Izrādās, ka tā nav sevis maldināšana, kad jautājam, kāpēc pirmā ēdiena karote vienmēr šķiet garšīgāka. Pēc ekspertu domām, to ietekmē noteikti mehānismi cilvēka ķermenī.
Kad mēs nogaršojam ēdiena pirmo karoti, tā šķiet īpaši garšīga — un tā nav tikai subjektīva sajūta, bet gan smadzeņu izskaidrots modelis, skaidro eksperti.
Pirmā karote ir spilgts, jauns signāls garšas kārpiņām un smadzenēm. Tā tiek uztverta kā ārkārtīgi kontrastējoša garša. Ar otro karoti receptori sāk pielāgoties, un iespaids izgaist, raksta DoctorPiter.
Turklāt pirmā karote izraisa dopamīna strauju izdalīšanos, kas ir ķīmiska viela, kas saistīta ar prieka un atalgojuma sajūtām. Bet smadzenes ir veidotas tā, lai ātri "iemācītos" sagaidīt baudu. Ar otro karoti jaunums izzūd, un bauda nedaudz samazinās.
Tiklīdz ēdiens nonāk kuņģī un zarnās, tiek izdalīti hormoni, kas smadzenēm paziņo: "Ēdiens ir klāt, ir laiks palēnināt tempu." Tas samazina vēlmi turpināt ēst vienu un to pašu ēdienu.
Visbeidzot, smadzenes laika gaitā apzināti liek ēdienam šķist mazāk garšīgam. Tas palīdz novērst pārēšanos un palīdz dažādot uzturu, nevis apstāties pie viena ēdiena.