Kāpostu steiks – vegānisks jaunums

© Foto: depositphotos.com

Kad cilvēki domā par grila sezonu, viņu prāts parasti pāriet uz klasiku, piemēram, burgeriem, hotdogiem un bieziem, sulīgiem steikiem. Taču veģetāriešiem vai ikvienam, kurš vēlas samazināt gaļas patēriņu, grils joprojām var būt vieta, kur baudīt košas garšas uz atklātas liesmas, it īpaši, ja uzaicināsiet vienu negaidītu viesi: kāpostu.

Tieši tā, pieticīgie, kāposti sevi dēvē par ideālu "steiku" dārzeņu grila maltītēm. Ar savu izturīgo struktūru un garšas absorbēšanas spējām kāposti vairs nav paredzēti tikai kāpostu salātiem, raksta thetakeout.

Kāposti, iespējams, nav pirmais dārzenis, kas nāk prātā grilēšanai, taču to fizikālās īpašības padara tos ideālus. Atšķirībā no maigākiem zaļumiem, kāposti ir blīvi un slāņaini. Šī struktūra ļauj tiem izturēt karstu grilu, nesadaloties un nesaiet putriņā.

Foto: pixabay.com

"Kāpostu steika kacens ir tas, kas to saglabā neskartu, tāpēc centieties iekļaut kacenu katrā sagrieztajā kāposta steikā," iesaka Džems Mantiri, vegānu recepšu izstrādātājs, ēdienu blogeris un fotogrāfs, kas veidojis The Fruity Jem.

Labākais veids, kā to izdarīt, ir sagriezt kāpostus daiviņās (iedomājieties apelsīnu), nevis šķēlēs, lai gan, protams, tas padarīs to mazāk līdzīgu steikam.

Sagriežot biezās šķēlēs jeb "steikos", lapas paliek savienotas ar kātu, veidojot lielas, sātīgas porcijas, ko ir viegli apgriezt un pasniegt.

Pieejamāki nekā steiki

Foto: Pexel.com

Protams, nevarēsiet pagatavot kāpostus tieši tāpat kā steiku. "Cepšana cepeškrāsnī ir vienkāršākā un vienmērīgākā metode, pārliecinoties, ka kāpostu steiki tiek apgriezti pusceļā. Tas izceļ dabisko saldumu un piešķir apdegušas, kraukšķīgas malas," atzīmē Mantiri. "Grilēšana piešķir dūmakainu garšu, bet kāposti var vieglāk sadegt, ja neesat uzmanīgs."

Augstais ūdens saturs kāpostos palīdz tiem saglabāt sulīgumu lielā karstumā, savukārt lapu slāņi apdeg un karamelizējas. Šīs apdegušās malas rada sarežģītu un dūmakainu garšu, kas atgādina tradicionālu steiku. Var arī radoši izmantot garšas, jo kāposti būtībā ir tukšs ēdiens, kas uzsūc marinādes, mērces un garšvielas kā liels dārzeņu sūklis.

"Jebkas trekns un aromātisks ir lieliski piemērots, jo kāposti ir dabiski maigi," saka Mantiri.

"Daži piemēri ir harisas pasta/garšvielas, gočudžana miso un BBQ mērce. Var tos pasniegt ar tādām mērcēm kā tahini bāzes mērce, čimičuri vai jogurta bāzes mērce, lai iegūtu maigāku variantu."

Foto: pixabay.com

Šis bieži ignorētais krustziežu dārzenis pat ir licis šefpavāriem mesties kāpostu “vilcienā” ar aizraujošiem ēdieniem, kas padara to par šova zvaigzni. Mantiri piebilst: "Varat tos arī papildināt ar grauzdētiem riekstiem vai sēklām kraukšķīgai garšai vai pasniegt ar kausiņu konservētu lēcu vai pupiņu, lai pārvērstu tos par maltīti."

Neatkarīgi no tā, vai meklējat sātīgas, budžetam draudzīgas veģetārās receptes vai vienkārši veidu, kā izmantot kāpostgalvu, pamēģiniet to uzmest uz grila.

Dzīvesstils

Vasaras ceļojumi ir pilni piedzīvojumu - pludmale, pastaigas, kalnu pārgājieni un pilsētas izpēte. Taču pat vislabāk plānoti piedzīvojumi var tikt iztraucēti nelielu veselības starpgadījumu dēļ - tulznas, insektu kodumi, saules apdegumi vai galvassāpes. Mini aptieciņa ļaus jums būt sagatavotam, lai ceļojums turpinātos bez pārtraukuma. Ar to, ko patiešām ir vērts ņemt līdzi, dodoties atpūtā, dalās “Nomadic Matt” eksperti.

Svarīgākais