam uzrunāju sešus Latvijas gleznotājus. Katrs no tiem ir monogrāfiju cienīgs autors, kura darbi veido Latvijas glezniecības vidi. Tās ir izcilas personības, kurām tika piedāvāts iesaistīties avantūrā un veidot Marka Rotko darbu kopijas,” stāsta Aivars Baranovskis.

Vairāku mēnešu garumā katrs mākslinieks veidoja kopiju vienam no Marka Rotko darbiem, kas no 28. aprīļa klātienē būs apskatāmi Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

“Līdz pat projekta beigām un izstādes atklāšanai vienīgā iespēja izjust atdarināmo darbu ir bijusi šo gleznu digitālā kopija. Tas izaicināja māksliniekus uz atļaušanos interpretēt - ne tikai veidot repliku, bet izpaust savu unikālo māksliniecisko rokrakstu. Tāpēc projekta “Rotkho. Made in Latvia” izstāde vienlaikus ir gan slaveno mākslas darbu atdarinājumi, gan autentiski Latvijas nozīmīgāko mākslinieku darbi, kas pilni ar pārdzīvojumu un, atsaucoties uz izrādi, “spēj veidot emocionālu saikni”.

Izstāde apskatāma Dailes teātra izrāžu apmeklētājiem līdz 30. jūnijam.

Unikāls mākslas notikums

Dailes teātra iestudējums tapis, iedvesmojoties no Marka Rotko darbiem, un izrādes nosaukums “Rotkho” apzināti veidots, lai samulsinātu skatītāju -, jo tas pareizi angliski rakstītos Rothko. Izrādes stāsta centrālā tēma ir viltojums un oriģināls, kā arī to paradoksālās metastāzes virtuālajā vidē. Poļu režisora Lukaša Tvarkovska iestudējumam nav žanra - dramaturģija, režija, scenogrāfija un aktierspēle sintēzē ar tehnoloģiskajiem risinājumiem, kādus izmanto TV un kino, radījusi Latvijā unikālu mākslas notikumu.

“Tā ir milzīga laime, ka mums ir šāda izrāde, kas ideāli korelē ar izstādes ideju, šīs abas mākslas sapludinot. Tā visa ir notikumu sagadīšanās ķēde, un galarezultātā ir sanākusi ne tikai laba, bet arī asprātīga izstāde,” saka Dailes teātra direktors Juris Žagars. Pēc viņa domām, ja vizuālajā mākslā ir saskatāma zināma asprātība, triks, prāta veiklība vai joks, tas piešķir mākslas darbam pievienoto vērtību.

“Atceros, ka režisors Lukašs Tvarkovskis, kad vēl tikai iecerējām izrādi par Rotko, uzdeva jautājumu, ar ko ķīnietis, kurš ir matemātikas skolotājs un kurš glezno savā garāžā, ir sliktāks par Rotko. Jo galarezultāts ir tāds, ka cilvēkiem patīk tas, ko viņš savā garāžā ir uzgleznojis. Te gan ir nedaudz cita situācija - jūs neesat gleznojuši garāžā, jūs neesat matemātikas skolotāji, jūs esat brīnišķīgi mākslinieki, un tas ir vēl vairāk, vēl nopietnāk un svarīgāk mums, teātrim, ka jūs reflektējat par šo tēmu,” tā izstādes atklāšanā māksliniekus uzrunāja Juris Žagars.

DAILES TEĀTRA DIREKTORS Juris Žagars uzskata: ja vizuālajā mākslā ir saskatāma zināma asprātība, triks, prāta veiklība vai joks, tas piešķir mākslas darbam pievienoto vērtību / Publicitātes foto

Viņš saka paldies gan visiem māksliniekiem, ka viņi “parakstījās” uz šādu provokāciju, gan Daugavpils Marka Rotko mākslas centram, kas to visu noorganizēja un izveidoja izstādi.

Seši Rotko oriģināldarbi

Projekta “Rotkho. Made in Latvia” izstādes atklāšana ir tikai viens no Rotko centra iecerētiem posmiem secīgi savītā pasākumu kopumā. Tas iesākās Dailes teātrī, kas nedēļas izskaņā - 21., 22. un 23. aprīlī - papildināsies ar pilnībā izpārdotiem izrādes “Rotkho” iestudējumiem teātra Lielajā zālē.

SAVIJAS KOPĀ. Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, mākslinieks Aleksejs Naumovs un izrādes “Rotkho” titullomas atveidotājs aktieris Juris Bartkevičs ir liecinieki tam, kā dramatiskā māksla savijas ar vizuālo mākslu / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

“Šī neparastā izstāde, ko atklājam ārpus savām ierastajām telpām, ir brīnišķīgs vadmotīvs ļoti skaistam notikumam, kas sagaidāms jau pavisam drīz - tie ir desmit gadi, kopš Daugavpilī atvērts Marka Rotko mākslas centrs, kas dod iespēju skatīt pasaulslavenā mākslinieka oriģināldarbus,” izstādes atklāšanā teica Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Mārketinga departamenta vadītāja Inita Paegle, norādot, ka jau 28. aprīlī, svinot Rotko centra desmitgadi, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta jaunā oriģināldarbu zāle, kur tiks izstādīti seši Latvijā līdz šim neeksponēti Marka Rotko oriģināldarbi.

DAUGAVPILS Marka Rotko mākslas centra pārstāves - Mārketinga departamenta vadītāja Inita Paegle (no kreisās) un Krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Nevis intelektuāli, bet emocionāli

“No savas puses gribu teikt lielu paldies mūsu kolēģim Aivaram Baranovskim, kurš ir šīs avantūrās idejas autors. Paldies arī Dailes teātrim par izrādi, un paldies arī māksliniekiem, kuri atsaucās šai avantūrai,” tā klātesošos izstādes atklāšanā uzrunāja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne.

Atskatoties nedaudz vēsturē, viņa atgādināja, ka avantūras un izaicinājumi piedien Rotko centram - jau sākot ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izveides projekta ideju 2002. gadā. 2003. gadā, kad tika svinēta Marka Rotko (1903-1970) simtgade, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika izveidota Rotko mākslas reprodukciju zāle. Tai laikā izdevās nodibināt sadarbību arī ar pasaulslavenā mākslinieka bērniem Keitu Rotko Prizelu un Kristoferu Rotko, kuri ne tikai apstiprināja gatavību deponēt mākslinieka oriģināldarbus, bet arī aktīvi līdzdarbojās Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izveides projekta realizācijā.

“Ja runājam par izaicinājumiem, tad tas bija pandēmijas laiks, kad mākslas centrs tika slēgts, un komunikācija ar apmeklētājiem notika digitāli. Domāju, mēs visi to izjutām, ko nozīmē digitāli ceļot pa mākslas galerijām un tādā veidā skatīt mākslas darbus,” teica Zane Melāne, norādot, ka nākamais izaicinājums bija karš Ukrainā, kas arī, protams, ietekmēja mākslas centra darbu - tas kādu laiku bija bez oriģināldarbiem, ekspozīciju zālē bija skatāmas kopijas.

“Bet, manuprāt, digitāla māksla, mākslīgais intelekts un kibermāksla, ar ko aizvien vairāk saskārāmies pandēmijas laikā, rosināja domāt par mākslas darba vērtību. Un šeit es gribētu citēt Čikāgas Mākslas institūta kuratores, arī Marka Rotko pirmās lielākās izstādes kuratores Katrīnas Kū vārdus, ka “baudu no Rotko darbiem var gūt nevis intelektuāli, bet emocionāli”. Un tieši mākslas darba oriģināls ir tas, kas dod šo baudu un iespēju sajust saikni ar mākslinieku,” teica Zane Melāne. Pēc viņas domām, arī izstādē “Rotkho. Made in Latvia” ikviens tā apmeklētājs var saskatīt katra mākslinieka devumu, smelties viņa pieredzē, atpazīt rokrakstu un izjust emocijas.

AKTIERI Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa ar interesi aplūkoja mākslinieku veidotās Rotko darbu kopijas / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

“Paldies māksliniekiem par šo veikumu, kas turpmāk būs ļoti nozīmīga Rotko centra mākslas darbu kolekcijas sastāvdaļa. Ceram uz jaunām avantūrām un iespēju šos darbus eksponēt līdzās Marka Rotko oriģināldarbiem, kas pie mums jau drīz būs skatāmi,” piebilda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Krājuma departamenta vadītāja.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv