Speltas kvieši ir bagātākais olbaltumvielu avots un ir viens no vecākajiem kultivētajiem graudiem uz planētas un patiesībā mūsdienu kviešu priekštecis.
Pateicoties dabiskajām "bruņām", tas ir izturīgs pret kaitēkļiem un laikapstākļiem - ideāls kandidāts bioloģiskajai lauksaimniecībai. To ir viegli audzēt, un auga veselības uzturēšana ir īpaši vienkārša.
Viena no speltas galvenajām priekšrocībām ir tā sabalansētais sastāvs. 100 g sausu graudu satur līdz 15 g olbaltumvielu, kas padara to barojošāku nekā vairums citu graudu, tostarp parastos kviešus. Tas satur arī daudz komplekso ogļhidrātu ar zemu glikēmisko indeksu (tikai 40-45), kas nodrošina stabilu cukura līmeni asinīs.
Tas ir īpaši svarīgi tiem, kas uzrauga savu enerģijas līmeni vai cieš no insulīna rezistences, norāda eksperti un uzsver, ka spelta satur vairākus noderīgus mikroelementus un vielas, kas veicina pareizu sirds un asinsvadu sistēmas un kuņģa-zarnu trakta darbību.
Turklāt spelta ir bagāta ar šķiedrvielām (līdz 12 g uz 100 g), B grupas vitamīniem, magniju, dzelzi, cinku un selēnu. Tā stiprina imūnsistēmu, atbalsta sirds darbību un veicina gremošanu. Zinātnieki tajā ir atraduši arī antioksidantus - fenola savienojumus, kas mazina iekaisuma procesus organismā.
Spelta ir uzturvielām bagāts produkts, kas var dažādot uzturu, uzturēt veselību un mazināt atkarību no rafinētiem graudiem. Pateicoties tās daudzpusībai un patīkamajai garšai, tā viegli atrod vietu jebkuros kulinārijas eksperimentos.