Ja nekad iepriekš neesat gatavojis savus marinētos gurķus, tad varētu būt pārsteigts, ka ir īpašs sāls veids, kas īpaši paredzēts šim nolūkam, neatkarīgi no tā, vai marinējat gurķus vai bietes, vai marinējat pārsteidzoši pikantas jūras veltes, piemēram, garneles.
Protams, viens sāls veids darbojas tikpat labi kā jebkurš cits, vai ne? Nebūt ne tā! Marinēšanas sāls, kas nesatur jodu un pretsalipes vielas, kas atrodamas galda sālī, ir svarīga sastāvdaļa, ja vēlaties, lai jūsu sālījums garšotu sāļi, to neietekmējot citas ķīmiskas vielas. Bet, ja jums tādas nav pa rokai, ko jūs darāt? Dr. Braienam Kuokam Le, Mendocino Food Consulting dibinātājam pastāstīja, ka citi sāls veidi derēs lieliski, ja vien tajos nebūs šo ķīmisko vielu, raksta thetakeout.com.
"Jebkas, kas satur jodu, kalcija silikātu vai pretsalipes vielas, var padarīt sālījumu duļķainu vai radīt nepatīkamas garšas, ko nevēlaties, ja paļaujaties uz sālījumu, lai saglabātu garšas vienmērību un mikrobu kontroli," sacīja Dr. Le.
Neatkarīgi no tā, vai jodētajā sālī varat sajust nelielu rūgtu pēcgaršu, marinēšana ir pietiekami nogurdinošs process, lai neko neatstātu nejaušības ziņā. Dr. Le ieteica izmantot pārtikas nozares iecienīto košera sāli, piebilstot: "Tas nesatur piedevas, vienmērīgi šķīst, un lielākā kristāliskā struktūra atvieglo tā lietošanu receptēs."
Ja kāda iemesla dēļ pieliekamajā nav sāls, mēs baidāmies, ka mums nav nekādu labu aizstājēju. Sāls ēdiena gatavošanā kopumā ir neapstrīdams, un tas jo īpaši attiecas uz fermentācijas marinēšanu, teica Dr. Braiens Kuoks Le. "Sāls samazina ūdens aktivitāti, nomāc organismus, kas var ātri sabojāties, veicina pareizo pienskābes baktēriju augšanu un palīdz dārzeņiem saglabāt kraukšķīgumu," viņš teica.
Protams, marinēšana, ko veiksiet savā virtuvē, ne vienmēr ir ilgstoša pārtikas konservēšana, taču sāls joprojām ir svarīga garšas nodrošināšanai. "Ja to nelietosiet, iegūsiet blāvus, bezgaršīgus dārzeņus, kas pārāk ātri kļūst mīksti," brīdināja Dr. Le.
Runājot par to, ko vēl iekļaut sālījumā, Dr. Le piedāvāja dažus ieteikumus, no kuriem lielākā daļa uzlabo gan garšu, gan uzglabāšanas iespējas: piemēram, etiķi un cukuru, kā arī "garšvielas, piemēram, sinepju sēklas, dilles, ķiplokus, piparu graudus un čili pārslas".
Pēc Dr. Le teiktā, "šie gabaliņi kopā rada produktu, kas ir ne tikai drošs, bet arī ar garšu, aromātu un kraukšķīgumu, ko cilvēki sagaida no laba marinējuma." Tagad viss, kas jādara, ir izvēlēties labāko gurķi marinēšanai un ķerties pie darba.