Kāpēc mums nepatīk pirmdienas? Tas ir no bērnības: nosaukts negaidīts iemesls

© Foto: pixabay.com

Šķiet, nepatika pret pirmdienām ir acīmredzama: reti kurš priecājas par darba nedēļas sākumu. Bet kāpēc mēs esam tik daudz lojālāki otrdienām un kāpēc mēs parasti uzskatām trešdienu par “mazo piektdienu”?

Pirmdienu par labu dienu nenosauksi. Pētījumi liecina, ka produktivitātes līmenis un emocionālā stresa līmenis ir visaugstākais nedēļas sākumā. Zinātnieki pat aprēķinājuši, ka visvairāk pašnāvību notiek pirmdienās, raksta Naked-science.

Veselība pieviļ pirmajā darba dienā. Pamatojoties uz 40 gadu novērošanu, kurā piedalījās vairāk nekā 5000 cilvēku, zinātnieki secināja, ka insulti biežāk ir novērojami pirmdienās nekā jebkurā citā dienā. Un pirmās darba dienas bīstamākais laiks ir no pulksten 8 līdz 12. Tātad, kāpēc pat ķermenis ienīst pirmdienas?

Darbīga nedēļas nogale

Runājot no fizioloģiskā viedokļa, nepatika pret pirmdienām rodas sakarā ar krasām izmaiņām ikdienas rutīnā. Brīvdienās mēs gulējam ilgāk, ejam gulēt vēlāk, bet pirmdien jūtamies izsmelti. Ikdienas maiņa attiecas ne tikai uz miegu. Daudzi cilvēki pārmērīgi izbauda nedēļas nogali un pirmdien jūtas noguruši.

Līdz ar to rodas pirmdienas aizkaitināmības un neapmierinātības rezultāts: esam vienkārši noguruši no sestdienas un svētdienas.

Brīvības beigas

Foto: pixabay.com

Kā psiholoģija izskaidro nepatiku pret pirmdienām. Cilvēkiem pirmdiena šķiet tik grūta, jo tā seko divām brīvības un baudas dienām. Psiholoģiski ir grūti atgriezties pie pienākumiem un darba uzdevumiem. Pirmdiena nozīmē darba un mācību nedēļas atsākšanos.

Lasi arī: 4 vērtīgi padomi veselīgam darba un dzīves līdzsvaram

Tāpēc psihologi neiesaka pirmdienu noslogot ar nopietnām lietām. Ja iespējams, pārplānojiet tās uz atlikušajām darba nedēļas dienām. Un, ja termiņi ir saspringti, pabeidziet svarīgus uzdevumus iepriekš.

Vecāku šķiršanās un citas nepatīkamas asociācijas

Foto: pixabay.com

Asociāciju līmenī pirmdienas bieži vien asociējas ar pārejas periodiem, kuros cilvēki mēdz piedzīvot trauksmi. Un tas var dziļi iesakņoties emocionālā līmenī.

Tātad daudzu cilvēku nepatika pret pirmdienām ir saistīta, piemēram, ar viņu vecāku šķiršanos. Līdz ar nedēļas sākumu bērnam ir jāmaina dzīvesvieta: nedēļas nogali viņš pavada vienā ģimenē, bet no pirmdienas - citā. Iemesls var būt arī attālinātās attiecības, kad pirmdien jāatvadās līdz nākamajai nedēļas nogalei.

Nepazīstama sajūta

Foto: pixabay.com

Pirmdiena ir arī nezināmā sākums. Priekšā jauna nedēļa. Iespējams, cilvēks paredz nepatīkamos brīžus, ko tas var sagādāt.

Uzspiests stereotips

Iespējams, nedēļas pirmā diena būtu bijusi daudz patīkamāka, ja nebūtu bijis stingri nostiprinājies stereotips, ka pirmdiena ir smaga diena. Tāpēc nenoskaņosim sevi uz sliktām lietām. Smaidīsim un darbosimies!

Dzīvesstils

Skaistas brīnumpārvērtības veic "Salvijas pārvērtības" Liepājā. Ar meikapa un aksesuāru palīdzību atklāt sievietē skaisto, netveramo, trauslo un īpašo. Nelieli otas pieskārieni spēj darīt brīnumus.