Kāpostu serdes izņemšana bez raizēm

© Foto: Pexels.com

Kāposti var būt biedējoša tā apjomīguma dēļ, taču, ja plānojat gatavot dārzeņus, būs jāiemācās, kā tos sagriezt.

Kāposti ir viens no tiem dārzeņiem, ko var gatavot visu gadu kāpostu salātu, pildītu kāpostu, ceptu kāpostu veidā vai vienkārši sagriezt salātos vai tako. Šim krustziežu dārzenim ir dažādas šķirnes, taču tām visām ir viena kopīga iezīme — serde, raksta thetakeout.com.

Neskatoties uz to, ka kāpostu serdes ir ēdamas un barojošas, tās parasti tiek izmestas atkritumos to cietības dēļ. Neatkarīgi no tā, vai sagriežat kāpostus vai atdalāt to lapas, serdes izņemšana ir svarīgs solis.

Foto: pixabay.com

To var izdarīt divos dažādos veidos. Proti, atstājot kāposta galviņu veselu vai sagriežot to. Izmantotā metode būs atkarīga no tā, ko plānojat no kāpostiem gatavot.

Izmantojot ļoti asu nazi, izgrieziet serdi leņķī visapkārt un pēc tam izvelciet serdi kā aizbāzni. Otra metode paredz vispirms pārgriezt kāpostu uz pusēm. Sāciet, noņemot visas bojātās lapas no kāposta ārpuses.

Foto: pixabay.com

Pēc tam pārgrieziet kāpostu pa vidu, tieši caur serdi. Kad esat ieguvuši divas pusītes, iegrieziet serdi divos atsevišķos leņķos, lai izveidotu sava veida trīsstūri ap serdi, un izvelciet to.

Kad izmantot katru metodi

Foto: Pexels.com

Serde ir kāposta daļa — tā satur lapas kopā. Atkarībā no tā, kā gatavojat kāpostu, serdes atstāšana neļaus tam zaudēt struktūru. Tas ir svarīgi, piemēram, ja grilējat kāpostu daiviņas. Ja vēlaties atdalīt lapas, lai pagatavotu kāpostu tīteņus, vispirms jāizņem serde. Tomēr serdes izņemšanas metode ir personīgās izvēles jautājums tādiem ēdieniem kā kāpostu salāti, jo pārējo daļu sasmalcināt vai sakapājat.

Kāpostu mazgāšana ietekmēs arī serdes izņemšanu. Tas būs jādara, lai noskalotu netīrumus uz lapām un starp tām. Katru lapu var mazgāt atsevišķi vai pa daļām. Lapas var atdalīt rūpīgākai tīrīšanai, vispirms izņemot serdi, taču neizņemiet serdi pirms mazgāšanas, ja kāposti ir nepieciešami pa daļām.

Foto: Pexels.com

Ja mazgājat un sagriežat vairāk nekā nepieciešams, labākais veids, kā uzglabāt sagrieztus kāpostus, lai tie saglabātu kraukšķīgumu, ir tos uzglabāt hermētiskā traukā. Tie saglabā savu tekstūru tikai apmēram trīs dienas, tāpēc ietiniet tos plastmasas plēvē, lai tie būtu pēc iespējas svaigi.

Ja jūs (tāpat kā es) neesat sajūsmā par kāpostiem, bet vēlaties mēģināt tos pagatavot garšīgi, ir veidi, kā to izdarīt, piemēram, apgrauzdēt un pasniegt ar tahini. Tie ir arī lieliski piemēroti steikiem bez gaļas, pasniedziet ar tahini, lai padarītu tos īpašus.

Svarīgākais