Nelasiet ar lukturīti zem segas, neskatieties televizoru tumsā un nedzeriet daudz šķīstošās kafijas. Tas viss bojā redzi, un kafija, kā izrādās, var izraisīt arī aklumu. Šķīstošā kafija palielina ar vecumu saistītas sausās makulas deģenerācijas risku.
Šī slimība skar tīklenes centrālo daļu: acī uzkrājas "atkritumu", samazinās redzes asums, izzūd objektu detaļas un neatgriezeniski tiek iznīcināti tīklenes ārējie slāņi. Smagos gadījumos var attīstīties aklums, raksta DoctorPiter.
Pētnieki atklāja saikni starp makulas deģenerāciju un šķīstošo kafiju, analizējot datus no vairāk nekā 500 000 cilvēku no Lielbritānijas Biobankas, liela medicīnas projekta, kur tiek glabāta informācija par dalībnieku veselību un ikdienas paradumiem.
Zinātnieki šo šķīstošās kafijas negatīvo ietekmi skaidro ar tās ražošanas īpatnībām. Apstrādes laikā šāda kafija var saturēt toksiskas vielas, tostarp akrilamīdu, kas var izraisīt nervu šūnu, tostarp redzes šūnu, bojājumus.
Turklāt šķīstošā kafija var saturēt transtaukskābes, ķīmiskas piedevas, ko izmanto žāvēšanai, dažādus piemaisījumus un konservantus - tas jo īpaši attiecas uz zemas kvalitātes produktiem.
Tradicionālajā maltajā kafijā šādu savienojumu ir daudz mazāk vai arī to vispār nav.
Eksperti skaidro, ka šķīstošo kafiju sākotnēji var pagatavot no zemas kvalitātes pupiņām, vismaz salīdzinājumā ar to, ko izmanto maltai kafijai.
Tajā pašā laikā kofeīns, kam piemīt uzmundrinoša iedarbība, atrodas kafijas graudu mizā, ko izmanto farmācijas uzņēmumi un sporta uztura ražotāji, un pupiņu pārpalikumi, kur ir tikai neliels kofeīna daudzums, nonāk saldētavā žāvētā šķīstošajā kafijā. Lai dzērienam būtu patīkama, kafijai līdzīga garša, tiek izmantotas dažādas piedevas.
Tāpēc, lai šķīstošā kafija uzmundrinātu, būs jāizdzer vairāk nekā viena tase, taču, ņemot vērā dzēriena kvalitāti, labāk to nedarīt. Turklāt tā dehidrē organismu, tāpēc, ja izdzerat tasi kafijas, labāk pēc tam izdzert glāzi ūdens.