Skan kā rūkšana: zinātnieki atšifrējuši ziloņu slepeno valodu

© Foto: pixabay.com

Fakts, ka ziloņiem piemīt augsts intelekta līmenis, ir zināms jau sen. Tomēr tagad pētniekiem ir izdevies atšifrēt šo brīnišķīgo dzīvnieku valodu.

Stenfordas universitātes biologiem ir izdevies spert vēl vienu soli uz priekšu ziloņu izpētē. Jaunā pētījuma vadītāja Keitlīna O'Konnela-Rodvela (Caitlin O'Connell-Rodwell) sacīja, ka viņiem ir izdevies iedziļināties šo apbrīnojamo dzīvnieku saziņas noslēpumos. Kā zināms, tiem piemīt augsts intelekta līmenis un lieliska atmiņa, ir vērts atcerēties stāstu par ziloni, ko sauca Play Tang.

Foto: Pexels.com

Zinātnieki novēroja pieaugušo Āfrikas ziloņu tēviņu uzvedību. Viņiem izdevās ierakstīt viņu izdotās skaņas un atšifrēt to nozīmi. Izrādījās, ka tad, kad zilonis vēlas informēt pārējos biedrus, ka pienācis laiks pārcelties uz jaunu vietu, viņš izdod raksturīgu skaņu, ko cilvēka auss uztver kā primitīvu rūkšanu.

Tomēr patiesībā tas ir signāls, ka ir pienācis laiks doties prom. Tiklīdz šo komandu ir devis līderis, tā tiek nodota no ziloņa zilonim visā ganāmpulkā.

Biologi norāda, ka iegūto ierakstu var uzskatīt par izrāvienu, jo šo dzīvnieku izdotajās skaņās "iešūts" daudz vairāk informācijas, nekā līdz šim bija zināms.

Biologi novēroja Āfrikas krūmu ziloņus (Loxodonta africana) Mushara Waterhole Etošas nacionālajā parkā Namībijā. Tas ir viens no lielākajiem nacionālajiem parkiem Āfrikā.

Foto: Pexels.com

Lai gan šie dzīvnieki tiek uzskatīti par sociāliem zīdītājiem, kas dzīvo ganāmpulkos, tēviņi un mātītes un viņu pēcnācēji pārvietojas atsevišķi.

Kad tēviņi sasniedz briedumu, kas notiek aptuveni 10 līdz 19 gadu vecumā, viņi pamet ganāmpulku un dzīvo vai nu vieni, vai arī nelielās "vecpuišu" grupās, raksta Daily Mail.

Foto: pixabay.com

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais