Kāpēc olu dzeltenumos dažreiz ir sarkani plankumi

© Foto: freepik.com

Ja, sasitot olu, redzat sarkanu asins plankumiņu, nav pamata panikai. Kas ir šie plankumi un kāpēc tie laiku pa laikam parādās.

Olas dažkārt var sagādāt pārsteigumus. Ik pa laikam var gadīties dīvainas olas ar diviem dzeltenumiem, grumbuļainām čaumalām vai gandrīz bez baltuma. Galu galā tās ir no dzīvām būtnēm, un ik pa laikam var sastapties ar olu ar sarkanu plankumu uz dzeltenuma, raksta thetakeout.com.

Ja jūsu domas uzreiz nonāca pie asinīm, tas tiešām ir tas, ko sauc par asins plankumu vai ieslēgumu. Nē, ola nav apaugļota — tā ir tikai dabiska parādība, kas dažreiz notiek. Sīkie asinsvadi vistas olvadā vai olnīcās var pārplīst, kad ola atbrīvojas no folikula, kas ir maisiņš olnīcā, kurā atrodas nenobriedusi ola. Šis folikuls var pārsprāgt olu dēšanas procesā, un, ja tas notiek, olā var iekļūt nedaudz asiņu. Asins plankums nav sastopams tikai uz dzeltenuma; tas var būt arī uz olas baltuma. Tā ir pilnīgi normāla variācija, un tas nenozīmē, ka kaut kas nav kārtībā ar olu vai vistu, kas to izdēja.

Vai olas ar asins traipiem ir drošas ēšanai?

Foto: freepik.com

Nav nepieciešams izmest olu. Ola ar asins plankumu ir pilnīgi droša ēšanai — pagatavojiet to kā parasti, un neko nesagaršosiet vai nepamanīsiet. Olu ražotāji šos asins plankumus uzskata par defektu un veic pārbaudes procesus, lai novērstu to nonākšanu veikalos.

Olas tiek pārbaudītas ar procesu, ko sauc par caurspīdēšanu — caur olu tiek spīdināta gaisma, kas ļauj vizuāli pārbaudīt, nesabojājot čaumalu. Šo kvalitātes pārbaužu dēļ reti gadās ola ar asins traipu, taču joprojām kādu reizi to var redzēt, ja vēl neesat to pamanījis.

Ja gadās iegūt tādu olu un šī doma kaitina vai nepatīk, droši to izmetiet. Tomēr, ja nevēlaties izmest šīs gardās, svaigās olas, vienkārši izņemiet plankumu ar zobu bakstāmo vai dakšiņu vai izmantojiet olas receptē, kur nebūs jāskatās uz plankumu — piemēram, pankūkās, ātrās maizes cepumos vai dārzeņu omletē.

Ja netraucē neliels kosmētisks defekts, varat tās izmantot, lai pagatavotu perfekti vārītas olas bez čaumalas vai kraukšķīgas, eļļā ceptas olas. Neļaujiet šim mazajam sarkanajam plankumam jūs samulsināt. Olas ir viens no dabas ideālajiem ēdieniem — ar asins traipiem un visu pārējo.