Neticami, bet fakts! Ārsti izglābj kaķi, kas norija lāpāmo adatu

Kaķis saimnieces Sindijas acu priekšā ielēcis plauktā un piekļuvis kastei ar diegiem un adatām. © Foto no privātā arhīva

Britu īsspalvainais mincis vārdā Miša pierāda: viņam ir deviņas dzīvības.

Unikāla operācija Gulbenē, “Ķepainu klīnikā”, ir veikta kaķim, kurš spēlējoties bija norijis 3 centimetrus garu lāpāmo adatu ar visu diegu. Laimējās, ka saimniece redzēja brīdi, kad tas notika, jo pretēja gadījumā viss varēja beigties letāli un pat nebūtu nojausmas, kas par vainu.

Vēl tagad ģimene, kurā mājo šis pārdrošais mincis, brīnās, kā tā vispār varēja notikt. Dzīvnieks taču ir labi pieskatīts. Taču reizēm dzīvē notiek tā, kā tajā pasakā par Ērkšķrozīti. Lai kā ta tika sargāta no adatām, reiz tomēr atrada savu liktenīgo. Ērkšķrozītei viss beidzās labi. Un arī šajā stāstā mincis palika sveiks un vesels.

Saimniecei Sindijai viņas mīlulis Miša labprāt dodas rokās. Atļauj arī sevi ņurcīt. Jūtama savstarpēja uzticēšanās un mīļums. / Foto no privātā arhīva

Nelaime notika sestdienā

Kaķis saimnieces Sindijas acu priekšā ielēcis plauktā un piekļuvis kastei ar diegiem un adatām. Kamoli esot viņa kaislība. Tāpēc jau arī diegu kaste bija nolikta grūti pieejamā vieta. Bet te viss noticis zibenīgi. Mincis pakampis dienu ar adatu, Sindijas gribējusi aizkavēt viņu, paglābt. Bet tajā brīdī pa vidu bija pašas mazais dēliņš Rihards. Divu roku izrādījās par maz. Un ar šausmām Sindija saprata - kaķis ir norijis adatu ar visu diegu.

No kaķa vēdera izoperētā adata ar tajā ievērto diegu tagad ģimenē tiek glabāta kā relikvija un ķīla tam, ka mincim vēl priekšā ilgs un labs mūžs. / Foto no privātā arhīva

Mīluļa dzīvība bija briesmās. Saimniece nekavējoties zvanīja sava zvēriņa veterinārārstei Paulai Putniņai, SIA “ Paulavet” īpašniecei. Kaut bija sestdiena, daktere aicināja ar steigu kaķi vest uz klīniku. Tika veikts rentgens. Daktere konstatēja, ka adata nonākusi kaķim kuņģī. Daktere skaidrojusi - adata ir mazāk bīstama par garo diegu. Adatu kaķis būtu izvadījis no organisma dabīgā veida, bet diegs varētu sapīt zarnas. Tāpēc uzreiz dzīvniekam tika veikta operācija. Tajā piedalījās arī otra veterinārārste, P.Putniņas mamma Ilze Mezīte. Sindija no sirds saka paldies abām dakterēm un piebilst, ka augtu vērtē ne tikai viņas, bet arī “Ķepaiņu klīniku”, kur iespējams veikt mūsdienīgu diagnostiku un, ja nepieciešams, nāk klientiem pretī un palīdz pat brīvdienās.

“Es tuvākajā apkārtnē nezinu, kur vēl var dzīvniekiem veikt rentgenu. Tāpēc uz Gulbeni savas problēmas risināt brauc arī suņu un kaķu saimnieki no kaimiņu novadiem,” stāsta Sindija.

Vairs pat rētu nevar redzēt

“Tagad vairs pat rēta uz vēdera mincim nav redzama,” saka saimniece Sindija. Bet šis dramatiskais notikums risinājās nesen - šopavasar. Žurnālistes atnesto cienastu, kas domāts kaķim, saimniece pretī neņem. Saka - viņš “uz diētas”. Tā kā viņam ir problēmas ar urīnceļiem un lieko svaru, kaķis saņem tikai specializēto barību. Miša sver 5 kilogramus, bet vēl nesen svēra 7. Sindija teic - gribas, lai kaķis dzīvo pēc iespējas ilgāk. Dzīvnieku sauc Miša, viņš ir britu īsspalvainais kaķis, tautā saukts par zilo kaķi. Mišam ir 7 gadi.

Ja Mišu izlaiž pastaigāt privātmājas pagalmā, viņš tiek “ganīts”. Tas nozīmē - kaķi neizlaiž no acīm. / Foto no privātā arhīva

Vārdu ieguvis saistībā ar saviem dzimtrakstiem. Mincis nāk no kaķu audzētavas un arī viņam piešķirts tāds pats vārds kā ciltstēvam. Miša uz Gulbeni ir atvests no Preiļiem kā mazs kamoliņš. Tagad izaudzis par lielu dzīvnieku. Mājās viņš jūtas kā kundziņš. Ir aprūpēts, pieskatīts, ārā, pagalmā, pastaigāties dodas tikai kāda ģimenes cilvēka pavadībā. Citādi ne. “Dārgs dzīvnieks,” tā ar smaidu par Mišu saka saimniece. Un vienlaikus piebilst, ka kaķis viņai un pārējai ģimenei ir ļoti svarīgs un mīļš, kaut pārdzīvojumus delverības un veselības problēmu dēļ ir radījis ne reizi vien. Pēc rakstura Miša nemaz neesot tik mīlīgs kā varētu likties. Pat ģimenē viņš izvēlas, ar ko vairāk draudzēties, kam doties rokās un kam ne.

Uzziņai!

Ja Mišu izlaiž pastaigāt privātmājas pagalmā, viņš tiek “ganīts”. Tas nozīmē - kaķi neizlaiž no acīm. / Foto no privātā arhīva

Britu īsspalvainais kaķis ir lielā auguma šķirnes kaķis. Turklāt runči ir daudz lielākā augumā nekā kaķenes. Britu īsspalvainais kaķis ir mierīgs kaķis ar nelielu slinkuma izpausmi. Turot kaķi tikai iekštelpās, tas var apvelties, tādēļ jāpievērš uzmanība kaķa diētai. Ilgdzīvotājs, dzīvo 14—20 gadus. Pirmie britu īsspalvainie kaķi, kas bija klasiskajā zilajā krāsā, tika izstādīti Starptautiskajā kaķu izstādē, kas notika 1881. gadā Londonā.

Dzīvesstils

Latvijā kumelītes ir viens no atpazīstamākajiem un populārākajiem ārstniecības augiem,  jo zināmas no senatnes ar to plašo pielietojumu  dažādu veselības sūdzību mazināšanai, lietojot iekšķīgi un ārīgi gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Svarīgākais