Noteikta sliktākā kokteiļu sastāvdaļa

© Foto: freepik.com

Šis auglis tiek uzskatīts par ideālu kokteiļu pamatu, taču tas var ievērojami samazināt dzēriena uzturvērtību. Šis auglis ir banāns, kā liecina Kalifornijas Universitātes Deivisā zinātnieku pētījumi. Šī sastāvdaļa traucē labvēlīgo savienojumu uzsūkšanos no ogām. Pētījums publicēts žurnālā “Food and Function”.

Pētījums ir parādījis, ka banāni un daži citi augļi satur enzīmu polifenola oksidāzi (PPO), kas ievērojami samazina flavanolu - bioaktīvu savienojumu, kas labvēlīgi ietekmē sirdi un smadzenes - uzsūkšanos. Šīs vielas lielā daudzumā ir atrodamas vīnogās, mellenēs, kazenēs un kakao.

Eksperimentā dalībnieki, kuri dzēra ogu kokteiļus ar banānu, absorbēja par 84% mazāk flavanolu nekā kontroles grupa. Tāpēc zinātnieki iesaka alternatīvas kokteiļu pagatavošanas metodes.

Piemēram, labāk ir kombinēt banānus ar dārzeņiem (lapu kāpostiem, spinātiem, gurķiem). Ogas vislabāk sajaukt ar augļiem ar zemu PFO aktivitāti (ananāsiem, mango, apelsīniem). Autori norāda, ka citrusaugļu pievienošana un saldētu banānu izmantošana daļēji palēnina flavanolu iznīcināšanas procesu.

Ir svarīgi arī smūtiju izdzert tūlīt pēc pagatavošanas, jo fermentu aktivitāte laika gaitā palielinās, samazinot dzēriena uzturvērtību.