Laimīga suņa pazīmes un reakcijas

© Foto: pixabay.com

Lielākā daļa suņu īpašnieku, iespējams, labprāt uzzinātu, ko domā viņu mājdzīvnieks. Diemžēl suņi nevar mums to pateikt, tāpēc var būt grūti zināt, vai viņi ir patiesi laimīgi vai vienkārši iztiek ar savu dzīvi.

Lai gan neviens nevar nolasīt suņa domas, veterinārārsti ir vistuvāk suņu tulkiem — un viņi saka, ka ir noteikta uzvedība un modeļi, kas var norādīt, vai suns dzīvo laimīgu un apmierinātu dzīvi. Un, nē, astes luncināšana ne vienmēr nozīmē, ka jūsu suns ir jautrs, precizē huffpost.com.

Kā noteikt, vai suns ir laimīgs, un padomi, kā padarīt kucēnu laimīgāku:

Foto: pixabay.com

Suņiem nepieciešams apmierināt savas pamatvajadzības. Ir grūti būt priecīgam, ja pamatvajadzības nav apmierinātas, un tas pats attiecas uz suņiem.

"Kad es domāju par "laimīgu", es domāju par labturību un to, ka ir apmierinātas suņa visas vajadzības," sacīja Dr. Keita Andersone, veterinārārste no Kornela universitātes Dufīldas Dzīvnieku uzvedības institūta Ņujorkā. "Un šī ideja meklējama diezgan daudzos veidos."

Veterinārārste atsaucās uz piecām dzīvnieku labturības brīvībām — brīvību no bada un slāpēm; atbrīvošanās no diskomforta; brīvība no sāpēm, ievainojumiem un slimībām; brīvība izrādīt normālu uzvedību; un brīvība no bailēm un ciešanām.

Mūsdienās mūsu izpratne par suņu laimi pārsniedz vienkāršus kritērijus, piemēram, šos, izcēla Keita Andersone. Tas pats attiecas uz cilvēku laimi, par ko liecina tūkstošiem un tūkstošiem pašpalīdzības grāmatu par šo tēmu. Taču pamatvajadzību apmierināšana ir solis pareizajā virzienā.

Suņiem ir atbrīvota ķermeņa valoda

Foto: pixabay.com

Laimīgiem suņiem vajadzētu būt ļoti vaļīgai ķermeņa valodai. Viņiem nevajadzētu būt spriedzei. Viņu ausis nedrīkst būt atvilktas. Jums nevajadzētu redzēt viņu acu baltumus. Viņu astei atkarībā no šķirnes jābūt normālā leņķī pret ķermeni, piemēram, 90 grādiem, vai vienkārši atslābušai.

Dr. Kristi Flinna, primārās aprūpes veterinārārste Minesotas Universitātes Veterinārmedicīnas koledžā, piebilda, ka suņu svaram jābūt vienmērīgi sadalītam uz visām četrām ekstremitātēm. Viņiem nevajadzētu noliekties atpakaļ vai stāvēt ar ķepām uz augšu.

"Ja mēs redzam suni, kas vienkārši guļ pagalmā saulē, vienkārši guļ uz sāniem ar atslābinātu ķermeni," sacīja Flinna, "tad man tā ir laimīga vai apmierināta suņa pazīme." Suns, visticamāk, ir diezgan laimīgs, ja viņa kustības ir “brīvas un izskatās kā nūdeles”.

Sunim ir atbrīvota sejas izteiksme

Foto: pixabay.com

Suņiem un cilvēkiem ir līdzīgi sejas muskuļi, tāpēc noteiktas sejas izteiksmes var parādīt, vai viņi jūtas apmierināti. Tas ietver saruktu uzacu neesamību un to, vai muskuļi izskatās atslābuši ap acīm, atslābuši ap muti.

Padomājiet par to: kad esat sarūgtināts, jūsu mute, iespējams, nokrīt un acis var šķielēt. Tas nav laimīga cilvēka (vai suņa) izskats. Tātad, ja pamanāt, ka suņa sejā ir mierīgs, relaksēts skatiens, var droši teikt, ka viņam ir labs garastāvoklis.

Mājdzīvniekam ir noteikta rutīna

Foto: pixabay.com

Tāpat kā maziem bērniem, suņiem patīk, ka lietas ir paredzamas. Nav tā, ka viņi nevēlas novitāti un aizrautību, bet viņi nevēlas, lai visa pasaule pastāvīgi atšķirtos. Grūtākie gada laiki suņiem ir tad, kad mainās cilvēku grafiki. Tas var notikt brīvdienu, liela ceļojuma vai atgriešanās birojā laikā.

Lai gan atvaļinājumi, protams, ir atļauti — un atgriešanos birojā, visticamāk, nevarēsit kontrolēt —, ir svarīgi pēc iespējas vairāk ievērot rutīnu ar mājdzīvnieku un izveidot jaunu rutīnu, kad ir jānotiek pārmaiņām. Ļaut savam sunim būt pašam neatkarīgi no tā, vai tas ir kautrīgs vai draudzīgs, ir svarīgs veids, kā viņam justies ērti. Ļaut savam sunim būt pašam neatkarīgi no tā, vai tas ir kautrīgs vai draudzīgs, ir svarīgs veids, kā viņam justies ērti.

Suņi piedalās dažādās aktivitātēs, piemēram, vingrošanā, apmācībās vai puzles rotaļlietu izmantošanā. Ir svarīgi, lai suns daudz vingrotu; tas var ne tikai palīdzēt saglabāt viņa svaru veselīgā diapazonā, bet arī nodrošināt viņiem tik nepieciešamo dzīves bagātināšanu.

Foto: pixabay.com

"Es vingrojumus klasificēju kā bagātināšanu, un bagātināšana ir patiešām plaša tēma," skaidroja dr. Andersone. "Tās ir lietas jūsu dzīvē, kas ir pašaprūpe." Papildus vingrinājumiem tas var ietvert garīgo stimulāciju. Tāpēc suņiem svarīga ir fiziska pārvietošanās, tāpat kā puzles rotaļlieta vai piedalīšanās apmācību nodarbībās.

"Es atbalstu un izmantoju uz pierādījumiem balstītas, humānas apmācības metodes saviem suņiem un iesaku klientiem un mājdzīvnieku īpašniekiem izmantot to pašu, tikai tāpēc, ka tas parāda, ka tas samazina stresu un konfliktus," sacīja Flinna.

Apmācība var arī saglabāt suņa prātu asu neatkarīgi no tā, cik jauns (vai vecs) tas ir. Tātad tas, ka kucēns ir nomākts un jau zina savas pamatkomandas, nenozīmē, ka mācīšanās ir jāpārtrauc.

Foto: pixabay.com

Tas suņiem patiešām var sagādāt prieku un tas ir lielisks veids, kā izveidot saikni ar savu mājdzīvnieku un stiprināt šīs attiecības. Cilvēkiem ir labi nodomi, taču, manuprāt, ir svarīgi dot suņiem vietu un ievērot viņu robežas.

Tāpat kā cilvēkiem ir atļauts dot priekšroku kaut kam, tā ir arī suņiem. Un, ja piespiedīsiet savu mājdzīvnieku rīkoties pretēji viņa dabiskajiem instinktiem vai unikālajai personībai, atņemsit viņu prieku — un kurš gan to vēlētos darīt?

Kā atpazīt ērces suņiem, lasiet šeit.