Neatkarīgi no tā, vai gatavojat parastas cieti vārītas vai pildītas olas, pārliecinieties, ka dzeltenums izvāroties ir centrēts, izmantojot šos vienkāršos padomus no pieredzējuša šefpavāra.
Pildītās olas mūsdienās piedzīvo modi. Tās jau sen ir standarta piknika ēdiens, bet pēdējos gados tās ir sākušas parādīties arī restorānu ēdienkartēs, bieži vien glamūrētā veidā.

Ir visādi veidi, kā pielāgot pamata formulu, pievienojot sākot no asiem mārrutkiem pikantumam līdz kartupeļu čipsiem kraukšķīgam, un viena no iecienītākajām pildīto olu receptēm ietver to pildīšanu ar ābolu un krabju gaļas kombināciju, raksta thetakeout.com.
Tomēr ir kāds šķērslis pildītu olu perfektai pagatavošanai: tie kaitinošie, ārpus centra novietotie dzeltenumi. Antelmo Ambrosio, Merchants Hospitality grupas šefpavārs, sniedza TheTakeout padomus par to, kā izvairīties no šīs bieži sastopamās problēmas, gatavojot cieti vārītas olas.
Šefpavārs vispirms ieteica izmantot olas, kas ir līdzīga izmēra, kas parasti ir ar olām no lielveikala iepakojuma. Tomēr nākamais solis varētu būt vēl svarīgāks: "Lēnām vāriet, lai dzeltenums pēkšņi nepārvietotos, un nekavējoties atdzesējiet, lai dzeltenums sastingtu savā vietā." Ja olas vāra pārāk strauji, tas var izraisīt dzeltenumu pārvietošanos, un ir iespējams, ka tie turpinās kustēties, līdz tos ieliks aukstā ūdenī, lai apturētu vārīšanos.

Antelmo Ambrosio ir olu eksperts, un viņam ir vairāki citi padomi, kas var palīdzēt nodrošināt, ka vārītās olas izskatās tikpat labi, cik garšo. Svaigas olas nav vislabākās vārīšanai, paskaidrojot: "Svaigas olas no lauku saimniecībām ir grūtāk nomizot nekā vecākas olas." Tā vietā izmantojiet lielveikalā nopērkamas olas, jo tās, visticamāk, ir stāvējušas mēnesi vai divus. Viņš arī iesaka pirms gatavošanas olas izņemt no ledusskapja. "Istabas temperatūras olas samazina “šoku”, ja tās ievieto karstā ūdenī."
Gatavojot olas, Ambrosio ieteica: "Izvairieties no vārīšanās, kas liek olām lēkāt un sisties viena pret otru." Tas varētu būt viens no faktoriem, kas veicina dzeltenumu izslīdēšanu no centra.
Tiklīdz ūdens uzvārās, samaziniet siltumu līdz vārīšanās temperatūrai vai pilnībā izslēdziet plīti un ļaujiet olām pabeigt gatavoties ūdens atlikušajā siltumā.
Kad olas ir gatavas 10 līdz 12 minūtēs, nekavējoties ievietojiet tās ledusaukstā ūdenī un turiet tur vēl vismaz 10 minūtes, jo tas aptur olu gatavošanos un atvieglo čaumalu nomizošanu.
Šefpavārs iesaka tās nomizot vai nu bļodā ar aukstu ūdeni, vai zem tekoša ūdens strūklas, piebilstot, ka ūdens palīdz atdalīt olu no čaumalas un membrānas. Jo vieglāk čaumala nolobās, jo mazāka iespēja, ka radīsies iedobumi, kas sabojās olu izskatu.