Gan borščā, gan pret pelēm: kā ar vienu garšvielu uz visiem laikiem aizdzīt grauzējus

© Foto: pexels.com

Ja nevarat atrast patiesi efektīvu peles atbaidīšanas līdzekli, izlasiet šo rakstu. Peles mājā un citās vietās nodara daudz ļaunuma, sākot no augu iznīcināšanas, stādāmā materiāla sabojāšanas un augsnes izrakšanas līdz pat pārtikas inficēšanai ar slimībām. Kā dzīvojamā istabā vai dārzā atbrīvoties no pelēm, izmantojot tautas līdzekļus, stāsta UNIAN.com.

Ja mājās atrodat šos mazos nelūgtos viesus, nekavējoties jārīkojas. Grauzēju klātbūtni nevar ignorēt, pretējā gadījumā sekas būs ļoti nepatīkamas:

  • sabojāta pārtika;
  • blusas un citi kukaiņi;
  • cilvēku un dzīvnieku infekcijas slimību attīstības risks;
  • elektroinstalācijas sagraušana;
  • psiholoģisks diskomforts.

Foto: pexels.com

Kas attiecas uz dārzu, tad tajos pārvietojoties, peles var ēst vai sakošļāt sēklas, ko gatavojaties izmantot sēšanai. Protams, pēc šādas iejaukšanās tās vairs nebūs piemērotas.

Grauzēji spēj arī izrakt zemi un vienlaikus bloķēt barības vielu piekļuvi augiem un sabojāt to saknes. Tātad tautas vai ķīmiskais līdzeklis, lai atbaidītu peles, ir nepieciešams ikvienam, kurš klātienē ir saskāries ar grauzējiem.

Kā atbrīvoties no pelēm mājā un vasarnīcā

Pirmā iespēja ir peļu inde, ko izmanto gandrīz visi radikālo metožu cienītāji. Ir dažādi peļu atbaidīšanas līdzekļi - pulveri ēsmu pagatavošanai, krēmi, tabletes, aerosoli un pat šķidrumi, kas jāsajauc ar ūdeni.

Peļu inde tiek izvēlēta, ņemot vērā finansiālās iespējas, problēmas mērogu un vēlamo efektu - šādu produktu klāstā var atrast pat ātras darbības zāles, kas acumirklī nogalina pat ļoti lielas un pieredzējušas žurkas.

Arī peļu ultraskaņa “strādā” lieliski, jo tehnoloģija nestāv uz vietas - daudzi vasarnīcu iedzīvotāji, izmēģinājuši šo metodi un to slavē. Jums vienkārši jāiegādājas šāda ierīce un jānovieto vietā, kur pamanītas peles. Vēlams periodiski mainīt frekvenci, lai grauzēji nepierastu pie skaņas. Nenoliedzama priekšrocība ir tā, ka ultraskaņa no pelēm ir videi draudzīga, izturīga un droša cilvēku un mājdzīvnieku kontroles metode. Vienīgais “bet” ir tas, ka no tā var baidīties kāmji, mājdzīvnieku žurkas un šinšillas.

Foto: pexels.com

Peļu atbaidīšanai var izmantot arī mehāniskos un elektriskos slazdus. Pirmais variants ir pazīstams daudziem - šī ir ierīce ar mehānismu, kas tiek iedarbināts, kad slazdā nokļūst grauzējs. Otrais (elektriskais) tiek uzskatīts par humānāku - iekšpusē esošā ēsma piesaista peli, kad tā atrodas blakus, gaismas indikators nodziest, un tad grauzējs nekavējoties saņem strāvas izlādi, kuras jauda to uzreiz nosūta pie senčiem.

Kā atbrīvoties no pelēm, izmantojot tautas līdzekļus

Foto: pexels.com

Ja nevēlaties vai nevarat tērēt naudu indei vai iegādāties īpašas ierīces, varat iztikt ar to, kas ir mājās:

  • koksnes pelni - paliek uz ķepām, ir nepatīkama smaka, tāpēc peles neatgriezīsies tur, kur tās tajā iekāpa;
  • asie pipari - ietin papīrā, aizdedzina un fumigē telpu, kur atradās peles (parasti izmanto pieliekamajiem un pagrabiem);
  • ķiploki - kārto uz plauktiem un virsmām.

Lauru lapas pret pelēm

\

Foto: pexels.com

Populāras ir arī lauru lapas pret pelēm - atsauksmes par šo metodi ir ļoti pozitīvas. Viss, kas jādara, ir sasmalcināt garšvielu un izkaisīt to, kur staigā grauzēji. Pelēm paredzētos farmaceitiskos produktus labāk nepirkt, ja vien nepērkat vērmeles un piparmētru ēteriskās eļļas, jo grauzēji šīs smakas nepanes.

Foto: pexels.com

No pelēm var atbrīvoties, izmantojot sodu - katrai mājsaimniecei noteikti būs šis pulveris mājās. Bļodā ieber vienādās daļās cukuru, miltus un sodu, pielej ūdeni, lai pagatavotu mīklu, no tās izrullē vairākas bumbiņas un novieto pareizajās vietās. Ja pele ēd šādu kārumu, soda, savienojoties ar kuņģa sulu, izraisīs ķīmisku reakciju. Grauzējs nevarēs izspļaut “kārumu” un mirst.

Par Austrijas mini safari lasiet šeit.

Dzīvesstils

20. un 21.jūnijs būs gada garākās dienas. Dienas garums Rīgā būs 17 stundas un 52 minūtes, pārējā Latvijā - no 17 stundām un 33 minūtēm Augšdaugavas novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Valmieras novada ziemeļos, informē LETA.

Svarīgākais