Viens no iemesliem tam, cik ātri dzēriens atdziest, ir materiāls, no kura izgatavota krūze - tas ļoti ietekmē siltuma noturēšanu, aromātu un pat garšu. Apskatīsim, kādas ir atšķirības starp keramiku, porcelānu, stiklu un metālu - un kurš variants ir labāks dažādās situācijās - kopā ar “thermos.com” ekspertiem.
Keramikas krūzes
Keramika ir visizplatītākais krūžu materiāls. Tā notur siltumu labi, taču tai ir viens trūkums - ja krūze pirms tam ir bijusi auksta, tā “noēd” daļu dzēriena siltuma. Tāpēc pirms tējas vai kafijas ieliešanas keramiku ieteicams izskalot ar karstu ūdeni.
Kad tas izdarīts, keramika ir lieliska izvēle nesteidzīgai dzēriena baudīšanai mājās. Tā neuzsūc aromātus un ļauj dzērienam garšot savā dabiskajā veidā.

Porcelāna krūzes
Porcelāns ir keramikas “smalkākais radinieks” - blīvāks un gludāks. Šī blīvuma dēļ porcelāns siltumu notur vienmērīgāk, un dzēriens tajā atdziest lēnāk.
Turklāt porcelāns neatstāj garšas piegaršu un neuzsūc smaržas, kas ir īpaši svarīgi kafijas mīļotājiem.
Ja ikdienas rīta kafija ir rituāls, porcelāns būs ļoti labs sabiedrotais.

Stikla krūzes
Stikls izskatās elegants, ļauj redzēt dzēriena krāsu, bet šim materiālam ir vāja siltuma noturēšana. Plāns stikls ātri atdziest un biežāk piemērots situācijām, kad dzērienu izdzer ātri.
Tomēr ir izņēmums: dubultsienu stikla krūzes. Starp krūzes sienām esošais gaiss darbojas kā termoizolācija, tāpēc dzēriens tajās atdziest ievērojami lēnāk.
Ja skaistums ir tikpat svarīgs kā siltums, šis var būt labākais kompromiss.

Metāla krūzes un termokrūzes
Parastā metāla krūze nav laba siltuma noturēšanai - metāls siltumu vada ļoti ātri, un dzēriens atdziest gandrīz momentā.
Pilnīgi cita lieta ir dubultsienu nerūsējošā tērauda termokrūzes. Pateicoties vakuuma izolācijai starp sienām, tās spēj saglabāt dzērienu karstu vairākas stundas. Tāpēc tās ir ideāli piemērotas darbam, ceļam vai aukstiem rītiem.
Neliels mīnuss: metāls var nedaudz ietekmēt garšas nianses, īpaši kafijai.

Ja svarīgi, lai dzēriens saglabā siltumu ilgi un garša paliek tīra, vislīdzsvarotākā izvēle ikdienai ir porcelāna krūze. Keramika būs lieliska, ja to vispirms uzsilda - tā ir mājīga un patīkama ikdienai. Stikla krūze noderēs, kad gribas redzēt dzēriena krāsu vai dzert ātri, bet dubultsienu stikls sniegs labu balansu starp siltuma noturēšanu un eleganci. Savukārt dubultsienu nerūsējošā tērauda termokrūze ir nepārspējama situācijās, kad dzērienu vajag saglabāt karstu stundām.
Tātad:
Mājās lēnai baudīšanai - porcelāns vai uzsildīta keramika.
Īsam, estētiskam baudījumam - stikls.
Ceļam vai darbam - termokrūze.
Dzēriena temperatūra nosaka ne tikai garšu, bet arī to, cik ilgi mēs varam baudīt mirkli, tāpēc ir vērts izvēlēties krūzi ne tikai pēc izskata, bet arī pēc tā, kā tā uzvedas ikdienā.