Vienīgā lieta, ko nevajadzētu darīt, pastaigājoties ar suni

© Foto: pixabay.com

Ejot pastaigā, ir jākoncentrē sava uzmanība uz dzīvnieku, jo pastaigas laikā var gadīties daudzas negaidītas situācijas, tāpēc vienmēr jābūt tuvu savam mīlulim.

Pastaigas ir ārkārtīgi svarīgas suņiem un viņu saimniekiem. Tādā veidā mājdzīvnieks saņem daudz fizisko aktivitāšu, garīgo stimulāciju un socializēšanos. Cilvēkiem tā ir papildu fiziskā aktivitāte, kas ir atslēga hronisku slimību profilaksei un garīgās veselības uzlabošanai. Tomēr dažreiz pastaigas laikā saimnieks nekoncentrējas uz suni, jo uzmanību novērš sociālie mediji vai citas lietas. Par to raksta Huffpost.

Daži dzīvnieku tiesību aktīvisti to salīdzina ar "izklaidīgu braukšanu". Tāpēc, ja nepievēršat uzmanību savam sunim un videi, varat viegli nonākt briesmās vai zaudēt saikni ar savu dzīvnieku. Dodoties pastaigā, suņa drošībai jābūt pirmajā vietā.

Foto: pixabay.com

Kāpēc pastaigas laikā ir svarīgi atrasties tuvu savam sunim?

Lielākā daļa suņu zina, ko viņi vēlas darīt pastaigas laikā, galvenokārt ostoties vai, iespējams, dzenājot citu suni, kas iet pa priekšu.

Bet ne viss ir interesantas smaržas un jautri jauni draugi. Daži suņi var vēlēties cīnīties ar tuvojošos suni, pieskriet pie bērna vai satvert vistas kaulu, kas guļ uz ietves. Vēl ļaunāk, suņi var norīt kaut ko indīgu, piemēram, šokolādi vai ksilītu saturošas konfektes.

Pastaigas laikā var arī nostiprināt pamatprasmes, piesaucot suni tuvāk, lai viņam iedotu gardumu, pirms viņš paspēj reaģēt uz citu suni. Turklāt šādā veidā varat novērst viņu uzmanību no potenciāli bīstamās uzkodas, kas atrodas uz zemes.

Foto: pixabay.com

Kad īpašnieks vairāk zina savu apkārtni, viņš var būt mazāk aktīvs un ātri reaģēt uz šīm lietām. Mājdzīvnieku īpašniekiem vienmēr pastaigas laikā jābūt kopā ar saviem mājdzīvniekiem.

Tas, visticamāk, padarīs saimniekus gan laimīgākus, gan veselīgākus, gan emocionāli tuvākus ar mājdzīvnieku nekā jebkura īslaicīga stimulācija viedtālrunī.

Citi interesanti fakti par suņiem

7 toksiski produkti, ko nekādā gadījumā nevajadzētu dot suņiem - šokolāde, kofeīns, ķiploks, sīpoli, vīnogas un citi nevēlami pārtikas produktus. Vislabāk ir glabāt šos produktus suņiem nepieejamā vietā.

Suņi mēdz mieloties ar jebkuru ēdienu, ko viņi var atrast, no ābolu pīrāga līdz steikam. Lai gan daudzi no šiem produktiem nekaitēs mājdzīvniekam, daži var būt nāvējoši.

Portāls marthastewart.com norāda, ka, patērējot šādus produktus, suņiem var rasties vemšana, samazināta ēstgriba, letarģija, izmaiņas elpošanā, koordinācijas zudums vai acīmredzamas sāpes.

Šokolāde

Teobromīns un kofeīns, kas atrodams šokolādē, var ietekmēt suņa kuņģa-zarnu traktu, centrālo nervu sistēmu un sirdi, izraisot vemšanu un caureju, krampjus, patoloģisku sirdsdarbību un muskuļu trīci. Tomēr tumšā šokolāde ir toksiskāka nekā piena vai baltā šokolāde.

Kofeīns

Foto: pixabay.com

Kofeīns ir toksisks suņiem ne tikai tad, ja to lieto ar šokolādi, bet arī atsevišķi. Pazīmes, kas liecina, ka suns varētu būt uzņēmis kofeīnu, ir ātra elpošana, nemiers, paātrināta sirdsdarbība, augsta ķermeņa temperatūra un muskuļu trīce.

Ķiploki, sīpoli un maurloki

Ķiploki, sīpoli un maurloki satur savienojumus, kas var izraisīt oksidatīvus bojājumus suņa ķermeņa šūnām.

Šie pārtikas produkti sākotnēji var izraisīt vemšanu un pēc tam iznīcināt sarkanās asins šūnas un izraisīt anēmiju. Saindēšanās simptomi var būt letarģija un/vai vājums, bālas smaganas un urīna krāsa.

Vīnogas un rozīnes

Šo augļu ēšana svaigā vai žāvētā veidā var izraisīt sunim nieru bojājumus. Saindēšanās ar vīnogām bieži notiek divos posmos, sākot ar tādiem simptomiem kā letarģija, apetītes trūkums, dehidratācija un ātra elpošana pirmajās 24 stundās un beidzot ar turpmākām nieru mazspējas pazīmēm, piemēram, vemšanu, pārmērīgām slāpēm vai urinēšanu, sāpēm vēderā un komu.

Maizes mīkla

Foto: pixabay.com

Alkohols un gāze, ko raugs ražo fermentācijas laikā, var radīt nopietnas veselības problēmas mājdzīvniekam. Alkohola uzsūkšanās no kuņģa asinsritē var izraisīt vemšanu un caureju, pastiprinātas slāpes, zemu cukura līmeni asinīs, koordinācijas traucējumus, trīci, krampjus un nāvi. Gāzu uzkrāšanās kuņģī var izraisīt vēdera uzpūšanos, kas var kļūt par diskomforta avotu un, vēl nopietnāk, sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumus.

Trekna gaļa

Parasti barība ar augstu tauku saturu, lai gan ne vienmēr ir toksiska suņiem, var izraisīt aizkuņģa dziedzera iekaisumu (pankreatītu), kas var izraisīt apetītes samazināšanos, sāpes vēderā, vemšanu un caureju.

Ksilīts

Foto: pixabay.com

Ksilīts ir cukura aizstājējs, kas tiek izmantots, lai samazinātu dažādu pārtikas produktu kaloriju saturu. Tomēr suņiem ksilīts liek aizkuņģa dziedzerim izdalīt insulīnu, kas var izraisīt bīstamu cukura līmeņa pazemināšanos asinīs. Saindēšanās pazīmes var būt vemšana, kam seko letarģija, vājums, koordinācijas traucējumi un citi zema cukura līmeņa asinīs simptomi, kas var parādīties līdz pat 24 stundām.

Kā atpazīt sunim ērces kodumu, lasiet šeit.