Zemei pēc nedēļas būs otrs “mēness”

© Foto: pixabay.com

2024. gada septembra beigās Zeme uz laiku iegūs otru “mēnesi”, kad mūsu planētas orbītā nonāks neliels asteroīds.

Kā vēsta DailyMail, kosmosa objekts ar nosaukumu 2024 PT5 atradīsies Zemes gravitācijas lauka ietekmē aptuveni divus mēnešus - no 29. septembra līdz 25. novembrim. Tiek norādīts, ka asteroīds, kura diametrs ir aptuveni 10 metri, pirmo reizi tika pamanīts 2024. gada 7. augustā ar ATLAS sistēmas palīdzību, kas paredzēta, lai izsekotu asteroīdus, kas rada draudus Zemei. Pētnieki analizēja tā trajektoriju un konstatēja, ka asteroīds veiks vienu apli ap mūsu planētu, pirms atstās tās orbītu un dosies uz citām Saules sistēmas daļām, ziņo Tengri Life.

Šis pagaidu satelīts ietilpst tā saukto “mini mēness” kategorijā. Šādi objekti ir mazi debesu ķermeņi, kurus uz īsu laiku notver Zemes gravitācijas lauks. Asteroīds 2024 PT5 nerada draudus mūsu planētai, tā trajektorija ir izpētīta, un pēc īsas vizītes uz Zemes tas turpinās savu kustību kosmosā.

Pētnieki arī atklāja, ka 2024 PT5, visticamāk, nāk no asteroīdu grupas, ko sauc par Ardžunas jostu. Tie ir mazi asteroīdi, kuru orbītas ir tuvu Zemes orbītā. Tomēr pastāv arī alternatīva hipotēze: saskaņā ar NASA Tuvo Zemes objektu pētniecības centra direktora Pola Čoda teikto asteroīds varētu būt bijis fragments, kas no mūsu Mēness virsmas nogāzies kāda trieciena rezultātā.

Ir vērts atzīmēt, ka ne visi zinātnieki ir vienisprātis uzskatīt šo objektu par pilntiesīgu “mini mēnesi”. Lai asteroīds iegūtu šādu statusu, tam ir jāveic vismaz viens pilns aplis ap Zemi. Daži eksperti uzskata, ka 2024. gada PT5 savas uzturēšanās laikā Zemes orbītā nebūs paguvis veikt pilnu apgriezienu. To rādīs laiks.

Tomēr šādi pagaidu satelīti atgādina par to, ka mūsu planētas tuvumā pastāvīgi pārvietojas debess ķermeņi un ka ir svarīgi pētīt to trajektorijas.

Dzīvesstils

Pārtikas un ēdiena gatavošanas pasaulē olas pieder pie savas kategorijas. Profesionālajā virtuvē olām ir tūkstoš lietojumu. Neviens nevēlas vecas olas, taču virtuvē ir gadījumi, kad olām, kam ir vismaz nedēļa, var būt labākas īpašības un tās var būt labāka izvēle nekā svaigākas alternatīvas.

Svarīgākais