9 rudens pārtikas produkti, kas stiprina sirdi

© Foto: pixabay.com

Šie sezonālie pārtikas produkti, kas bagāti ar šķiedrvielām, antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām, palīdz pazemināt holesterīna līmeni un samazina aplikumu uzkrāšanās risku artērijās.

Katru dienu iesaka apēst vismaz 2,5 tases dārzeņu un 2 tases augļu un ogu, norāda uztura speciāliste Elizabete Bārnsa. Šajā sarakstā var iekļaut ļoti dažādus pārtikas produktus, taču rudenī īpaši vērts pievērst uzmanību šādiem deviņiem pārtikas produktiem, raksta verywellhealth.com.

Ķirbis. Bagāts ar beta-karotīnu, kas pārvēršas A vitamīnā, kas aizsargā pret sirds slimībām. Arī ķirbju sēklas ir labvēlīgas, jo satur šķiedrvielas un eļļas, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu.

Āboli. Šķiedrvielu un polifenolu avots, kas, regulāri lietojot uzturā, samazina sirds slimību risku.

Granātāboli. Tā sula var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, un polifenoli atbalsta sirds veselību.

Bietes. Satur nitrātus, kas ir labvēlīgi asinsspiediena kontrolei.

Lapu kāposti. Šis lapu dārzenis ir bagāts ar nitrātiem un šķiedrvielām, kas palīdz pazemināt holesterīna līmeni, kā arī antioksidantiem.

Okra. Šķiedrvielu, K un C vitamīnu, kā arī folātu avots. Lai mainītu auga tekstūru, uztura speciālisti iesaka okru cept cepeškrāsnī vai grauzdēt.

Briseles kāposti. Krustziežu dzimtas dārzenis, kas var aizsargāt pret asinsvadu kalcifikāciju, kas ir insulta riska faktors.

Dzērvenes. Satur antioksidantu proantocianidīnu, kas uzlabo asinsvadu darbību un sirds veselību.

Saldie kartupeļi. Tāpat kā ķirbis, tie ir bagāti ar beta-karotīnu un šķiedrvielām, kā arī kāliju, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu.