Vienkāršs triks, kā panākt, lai karstā gaisa friterī gatavoti ēdieni garšotu kā fritēti

© Foto: depositphotos.com

Teorētiski fritēti ēdieni ir īsta dāvana veselīgam ēdienam — iegūstat fritēta ēdiena garšu, to necepot eļļas jūrā. Taču dažās situācijās tas neattaisno cerības. Sagaidāt kraukšķīgu ēdienu, gandrīz nekādas eļļas un viegla tīrīšana. Bet vai tas ir tas, ko gribējāt saņemt? Šis apgalvojums par "kraukšķīgumu" praksē šķiet nedaudz... optimistisks.

Fritētas vistas spārniņi, kam vajadzētu būt kraukšķīgiem, var iznākt nedaudz neizcepušies un baltu ādiņu. Kartupeļi frī, kam vajadzētu pārlūzt uz pusēm, ir mitri kā bļoda ar kukurūzas pārslām pēc tam, kad tā ir nostāvējusi uz galda tikai minūti. Ja esat kādreiz domājuši, kāpēc fritētie ēdieni ne vienmēr garšo tik labi kā gribētos un kā tika solīts, risinājums ir pārsteidzoši vienkāršs. Tātad, kāda ir būtība? Jautā thetakeout.com.

Knifs ir viegli apliet ēdienu ar pāris tējkarotēm eļļas, pirms to ieliek fritēšanas grozā. Pirms vistas, frī kartupeļu vai dārzeņu ievietošanas gaisa fritētavā, viegli pārklājiet tos ar mērci un pievienojiet vēlamās garšvielas, un būsiet pārsteigti par milzīgo atšķirību, ko rada šāds mazs solis, salīdzinot ar mēģinājumiem padarīt karstā gaisā ceptus ēdienus par fritētiem. Šī stratēģija var uzlabot karstā gaisā ceptās vistas, dārzeņu un praktiski visa pārējo ēdienu garšu.

Foto: depositphotos.com

Kāpēc iepriekšēja pārklāšana ar eļļu rada tik lielu atšķirību

Visa fritēšanas burvība rodas no tā, kā eļļa pilnībā aptver ēdienu, dažu sekunžu laikā apgrauzdējot tā ārpusi. Gaisa fritētavas izmanto karstu gaisu, bet ēdiena apliešana ar eļļu pirms gatavošanas būtībā apkrāpj sistēmu, dodot ātras apbrūnināšanas priekšrocību, ko sasniedz dabiski fritēts ēdiens.

Ēdiena apliešana ar eļļu pirms cepšanas karstā gaisa fritētavā palīdz radīt Maillarda reakciju (ķīmiska reakcija termiskās apstrādes laikā, kas notiek starp aminoskābēm un reducējošiem cukuriem, kā rezultātā produkts iegūst brūnu krāsu un raksturīgu garšu un aromātu), kas ir tas jauks apbrūnināšanas efekts, kas piešķir brīnišķīgu garšu un tekstūru.

Lielākā daļa cilvēku, pieminot Maillarda mērci, domā par kāroto apbrūninājumu, ko iegūst uz steika, un tieši to arī panāk, pārklājot ēdienu ar eļļu.

Pat viegla kārtiņa rada ievērojamu atšķirību, īpaši tādiem ēdieniem kā panētas vistas filejas, mājās gatavoti frī kartupeļi vai mīklā cepti dārzeņi, kuriem nepieciešams nedaudz papildu piedevas, lai tie kļūtu zeltaini brūni un kraukšķīgi. Tikai esiet īpaši uzmanīgi, jo vistas gaļas cepšana karstā gaisa fritēšanas režīmā var būt sarežģīta, tāpēc ir jābūt ļoti uzmanīgiem.

Foto: depositphotos.com

Labākie pārtikas produkti, ko ieeļļot pirms cepšanas karstā gaisa fritēšanas iekārtā

Ne visu nepieciešams ieeļļot pirms ievietošanas gaisa fritēšanas ierīcē, bet daudziem svaigiem pārtikas produktiem tas ir piemērots. Svaiga gaļa, dārzeņi un viss, kas ir panēts vai pārklāts ar panējumu, ir lieliski kandidāti. Viegla kartupeļu daiviņu vai Briseles kāpostu apmaisīšana vienā vai divās tējkarotēs eļļas pirms cepšanas gaisa fritēšanas var būtiski ietekmēt kraukšķīgas un zeltainas krāsas apdari.

Tas pats attiecas uz sparģeļiem, mājās gatavotiem zivju nūjiņām vai mīklā ceptu tofu būtībā visu, ko vēlaties nobaudīt ceptu.

Svarīgi arī nepārspīlēt. Pārāk daudz eļļas var izraisīt gaisa fritēšanas ierīces dūmošanu vai atstāt ēdienu mitru, nevis kraukšķīgu. Viegla, vienmērīga kārtiņa ir viss, kas nepieciešams, lai iegūtu fritētu tekstūru bez liekas nekārtības un ēdiena smaguma. Ja ir darīšana ar saldētiem, iepriekš panētiem ēdieniem, piemēram, vistas nagetiem vai mocarellas standziņām, tie parasti jau ir iepriekš ieeļļoti, tāpēc var izlaist šo papildu soli.