Kā nepārēsties svētkos? 5 vienkārši triki

© pexels.com

Svētkos reti kurš vēlas skaitīt kalorijas vai atteikties no iemīļotākajiem ēdieniem. Tomēr pārēšanās sajūta – smagums, miegainība un diskomforts – bieži sabojā svētku noskaņu. Labā ziņa: nepārēsties var arī bez diētām, vienkārši mainot dažus paradumus pie galda! Kā? Iesaka “Very Well Health”.

Trauku izmērs ir svarīgāks, nekā šķiet

Lielā šķīvī pat normāla porcija izskatās niecīga, un roka pati stiepjas pēc papildinājuma. Izvēloties mazāku šķīvi, smadzenes uztver porciju kā pietiekamu, pat ja reāli apēsts mazāk. Tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nepārspīlēt, neko sev neaizliedzot.

Ēdienu secība var mainīt pašsajūtu

Ja svētku maltīti sāk ar salātiem, dārzeņiem vai vieglāku uzkodu, izsalkums mazinās dabiski. Tad, nonākot pie sātīgākiem ēdieniem, tie vairs netiek apēsti steigā un pārmērīgos daudzumos. Tā nav diēta - tā ir gudra secība.

Temps - galvenais pārēšanās iemesls

Ķermenim vajag apmēram 20 minūtes, lai saprastu, ka tas ir paēdis. Ja ēdiens tiek apēsts pārāk ātri, sāta sajūta atnāk tad, kad jau ir par vēlu. Palīdz vienkārši paņēmieni: nolikt dakšiņu starp kumosiem, vairāk sarunāties, iedzert ūdeni vai nesteigties pēc nākamā šķīvja.

pexels.com

Dzērieni arī “aizņem” vietu

Saldie dzērieni, sulas vai alkohols bieži tiek uztverti kā nieks, bet tie palielina apetīti un apēstā daudzumu. Glāze ūdens pirms maltītes vai starp ēdieniem palīdz kontrolēt izsalkumu un samazina vēlmi nepārtraukti uzkost.

Nepārēšanās nav par atteikšanos

Svarīgi atcerēties: mērķis nav “ēst maz”, bet ēst apzināti. Ja ļauj sev pagaršot visu, kas garšo, bet dari to lēni un bez steigas, svētki kļūst baudāmi, nevis nāk komplektā ar smaguma sajūtu.

Svētkos nav jāmaina ēdienkarte vai jāatsakās no iecienītajiem gardumiem. Pietiek ar mazām izmaiņām - šķīvja izmēru, ēšanas secību un tempu. Tieši šie sīkumi bieži nosaka, vai svētku vakars beigsies ar prieku un viegluma sajūtu, vai ar smagu un sāpošu vēderu.

Uzziniet arī, kāpēc pārēšanās ir kaitīga ne tikai kuņģim, bet arī smadzenēm.