Zinātniski pierādīts: nosaukts spēcīgs instruments veiksmes un laimes sasniegšanai

© Foto: pixabay.com

Daudzi uzskata, ka, lai gūtu panākumus, pietiek būt skaistam un gudram, taču bieži vien daudz svarīgāk ir, lai cilvēkam būtu attīstīta emocionālā inteliģence. Bet kā tas palīdz dzīvē?

Emocionālā inteliģence ir spēja atpazīt un kontrolēt savas emocijas. Cilvēks ar attīstītu emocionālo inteliģenci viegli lasa citu cilvēku emocijas un var ietekmēt viņu stāvokli, kas pozitīvi ietekmē komunikāciju.

Tas nepavisam nav tas pats, kas IQ - intelektuālā brieduma koeficients, spēja risināt loģiskās un citas problēmas. IQ rādītāji, kā atklājuši zinātnieki, ne vienmēr sakrīt ar cilvēka reālajiem sasniegumiem, tas nozīmē, ka ir vērts koncentrēties uz citām personības īpašībām, raksta techinsider.

Empātija ir līderu īpašība

Foto: pixabay.com

Katram cilvēkam ir emocionālā inteliģence, bet ne visiem tā ir pietiekami attīstīta. Šo vērtību ir grūti izmērīt skaitļos, jo tās pamatā ir iegūta prasme, kas dzīvē ir ārkārtīgi svarīga. Savu emocionālo inteliģenci vari attīstīt jebkurā vecumā, tas noderēs produktīvai komunikācijai un personisku un biznesa kontaktu dibināšanai.

Statistika liecina, ka cilvēki ar augstu emocionālo inteliģenci nopelna par 38% vairāk nekā citi. Tajā pašā laikā IQ nav tik spēcīgas ietekmes uz ienākumu līmeni: cilvēki ar augstu intelektu nopelna par 3% vairāk.

Uzņēmumi, kas pievērš uzmanību darbinieku emocionālajai inteliģencei, savu gada peļņu var palielināt par 64%, tāpēc ir tik svarīgi veikt visaptverošu darbu, lai motivētu darbiniekus.

Emocionālā inteliģence ir būtiska labu vadītāju iezīme. Nozīmīguma ziņā to var salīdzināt ar tehniskajām prasmēm vai zināšanām galvenajā specialitātē. Var secināt, ka empātija ir viena no svarīgākajām līdera prasmēm.

Palīdz konfliktos

Cilvēkiem ar attīstītu emocionālo inteliģenci parasti ir mazāk problēmu ar pretējo dzimumu. Viņi viegli satuvinās ar cilvēkiem un zina, kā uzturēt veselīgas attiecības pārī, jo viņi lasa partnera emocijas un labi saprot savas jūtas. Tāpēc šādi cilvēki zina, kā izlīdzināt nesaskaņas un kompetenti attiecībās atrisināt konfliktus.

Spēja uzklausīt un atbalstīt mīļoto ir viens no galvenajiem veidiem, kas palīdz uzturēt harmoniskas attiecības. Tajā pašā laikā cilvēki ar attīstītu empātiju rūpējas arī par savām jūtām: viņi atrod optimālo līdzsvaru starp savām interesēm un partnera vajadzībām.

Nav iespējams izveidot veselīgas attiecības ar savu bērnu, atrodoties pastāvīgā nemiera un izdegšanas stāvoklī. Tāpēc vecākiem ir tik svarīgi iemācīties vispirms rūpēties par sevi un pēc tam par bērnu. Tikai atrodoties emocionāli stabilā stāvoklī, spēsi labāk izprast dēla vai meitas vajadzības un vēlmes, izveidot mierīgu un racionālu dialogu iespējamo konfliktu gadījumā, nezaudēt savaldību, kad bērns reaģē netradicionāli, bet uzklausīt pilnvērtīgi un kontrolēt savas emocijas.

Harmonija ar sevi

Foto: pixabay.com

Tas ir vissvarīgākais mērķis, kā sasniegšanai mēs attīstām emocionālo inteliģenci. Mīlestība pret sevi ir sākuma punkts, no kura sākas visu dzīves jomu uzlabošana.

Jāiemācās atpazīt un pieņemt jebkāda veida emocijas - no prieka līdz dusmām. Tas ir vienīgais veids, kājvat kļūt par līdzsvarotu un holistisku cilvēku, sasniegt visus izvirzītos mērķus un izbaudīt katru šīs dzīves mirkli. Iemācieties tieši pateikt, kas jums nepatīk: laika gaitā tas palīdzēs jums izveidot savas robežas.

Attīstīta emocionālā inteliģence palīdz mums saprast, kā un kāpēc ir mainījies mūsu garastāvoklis, kas tieši izraisīja mūsu stāvokļa pasliktināšanos un kā to labot. Tādā veidā var palielināt produktivitāti, izvairīties no izdegšanas un stresa situācijām - nemiers un spriedze vienkārši netraucēs.

Nekad nav par vēlu apgūt ko jaunu

Foto: pixabay.com

Attīstot emocionālo inteliģenci, vienlaikus paaugstini savu IQ: lasi labas grāmatas, klausies lekcijas un podkāstus, interesējies par mūziku un kultūru. Tā kļūst par harmonisku cilvēku, interesantu sev un citiem.

Lasi arī: Padomi, kā saglabāt draugus uz mūžu

Dzīvesstils

“Vai zināji, ka septembris ir ģimeņu maltīšu mēnesis, kas sniedz lielisku iespēju arī Latvijā iedibināt jaunu tradīciju tām ģimenēm, kas šo faktu nezināja, jo pirmsākumi meklējami ASV,” raksta extension.usu.edu.

Svarīgākais