© Foto: pixabay.com

Kad kādam no mums tuviem cilvēkiem ir šoks, mēs nevaram palikt malā. Bet standarta frāzes no sērijas “Viss būs labi” vai “Neraudi, es esmu šeit” var tikai nokaitināt, nevis palīdzēt.

Cilvēki, kuri piedzīvojuši ekstrēmus brīžus, piedzīvo plašu negatīvo emociju gammu, kas bieži kļūst par posttraumatiskā sindroma sākumpunktu. Daži ieiet sevī, citi vardarbīgi pauž savas jūtas, bet gandrīz katram ir vajadzīgs laiks, lai pieņemtu notikušo.

Klausies

Foto: Pexels.com

Cilvēkiem, kuri ir piedzīvojuši smagu stresu vai pat šoku, ir jāizrunājas. Svarīgi atcerēties, ka saruna būs grūta, saspringta un garīgi nogurdinoša. Sagatavojieties tam, ka cilvēks var pastāvīgi atkārtot sevi savu emociju, darbību, vairākkārt aprakstīt notikumu un raudāt.

Ikvienam ir sava unikālā reakcija uz sarežģītu garīgu notikumu, tāpēc nevajadzētu izrādīt aizkaitinājumu, nogurumu vai lūgt nestāstīt dažas sarežģītas lietas. Klausieties uzmanīgi, nepārtraucot. Cilvēkam ir jāatbrīvojas no negatīvām emocijām un tās jādara verbāli, lai spētu stāties pretī savām bailēm.

Pienāc tuvāk

Foto: pixabay.com

Taustāmais kontakts ir ļoti svarīgs, taču ne visi cilvēki vēlas apskauties pēc šoka pārdzīvošanas. Rakstura īpašību dēļ daži no mums vēlas paslēpties kaktā un attālināties no visa kaut vai uz brīdi.

Neuzstāj uz sarunu un apskāvienu, ja redzi, ka otram ir vajadzīgs laiks, lai pieņemtu notikušo, bet esi pietiekami tuvu, lai apskautu, paglaudītu pa plecu. Ir jāparāda, ka viņš nav viens, bet tajā pašā laikā ir jāievēro tiesības uz personīgo telpu.

Aprūpē uzmanīgi

Foto: pixabay.com

Nemēģiniet ātri aizvest cilvēkus no viņu strupceļa un šoka stāvokļa, jo dažiem var būt nepieciešams daudz laika, lai atjaunotu savus garīgos spēkus. Labāk izrādīt rūpīgu attieksmi par katru sīkumu.

Izveido ērtu un nepiespiestu atmosfēru, taču tai nevajadzētu būt pārāk uzmācīgai, lai nenokaitinātu otru.

Neaizmirsti par sevi

Foto: pixabay.com

Nereti situāciju, kas notika ar tuvajiem, uztveram tik tuvu pie sirds, ka pašiem liekas, ka zeme zūd zem kājām.

Šādos brīžos var rasties trauksmes lēkmes un pasliktināties miegs. Bet ir svarīgi apzināties, ka kādu dienu kļūs vieglāk, viss pāries, tāpēc nevajadzētu iegrimt depresijā un izmisumā.

Centieties koncentrēties uz lietām, kas ir pazīstamas, un neliedziet sev sazināties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem un draugiem.

Par to, vai intuīcija var palīdzēt grūtā brīdī, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv